Európu ohrozuje vlna nebezpečnej nákazy: Kebabu sa radšej úplne vyhni
- ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia
- Dôležité je taktiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál

- ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia
- Dôležité je taktiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál
Európske úrady bijú na poplach. Informuje o tom portál CNN Prima News s tým, že v roku 2023 sa až v 16 európskych krajinách objavilo viac ako 330 prípadov salmonelózy. Za väčšinu prípadov môže kuracie mäso. Predpokladá sa, že číslo nakazených sa bude zvyšovať.
V susednom Česku sa v tomto roku nakazilo až 6 700 ľudí. Nákaza postihuje najmä starých ľudí a malé deti. Podľa Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb sa nákazy spájajú s vyššie spomínaným kuracím mäsom, konkrétne s kebabom z tohto mäsa. Za týmito produktami by mali byť siedmi poľskí výrobcovia a jeden výrobca z Rakúska.
Okrem Čechov však do Poľska jazdia aj Slováci. Dôvodom sú nízke ceny a inak to nie je ani v prípade kuracieho mäsa.
Ešte v auguste sme informovali, že kvôli salmonele vo vzorkách museli hygienici stiahnuť z obchodov neuveriteľné množstvo mäsa. Konkrétne išlo o hydinu z Poľska pod názvom Kurací stehenný plátok chladený. Ten doviezli na Slovensko v množstve 4,8 tony a salmonela sa vyskytovala vo vzorke s dátumom spotreby do 31. júla, píše sa na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Potravinári vykonali nad produktom poľskej firmy Cedrob S. A. dve kontroly. V prípade oboch zistili nevyhovujúce výsledky. V druhom prípade šlo o kuracie mäso s dátumom spotreby do 7. augusta, ktoré na Slovensko doviezli v množstve 8 400 kilogramov. Spolu sa tak na Slovensku nachádzalo vyše 13 ton nevyhovujúceho mäsa.
Produkty boli v oboch prípadoch už po dátume spotreby.
„Inšpektori nariadili prevádzkovateľovi informovať odberateľov o nevyhovujúcom výrobku,“ informovala ŠVPS SR.
Počet prípadov salmonelózy je na Slovensku podobný ako v minulých rokoch. Tento rok zaznamenali 2 379 prípadov.
Ako sa pred salmonelózou ochrániť?
Úrad verejného zdravotníctva apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj či nejaví senzorické zmeny, ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie.
„Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke,“ doplnila Račková.
Dôležité je taktiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál. „Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy. Oddeľte surové mäso, hydinu od ostatných potravín,“ poznamenal ÚVZ.
Treba podľa neho dodržiavať aj pravidlá hygieny pri používaní pracovných pomôcok a dostatočne čistiť pracovné plochy. Apeluje aj na správnu manipuláciu so surovinami a jedlami aj ich správne skladovanie.
„Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute,“ zdôraznil.
ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia.
„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa.
Ako zničiť salmonelu vo vajíčkach? Podľa ÚVZ stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia.
„Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán,“ doplnil. Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. „Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite,“ povedal.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: CNN Prima News, ŠVPS