EXKLUZÍVNE: Najočakávanejšia reštaurácia Slovenska otvára. Od podniku Patrika Tkáča sú obrovské očakávania
- Patrik Tkáč si buduje na Devíne rôznorodé projekty
- Medzi tie najočakávanejšie patrí reštaurácia ECK
- Svoje brány otvorí už o pár dní
- Patrik Tkáč si buduje na Devíne rôznorodé projekty
- Medzi tie najočakávanejšie patrí reštaurácia ECK
- Svoje brány otvorí už o pár dní
Niet pochýb, že dlho pripravovaná reštaurácia Patrika Tkáča pod vedením Daniela Tilingera by mohla mať michelinský potenciál. Spája všetko, čo nádherná lokalita Devína ponúka. Podnik už pozná aj oficiálny dátum otvorenia, je to už o pár dní, a teda 14. decembra. Rezerváciu však odporúčame zaistiť si už dnes, pretože ECK oficiálne spúšťa aj online rezervačný systém.
Lokalita je kľúčová
Devínska Kobyla, okolité vinohrady, fascinujúca zrúcanina hradu Devín či sútok Moravy a Dunaja. Ťažko by sme hľadali, miesto ktoré by malo takúto bohatú ponuku výhľadov a čarovných západov slnka. Okrem špecifickej atmosféry však ponúka aj historické pozadie.
Reštaurácia dostala názov podľa pomenovania honu Gold Eck, na ktorom stojí a ktorý sa objavil už na mapách z 18. storočia. Dokonca sa nachádza na jeho rohu. V jej tesnej blízkosti sú aj vinohrady Patrika Tkáča, ktorý si tu vybudoval malebné vinárstvo Zlatý roh. Samotný podnik bude disponovať vinotékou s celkom 8 000 fľašami prvotriedneho slovenského, ale aj svetového vína.
„Mnohých vinárov poznám osobne, preto okrem lahodnej chuti čaká našich hostí aj zaujímavý príbeh,“ hovorí Peter Lunter, hlavný somelier reštaurácie ECK.
Pravé čaro sa ukrýva v kuchyni
Máme teda krásne prostredie a lokalitu. Nemôžeme však opomenúť to, čo robí reštauráciu reštauráciou, a teda skvelé jedlo. O to sa postará renomovaný šéfkuchár Daniel Tilinger, ktorý je zlatým kapitánom celého kulinárskeho tímu.
Pre Daniela to bude premiéra, čo sa týka vedenia kuchyne na Slovensku. Nemožno ale povedať, že by mu chýbali skúsenosti. Bohaté pole zručností zbieral takmer desať rokov za hranicami. Učil sa od tých najpovolanejších a od skutočnej kulinárskej špičky. Svoje si zažil aj v reštauráciách, ktoré sú ocenené bedekrom Michelin Guide. Aj keď má Slovensko oproti iným krajinám malý trh, Daniel prípravy na otvorenie nepodceňuje a berie to ako skutočnú výzvu.
„Najviac mi učaroval Londýn s obrovskou ponukou reštaurácií a neskôr to bolo Rakúsko, kde majú požiadavky na kvalitné jedlo a top servis hostia už v DNA. Po tomto všetkom však prišla chvíľa, že som sa vrátil. Na Slovensku je čoraz viac hostí, ktorí majú radi dobré jedlo a veľmi dobre sa orientujú vo výbere reštaurácií,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie prísť späť.
Myšlienka vznikla už dávno
Samotná myšlienka Patrika Tkáča o skvelej reštaurácii sa rodila približne tri a pol roka. Keď sa niečo plánuje takú dlhú dobu, možno očakávať projekt, ktorý bude prepracovaný do toho najmenšieho detailu. ECK nebude výnimkou.
Na celej šachovnici chutí bude kráľom otvorený oheň. Práve ten má udávať tempo takmer každej ďalšej chuti. Jedlo ti navyše pripravia priamo pred tvojimi očami. Kvalita surovín, ktoré prejdú rukami šéfa kuchyne, budú striktne lokálneho charakteru a budú sa viazať na hranice susedných štátov.
Môžeš sa tešiť na zážitkové menu v podobe siedmich chodov. Celé trvanie večere by malo zabrať 3 hodiny. Toľko totiž trvá, kým si plne vychutnáš každú súčasť jedného veľkého celku.
„Devín sa nachádza v blízkosti Rakúska, Maďarska a Čiech. Naše kultúry a kuchyne mali predovšetkým rovnaké podnebie a pôdu. Okrem iného je dnes veľmi ťažké určiť, ktorá ingrediencia patrí do tej ktorej kuchyne,“ objasňuje Daniel Tilinger pojem regiónu a koreňov, ktorým dali v ECK nový dych.
Spustili rezervácie
Reštaurácia má celkovo 34 miest a hostia môžu v rámci priestorov využiť aj privátny salónik. Na Slovensku je čoraz rozšírenejší koncept reštaurácií fungujúcich len na rezervácie. To isté platí aj v tomto prípade.
Otvorené budú mať od utorka do soboty a len na večerný servis. Do reštaurácie sa nemáš šancu dostať bez rezervácie dopredu. Nejde tu pritom o žiadne elitárstvo, ale o dôraz na pripravenosť personálu. Ich rezervačný systém už oficiálne spustili a aj ty si môžeš uchmatnúť svoj termín alebo aj darčekový voucher na ich webe.
„Ak si hostia spravia rezerváciu, kuchyňa a servis o nich vedia a dokážu sa o nich patrične postarať. Nemôžete mať zvládnutých množstvo malých detailov, ak neviete, koľko ľudí bude večer v reštaurácii. O kvalitu prichádza predovšetkým hosť,“ vysvetľuje Daniel Tilinger význam rezervácií, ktoré sú v slovenskom gastre Achillovou pätou, aj keď sa to už výrazne lepší.
Cena degustačného menu je 90 eur na osobu, k tomu si môžu hostia vybrať párovanie so svetovými vínami (75 eur na osobu), s lokálnymi vínami (50 eur na osobu) alebo nealkoholické párovanie za 40 eur na osobu.
Zdroj: Eck Restaurant