Exkluzívny syr zo Slovenska učaroval aj Francúzom. Na farme ho začali vyrábať z núdze
- Rodina Hiadlovských vyrába syr podobný talianskemu parmezánu
- Na výrobu niečoho takého treba majstrovské umenie
- Rodina Hiadlovských vyrába syr podobný talianskemu parmezánu
- Na výrobu niečoho takého treba majstrovské umenie
Ak chceš ochutnať taliansky parmezán, už za ním nemusíš cestovať stovky kilometrov. Takýto poklad nájdeš aj u nás na Slovensku, konkrétne v Slovenskej Ľupči. Práve v tejto malebnej obci sa nachádza Mliečna farma Braunvieh rodiny Hiadlovských. Na tejto farme totiž už niekoľko rokov vyrábajú syr, ktorý sa podobá pravému talianskemu parmezánu.
Pozor, je veľmi výnimočný tým, že je degustačný.
Rodina nazvala syr Hiadlovec. Ten sa začal vyrábať už v roku 2008, no nie s konkrétnym zámerom „vyrobiť“ chutný tvrdý taliansky syr typu grana, bolo to skôr z núdze. V tom čase klesla výkupná cena mlieka na pár centov za liter a farma by z takéhoto podnikania nevyžila.
Keď sa rozhodli, že sa do výroby takéhoto syra pustia, recept vymýšľali systémom pokus – omyl. Syr vyrábali z vydojeného mlieka, no nie z odstredeného, ale práve naopak, z neodstredeného. Táto metóda výroby syra je omnoho zložitejšia a náročnejšia. Vyžaduje si totiž určitú majstrovskú obratnosť.
Rodine sa napokon podarilo dostať tú správnu chuť, no trvalo to niekoľko rokov. Najdôležitejšia je, prekvapivo, strava, ktorú na paši kravy dostanú. Momentálne vyrábajú na farme tri druhy syra – mäkký, polotvrdý a tvrdý.
Hiadlovec zo Slovenskej Ľupče je na Slovensku jediný svojho druhu. Podobný syr môžeš ochutnať len v syrových veľmociach, akými sú Francúzsko, Španielsko či Taliansko. Výroba takého syra si vyžaduje zvýšenú starostlivosť kvôli najvyššej kvalite, preto sa nesmieš nechať odradiť cenou takého kvalitného syra.
Hoci ešte všetci Slováci ich syr nepoznajú, Hiadlovskí si začínajú vytvárať vlastnú syrovú sieť.
Slovenský syr učaroval Francúzom
„Manželka bola nedávno vo Francúzsku reprezentovať Banskobystrický geomontánny park s naším syrom. Boli tam aj Taliani, Maďari, Holanďania a náš Hiadlovec bol napokon vyhlásený za exkluzívny. Francúzi, čo ho koštovali, sa aj vrátili a dali si ešte raz.“
„Aj k nám na farmu pravidelne chodí jeden Rakúšan, aby si nakúpil do zásoby,“ povedal pre rokom jeden z majiteľov pre Bystrické noviny.
Hiadlovskí sa pravidelne zúčastňujú aj syrárskych veľtrhov, kde sa zvyknú stretávať syrári z celého Slovenska. Spoločne tu dávajú na stôl toľko syra, že by v supermarketoch zaplnili hneď niekoľko chladiacich boxov. Pritom väčšina syrov, ktoré dnes v obchodoch vidíme, pochádza zo zahraničia, čo je hanba.
Ak by pritom v reťazcoch dostávali príležitosť aj miestni výrobcovia, tak ako sa to robí aj v iných krajinách, veci by sa mohli zásadne pohnúť dopredu a domáci farmári by mohli prosperovať a nie rátať každý cent. Bez podpory to však majú výrobcovia u nás veľmi ťažké.
Aj všetky prestavby a technológie si Hiadlovskí platia z vlastných peňazí či úverov.
„Nedávno som si uvedomila, že už dvadsať rokov som nedostala výplatu,“ povedala Iveta Hiadlovská pre Plusku ešte v roku 2012, keď s výrobou začínali.
V tom čase od štátu nedostali ani cent v podobe dotácií a nepochodili ani so žiadosťou o príspevok z európskych fondov, no nevzdali sa a so svojimi plánmi išli vpred. Chystali sa začať s výrobou podobných syrov aj z ovčieho mlieka, začali budovať penzión s reštauráciou a degustačnou miestnosťou.
Gurmánsky festival
Rodinná farma Hiadlovských neotáľa a pre krajanov usporadúva inovatívne akcie. V jeseni minulého roka usporiadala jesenný gurmánsky a vínny festival priamo u nich na farme. Takéto podujatie rodina organizuje už niekoľko rokov, kde v závere predstavia farmársku gastronómiu či kultúru degustovania v stredoslovenskom regióne.
Počas akcie mohli návštevníci a milovníci vína degustovať od remeselných vinárov zo Slovenska a okrem toho ochutnať pochúťky z produktov a plodín slovenských pestovateľov. A tí, ktorí až do toho momentu o syre Hiadlovec nevedeli, mali jedinečnú možnosť ochutnať a zakúpiť si ho priamo na Mliečnej farme rodiny Hiadlovcov, v rôznych štádiách zrenia, uviedol portál Banská Bystrica online.
Text sme zrevidovali, upravili, doplnili o nové informácie a vydali nanovo. Článok bol pôvodne publikovaný 25. júla 2020.
Zdroje: bystrickenoviny.sk, Facebook/Braunvieh Mliečna Farma, Pluska, BBonline