Exminister Keketi podpísal prestížnu zmluvu za 175-tisíc eur: Michelinskí komisári budú hodnotiť slovenské prevádzky
- Michelin Guide zavíta aj na Slovensko
- Ministerstvo cestovného ruchu podpísalo zmluvu za 175-tisíc eur

- Michelin Guide zavíta aj na Slovensko
- Ministerstvo cestovného ruchu podpísalo zmluvu za 175-tisíc eur
Ministerstvo cestovného ruchu podpísalo zmluvu za 175-tisíc eur. Postaral sa o to ešte bývalý minister Dušan Keketi. Na Slovensko tak vďaka tomu zavíta známy bedeker gurmánov Michelin, informuje portál Interez.
Prvé hodnotenie našich reštaurácií by mohlo prebehnúť už v júli tohto roka, odhadujú predbežné plány. Ministerstvo môže niektoré reštaurácie odporučiť, nemôže ich však vybrať. Informácie vyplývajú zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.
Vďaka zmluve za 175-tisíc eur môže Michelin Guide prilákať turistov, ktorí prišli za kvalitným gastrom. Nejeden turista si pochvaľuje bryndzové halušky, ktoré sú pre Slovensko typické. Naše reštaurácie by tak mohli dostať spätnú väzbu a zároveň by sa zdvihla úroveň slovenskej gastroscény.
Čo je Michelin Guide
Ako sme ťa už dávnejšie informovali, Slovensko bola jediná krajina v strednej Európe, ktorá s Michelin Guide nespolupracovala. To sa, zdá sa, mení.
Michelin Guide je globálny reštauračný sprievodca, ktorý sprostredkúva informácie o najlepších miestach sveta, kde sa dá ochutnať lokálna kuchyňa a produkty z daného regiónu. Tento región alebo krajinu tak propaguje po celom svete. Znamená to, že povedomie o slovenskom gastre sa môže vo svete zvýšiť.
Hodnotenie zahŕňa široké spektrum gastronomických prevádzok, od bistier až po špičkové reštaurácie. Michelin Guide, ktorý bol založený pred viac ako 100 rokmi, je najznámejší a najrešpektovanejší svetový bedeker, ktorý mapuje trendy na gastronomickom poli.
Ako sa vyberajú reštaurácie?
Ministerstvo síce môže odporučiť nejaké reštaurácie, no spoločnosť Michelin sa nimi nemusí riadiť. Proces výberu reštaurácie prebieha z piatich fáz.
V prvej fáze zbierajú informácie na identifikáciu a predbežný výber reštaurácií, ktoré reprezentujú územie a jeho gastronomický potenciál. A to hneď v rozličných kategóriách, ako sú napríklad pomer ceny a kvality či špičková kuchyňa. V ďalšej fáze zužujú výber reštaurácií na top 30 s najvyšším kulinárskych potenciálom.
Robia tak na základe viacerých faktorov. Môže to byť vrátane, hoci nie výlučne, zázemia šéfkuchára a personálu, miestnej reputácie a originálnych skúseností a know-how inšpektorov Michelin Guide.
V tretej fáze si tieto reštaurácie idú osobne „preklepnúť“. Robia anonymné návštevy a testovanie obeda a večere alebo len jedného jedla každej reštaurácie zo zoznamu. Ich hodnotenie prebieha podľa unikátnej metodiky, know-how a kritérií. V predposlednej fáze zhrnú závery a zistenia, ktoré si na základe konsenzu inšpektori, ktorí boli v procese zapojení, vymenia medzi sebou.
Michelinská hviezda predstavuje obrovský úspech
Posledná fáza slúži ako organizácia hodnotiaceho stretnutia s cieľom predstaviť, opísať a okomentovať výsledky Štúdie o gastronomickom potenciáli. Reštaurácie tak majú predpoklad získať michelinskú hviezdu, ktorá sa vo svete berie ako obrovský úspech. Dlhé roky je totiž symbolom kvality reštaurácie.
Toto ocenenie môže mnoho ľudí vnímať ako ocenenie pre drahé reštaurácie, avšak opak býva pravdou. Ako uvádza portál Profikuchar.sk, v roku 2016 získal toto ocenenie street food stánok v Bangkoku a tiež sushibar, ktorý je v stanici metra v Tokiu a zmestí sa doňho len 10 ľudí. Nie vždy musia byť držiteľom Michelinskej hviezdy luxusné zariadenia.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Bývalý minister Keketi sa ešte minulý rok vyjadril k celej situácii: „Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni.“
Michelinská hviezda by bola, ako sám uznal, obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne, ktorá má čo ponúknuť. „Bol by to významný krok pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ dodal s tým, že rezort je pripravený tento sektor výrazne podporovať.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Interez , Centrálny register zmlúv , Archív Startitup , Profikuchar.sk