Exotika na tanieri? Pripravíš si ju aj so surovinami od babky
Vieš si predstaviť, že by si si doma len tak z nudy urobil parené buchty alebo sviečkovú? Chlapci zo Zomri síce segedínu vdýchli nový život, ale… Koľkokrát si ho varil osobne? Aj keď možno rád pripravuješ jedlá z Ázie či mexické špeciality, určite sú recepty, ktoré si najradšej, a navyše veľmi pohodlne, užívaš u starých rodičov.
Na rozdiel od starších generácií viac cestujeme, spoznávame nové možnosti a myslíme si, že naše babky a dedkovia sú našim skúsenostiam vzdialení. Hoci je množstvo rozdielov, ktoré generácie navzájom odlišujú, rôznorodosť vie aj spájať, ak jej to dovolíme.
Naše predstavy totiž nie vždy zodpovedajú realite. Vedel si napríklad, že veľmi časté predsudky o tom, že starší ľudia sa celý deň špacírujú po obchodoch a hľadajú výhodné ceny a akcie, kým mladí takéto veci riešia minimálne, nie sú pravdivé? Rozdiely medzi generáciami nie sú také závratné, ako by sme čakali. Akcie, cenovo najvýhodnejší nákup či cenu ako určujúci faktor pri výbere potravín vyhľadáva viac mladých ľudí ako starších, čo zistil najnovší prieskum spoločnosti BILLA. „Viac ako polovica opýtaných mladých ľudí uviedla, že sú pre nich dôležité rôzne akcie, pričom za zľavami na nákup potravín smeruje iba 40 % opýtaných zo staršej generácie. Pre takmer tri štvrtiny opýtaných mladých je cena pri výbere potravín najdôležitejšia, s čím však v našom prieskume súhlasilo iba 60 % percent starších respondentov,“ povedala Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.
Prekvap babku zahraničným receptom so slovenskými surovinami
Rýchly život neustále prinášajúci nové možnosti znamená, že máš asi menej času než tvoja stará mama, preto nakupuješ blízko domu, práce alebo školy, no zároveň sa nevyhýbaš novým chutiam a ingredienciám zo sveta – na rozdiel od staršej generácie. Až 65 % skôr narodených v prieskume pre spoločnosť BILLA uviedlo, že pre nich ponuka zahraničných potravín nie je dôležitá.
Teraz je však ideálny čas odvďačiť sa za rezne, slepačí vývar alebo voňavú štrúdľu a ukázať starším členom rodiny, že existujú fantastické recepty, ktoré znejú možno exoticky, no ich príprava netrvá večnosť a dajú sa pripraviť aj z našich lokálnych slovenských potravín. „Skvelé jedlo spája generácie“ je nová kampaň BILLA, ktorá ťa chce postaviť zo stoličky a inšpirovať aj k tomu, aby si urobil radosť tým, na ktorých sa vždy môžeš spoľahnúť.
Ohúr špecialitami s nádychom Španielska
TORTILLA DE PATATAS – trochu iná omeleta
Potrebuješ: zemiaky, cibuľu, vajcia, olivový olej, soľ a korenie
Na cibuľke do zmäknutia opekáme ošúpané a nakrájané zemiaky, pridáme soľ a korenie. Zmäknuté zemiaky následne zalejeme rozšľahaným vajíčkom. Keď je tortilla zospodu hotová, panvicu prikryjeme tanierom, otočíme a z taniera vrátime späť na panvicu, aby sa rovnomerne opiekla aj druhá strana. Buen provecho, abuela! (Dobrú chuť, babka!)
TRES LECHES – dezert z Latinskej Ameriky
Potrebuješ: hladkú múku, kypriaci prášok, kryštálový cukor, vajíčka, maslo, vanilku. A tiež: plnotučné mlieko, kondenzované nesladené mlieko, kondenzované sladené mlieko
Zmäknuté maslo vymiešaj s cukrom a vanilkou do peny a potom pridaj vajíčka. Potom postupne prisypávaj múku. Dobre premiešané cesto vylej do pripravenej formy. Po asi polhodine upečené cesto vyber a poprepichuj vidličkou. Zmiešaj všetky tri mlieka a prelej nimi vychladnuté cesto. Perfektné bude, ak ho dáš ešte na hodinku odpočinúť do chladničky. Potom na vrch šupni trochu šľahačky, vezmi túto dobrotu a utekaj zistiť, ako sa majú starkí.