Expert: „Talianske žbrndy“ nahradíme super slovenskou kávou. Pre svoje recenzie sa dostal do sporu s celebritami
- Ladislav Király je bloger, ale hlavne kávový nadšenec
- Svojimi recenziami dokázal pobúriť nejednu značku
- Ako sa z neho stal milovník kávy?
- Ladislav Király je bloger, ale hlavne kávový nadšenec
- Svojimi recenziami dokázal pobúriť nejednu značku
- Ako sa z neho stal milovník kávy?
Za populárnym projektom Blog o káve stojí novinár a predovšetkým kávový nadšenec Ladislav Király. V minulosti pochopil, že káva nemusí byť len trpkým nápojom na vysoký prísun kofeínu, ale môže byť aj niečo viac. Vytvoril preto portál, ktorý sa venuje primárne výberovej káve zo Slovenska, ako aj samotnému umeniu praženia.
Spolu s tým priniesol aj celú sériu recenzií na skutočne vynikajúce kávy, ale aj také, ktoré by najradšej už ani nevidel. Pri kritike si nedáva servítku pred ústa a úprimne hodnotí napríklad aj kávy influencerov alebo veľkých značiek. Niektoré si ho práve kvôli týmto hodnoteniam držia silno v zuboch a padli dokonca aj predžalobné výzvy.
My sme sa s ním porozprávali o recenziách či o tom, ako by odporúčal začať úplnému začiatočníkovi. Prezradil nám však aj o jeho novom projekte, ktorý bude na Slovensku úplne prvý svojho druhu.
- Ako na jeho „ostré“ recenzie reagovali influenceri?
- Riešil niekto jeho recenzie aj právnou cestou?
- Prekvapila ho v pozitívnom svetle aj nejaká káva od celebrity?
- Prečo sa rozhodol šíriť kávovú kultúru medzi Slovákmi?
Vo svojich recenziách si skutočne úprimný. Zobral si si na paškál aj napríklad kávy influencerov. Ako reagovali napríklad taká „kráľovná internetu“ alebo rapper Majk Spirit?
Úmyselne som si zvolil taký tvrdší prístup. V podstate máme na výber z dvoch extrémov: mohli by sme ísť pokojnou spravodajskou cestou alebo takou tou expresívnejšou cestou hraničiacou s bulvárom.
Prvá cesta priláka málo čitateľov, ktorí idú po faktoch, druhá priláka široké spektrum čitateľov. Na našom malom trhu treba hľadať medzi týmito dvoma extrémami nejaký balans. Nie vždy sa to každému páči a od niektorých celebrít som narazil na určité nepochopenie.
Všetci brali za samozrejmosť, že ich káva je výborná, lebo ozajstnú kvalitu ešte pravdepodobne nepili. A keďže ju nepila ani veľká časť bežného publika, tľapkali ich za to po pleciach. Pravda je však taká, že široké publikum o káve veľa nevie a latku má nastavenú nízko.
To je, ako keby ja som išiel hodnotiť nejaké víno alebo pivo a mal by som povedať, či je dobré. Nič o tom neviem, a tak by to aj vyzeralo. Nuž a títo obdivovatelia celebrít sú mnohokrát aj zaslepení ich menom a automaticky dôverujú, že všetko od nich je kvalitné.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Potom aj tie celebrity nadobudli dojem, že je to úplne super, ale pritom hlbšie do tej kávy tiež nevidia. No a my sme začali upozorňovať na niektoré nedostatky. Hlavne na to, že je to obyčajné lacné komoditné zrno nízkej kvality, navyše prepražené. Toto sa im, samozrejme, nepáčilo. Reakcie boli rôzne a niektoré negatívne ani nemôžem menovať, lebo ma mailom varovali. Ostanem teda v tajomnej rovine a meno nepadne.
Takže táto celebrita sa rozhodla riešiť tvoju recenziu právnou cestou?
Áno. Mal som sa ospravedlniť a mal som stiahnuť všetky svoje recenzie a názory na tú jej kávu. Samozrejme som uvažoval, čo následne spravím, a nebral som to na ľahkú váhu. Napokon som usúdil, že recenzie nestiahnem a neospravedlním sa.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako sa z neho stal milovník kávy, keď pred tým jej chuť nemal rád?
- Ako vznikol Blog o káve, čo ho inšpirovalo?
- Ako hodnotí situáciu na našej kávovej scéne?
- Prečo má pocit, že v Košiciach ohľadom kávy zaspali?
- Aký projekt pre kávových nadšencov chystá?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom