Filip otvoril novú „reggae“ kaviareň. „Experimentujeme a učíme ľudí nebáť sa rôznych chutí v káve“

  • Nová výberová kaviareň v Prešove
  • ZION espresso & brew bar sa nachádza na Prostějovskej ulici 127c
Kaviareň ZION espresso & brew bar
Ilustračná fotografia Dominika. K./Archív-Filip Tudor
  • Nová výberová kaviareň v Prešove
  • ZION espresso & brew bar sa nachádza na Prostějovskej ulici 127c

V treťom najväčšom meste na Slovensku otvorili novú kaviareň, ktorá nie je len obyčajným miestom na šálku kávy. Je naozajstnou oázou pre milovníkov kvalitnej vyberanej kávy. V štýlovom prostredí si môžeš vychutnať kvalitnú kávu z rôznych kútov sveta, starostlivo vyberanú a pripravovanú tak, aby vynikla jej príjemná chuť.

Reč je o kaviarni ZION espresso & brew bar, ktorá sa nachádza na Prostějovskej 127C, v Prešove. Ak hľadáš kávu, ktorá ti prinesie zážitok, alebo chceš ochutnať niečo, čo bežne nenájdeš v regáloch obchodov, ZION je miestom, ktoré ťa určite nesklame.

Zakladateľom novej kaviarne v Prešove je Filip Tudor, ktorý sa s nami na tému kaviarne rád porozprával. Na otázku, prečo ZION vznikol v Prešove, odpovedal nasledovne: „Chcel som ponúknuť kvalitnú kávu práve Prešovčanom, pretože som sa tu narodil. Pár rokov som žil aj v Bratislave, ale ťahalo ma to opäť k nám na východ, kde som sa chcel usadiť.“

„Kaviareň sa nesie v duchu reggae a aj jej názov pochádza z takzvaného rasta sveta. ZION v preklade znamená raj. Sme Speciality kaviareň, ktorá pracuje hlavne s výberovou kávou z celého sveta najvyššej kvality. Koncept kaviarne je postavený na príjemnom a útulnom prostredí, hudbe reggae a kvalitnom produkte. Snažíme sa pre našich zákazníkov vytvoriť miesto pokoja a oddychu s priateľskou atmosférou,“ dodal zakladateľ Filip.

Výberová káva 

Filip s kávou pracuje už viac ako 10 rokov. „Najviac ma oslovila možnosť skúmať variácie chutí a vôní, ktoré kávový svet výberovej kávy ponúka. Káva je predsa ovocie a z toho prirodzene vyplýva, že nemá byť len horká.“

Na prípravu espressa používajú dva druhy káv, čím chcú osloviť širšie spektrum zákazníkov. „Jedna z nich je Brazília, ktorá je prirodzene menej acidná, a teda osloví konzervatívnejšieho zákazníka. Druhú na výber pravidelne obmieňame. Snažíme sa ňou experimentovať a učiť ľudí nebáť sa rôznych chutí v káve.“

Okrem strojovej prípravy kávy ponúkajú aj alternatívnu prípravu kávy, vďaka ktorej vedia ponúknuť výberové štandardy zo všetkých kútov sveta, niekoľkých spracovaní a odrôd. 

Nová „reggae“ kaviareň na východnom Slovensku

„V našej kávovej ponuke nájdete aj napríklad Cold Brew, ktoré si zažilo v posledných rokoch kávový boom. Vo večerných hodinách sa naša kaviareň prirodzene mení na bar, kedy v ponuke nájdete aj svetoznáme kávové drinky ako Irish Coffee, Espresso Martini alebo dokonca Negroni, ktoré pripravujeme infúziou kávy priamo u nás na prevádzke. Počas dennej ponuky máme aj čerstvé jemné pečivo z lokálnej pekárne a koláče od domáceho dodávateľa.“

Na otázku, čo by nám odporučil, nám Filip odpovedal: „Na odporúčanie kávy sa vás potrebujem opýtať niekoľko základných otázok ohľadom vašich chuťových preferencií. Všetko záleží od toho, či sa prikláňate viac k experimentovaniu a spoznávaniu. Avšak určite by sme vám dali ochutnať niečo z našej ponuky filtrovaných káv.“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZION espresso & brew bar (@zion.espressobrewbar)

Začiatok kaviarne

ZION espresso & brew bar bol oficiálne otvorený 7. októbra 2024. Prevádzka, ako sme už spomínali, sa nachádza na ulici Prosějovská 127C, konkrétne na Sídlisku III v Prešove. „Keďže v okolí nebola žiadna kaviareň, ktorú by mohli Prešovčania navštevovať, túto možnosť ocenili a potešili sa.“

Filipova cesta ku káve a kaviarni začala už v jeho stredoškolských časoch. „Po absolvovaní strednej hotelovej školy som najskôr začal pracovať ako barman. Neskôr, keď som sa zamestnal v kaviarni na Prešovskej univerzite, som sa vďaka kolegovi dostal prvýkrát k odrodovej káve. Keď som žil v Bratislave, začal som sa ešte viac zaujímať o túto tému.“

Pracoval vo viacerých kaviarňach, kde sa káva pripravovala z výberovej kávy. „Postupom času som začal pôsobiť aj ako školiteľ latte art kurzov a zároveň aj ako porotca na súťažiach Eurocup a Junior Barista Cup. Za svoje pôsobenie v kávovom svete som mal možnosť pracovať so slovenskou a svetovou špičkou baristického sveta.“

Podnik má v pláne do budúcna robiť workshopy cuppingu a školenia o káve pre širokú verejnosť.

Ak budeš v Prešove, rozhodne sa zastav v tejto zaujímavej kaviarni, kde môžeš zažiť kúsok kávového raja.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: Instagram 

Najnovšie videá

Trendové videá