Finálny odhad: Cena čokolády narastie až o 50 %. Vieme, kedy môžeš očakávať nárast
- Kakaové plantáže v západnej Afrike sú ovplyvnené klimatickými zmenami
- Produkciu ako takú ovplyvňuje aj zlý stav ciest na pobreží Slonoviny a v Ghane
- Kakaové plantáže v západnej Afrike sú ovplyvnené klimatickými zmenami
- Produkciu ako takú ovplyvňuje aj zlý stav ciest na pobreží Slonoviny a v Ghane
Obľúbená pochutina Slovákov by mohla rapídne narásť na cene. Cena kakaa totiž na newyorskej burze dosiahla rekordných 10 000 amerických dolárov (USD) za tonu (cca. 9 370 eur). Začiatkom roka však bola na úrovni 4 000 USD, píše portál Peníze.cz.
Ako uvádzajú Peniaze.sk, veľké kakaové plantáže v západnej Afrike sú veľmi ovplyvnené klimatickými zmenami, pričom tieto plantáže tvoria skoro tri štvrtiny celosvetovej produkcie. Dnes je tam viac ako 40 % vlhkosť v kombinácii s prívalovými dažďami.
Produkciu ako takú ovplyvňuje aj zlý stav ciest na pobreží Slonoviny a v Ghane – ide o dvoch najväčších producentov kakaa. Dodávky do prístavov klesli až o tretinu v porovnaní s minulým rokom v tom istom období.
Ako uviedol analytik XTB Jiří Tyleček: „Veľké potravinárske spoločnosti nakupujú suroviny pre svoje výrobky dlho dopredu a udržiavajú si zásoby. To je jeden z faktorov, ktorý stojí za stále relatívne priaznivými cenami kakaových výrobkov v obchodných reťazcoch.“
Drahšie o 50 %
Ako však povedal analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak, oneskorenie medzi cenou kakaa na burze a cenou čokolády v maloobchodných predajniach je šesť mesiacov. Okrem toho sa zvyšujú aj náklady na pracovnú silu výrobcov samotného produktu. Do konca roka môžeme očakávať, že priemerné ceny čokolády sa zvýšia až o tretinu.
Tie výrobky, ktoré majú vyšší obsah kakaa, budú drahšie. „V tomto roku môžeme očakávať nárast cien o 50 %,“ povedal Tomčiak.
Jiří Dobeš z e-shopu Čokobanka tvrdí, že čokolády z afrických plantáží boli až doteraz priveľmi lacné. Ich ceny ovplyvní neúroda a rovnako aj tlak na udržateľné pestovanie bôbov. „Čokolády v supermarketoch tak môžu zdražieť rádovo o desiatky percent, možno aj dvojnásobne,“ tvrdí Dobeš.
Rovnako to vidí aj agrárny analytik Petr Havel, ktorý tvrdí: „Rastúce ceny kakaa sú ovplyvnené aj zmenami na trhu práce pre pestovateľov kakaa, keďže trendom je ekologizácia výroby a lepšie platobné podmienky pre pestovateľov. Keďže podiel spomínaných prístupov sa zvyšuje, odráža sa to aj na raste cien kakaa. Teda nie je to len o počasí.“
Jiří Dobeš uvádza, že zvýšenie cien sa dotkne aj tých kvalitnejších čokolád, ktoré majú pôvod v rodinných plantážach v strednej či Južnej Amerike a na Madagaskare.
Vráti sa na pôvodnú úroveň?
„Ich cena sa v dôsledku výrazného zvýšenia ceny kakaa na burze tiež zvýši, ale nebude to asi trojnásobok, ale nižšie desiatky percent. A to znamená pre spotrebiteľa značné výdavky vzhľadom na ich výrazne vyššiu cenu,“ uviedol Dobeš a tvrdí, že počas jari by sa mohla cena výrobkov zvýšiť o 10 až 20 %.
Hovorkyňa Nestlé pre Českú republiku a Slovensko Tereza Skrbková uviedla, že nárast cien kakaa je jasný. „Neexistuje asi žiadny výrobca čokolády, ktorý by to nepocítil,“ tvrdí a dodáva, že sa nedá očakávať, že by sa kakao na komoditných trhoch po náraste vrátilo na pôvodnú úroveň.
„A ceny sa stabilizujú na nových úrovniach, ktoré dokážu, že kakao je cenná komodita a jeho dostupnosť má svoje hranice,“ uzavrela.
Čítajte viac z kategórie: Ekonomika
Zdroje: Peniaze.sk, Penize.cz