Finančná správa pripravuje kroky na elimináciu „gazdiniek“. Slovenský zväz pekárov bojuje proti nelegálnym zákuskom
- Pred Veľkou nocou nelegálne predaje dobrôt prerastajú cez únosnú mieru
- Zväz pekárov s FS SR plánujú kroky na elimináciu „gazdiniek a gazdov“
- Pred Veľkou nocou nelegálne predaje dobrôt prerastajú cez únosnú mieru
- Zväz pekárov s FS SR plánujú kroky na elimináciu „gazdiniek a gazdov“
Predaj nelegálnych pochutín na internete a sociálnych sieťach narastá, najmä pred Veľkou nocou. Ako informuje portál MY Žilina, problém spôsobujú predajcovia bez registrácie, ktorí unikajú pred kontrolou.
Zarábajú na úkor štátu a zdravia kupujúcich, čo zdôrazňuje aj Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
„Vznikajú obrovské národohospodárske škody, pričom štát prichádza ročne na daniach, iba v prípade nelegálnych predajov zákuskov, zhruba o 12 miliónov eur,“ uvádza Lapšanský.
Iba v Námestove momentálne pôsobí 60 nelegálnych predajcov koláčov a iných sladkostí. V Novom Meste nad Váhom ich je približne 40.
„Nejde len o cukrárov, ale aj kuchárov. Na pohľad môžu vyzerať dobre, chuťovo ale nemusia dosiahnuť tie kvality, ako jedlo od profesionálov. Ide o konkurenciu, ale keďže to robia niektorí aj po pivniciach, celkovo kdekoľvek, a štát tomu nezabráni, neurobíme s tým nič,“ informoval predseda žilinského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Milan Bušovský.
Slovenský zväz pekárov má toho dosť
Slovenský zväz pekárov a príbuzných odvetví sa nedávno stretol so zástupcami Finančnej správy, aby riešili problém nelegálneho podnikania.
„Dohodli sme kroky na elimináciu a postihovanie všetkých nelegálnych podnikateľov vyrábajúcich doma koláče, ale napríklad aj mäsové produkty. Chceme ich tak prinútiť ukončiť svoju činnosť alebo podnietiť k začatiu riadneho podnikania. Nejde pritom len o otázku financií, ale tiež zdravotného ohrozenia spotrebiteľov,“ doplnil Lapšanský.
Problémom sú aj potraviny z neoficiálnych výrobní, ktoré často doručujú kuriéri bez vhodných podmienok pre chladenie a prepravu.
Problém predstavujú aj slané produkty
Šéf pekárov upozornil, že nelegálni výrobcovia porušujú všetky pravidlá a vyhýbajú sa kontrolám, na rozdiel od registrovaných cukrární, ktoré štátne orgány pravidelne a dôkladne kontrolujú.
Tieto prevádzky si tiež dávajú záležať na výbere surovín a dodržiavaní hygienických noriem, čo vysvetľuje vyššie ceny ich výrobkov.
Okrem sladkých výrobkov sa na trhu objavujú aj nelegálne predávané slané produkty ako chlebíčky a jednohubky, ktoré predajcovia často ponúkajú cez sociálne siete.
Spotrebitelia sa vystavujú vážnemu nebezpečiu
Ako sme ťa informovali, podľa Lapšanského sa kupujúci takto vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely cez E. coli až po rôzne plesňové ochorenia. Tie spôsobujú zvracania, hnačky, v niektorých prípadoch aj trvalé následky pri použití ingrediencií, ktoré obsahujú ťažké kovy.
V extrémnych prípadoch môžu tieto nevyhovujúce výrobky zapríčiniť dokonca aj smrť. Pri prípadnom poškodení zdravia však nie je možné brať nelegálnu prevádzku na zodpovednosť.
„Registrované cukrárske prevádzky prechádzajú pravidelne dôslednými kontrolami štátnych orgánov a sú neustále pod ich drobnohľadom. Pozorne si vyberajú suroviny na výrobu zákuskov, koláčov a toriet. Zároveň dodržujú všetky hygienické postupy a normy, a aj preto sa možno niekedy zdajú ich výrobky drahšie,“ uviedol Lapšanský.
„Treba si však uvedomiť, že odvádzajú dane, platia zamestnancov, dodržujú hygienické pravidlá a nemôžu si dovoliť svojich zákazníkov oklamať, pretože by im to okamžite zničilo ich živobytie. Spotrebitelia by mali preto venovať najmä pred sviatkami viac pozornosti tomu, odkiaľ zákusky a koláče na ich stoloch pochádzajú,“ dodal Lapšanský.
Málo pekárov spôsobí veľké problémy
Obrovský výpadok zamestnancov spôsobí rast odbytových cien pekárskych, cukrárskych aj cestovinárskych výrobkov. Práve cena práce je totiž najvyššou nákladovou položkou v tomto sektore. Upozornil na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov na valnom zhromaždení, ktoré sa konalo 14. marca.
„Z pracovného trhu od zavedenia možnosti predčasného odchodu do dôchodku odišlo takmer štvornásobok ľudí, ako pracuje v celom sektore výroby chleba, pečiva, koláčov a cestovín. Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári zamestnávajú viac ako 12 000 ľudí, čo predstavuje viac ako tretinu celého potravinárskeho sektora,“ uviedol Lapšanský.
„Nedostatok zamestnancov sa tak v našej brandži prejavuje oveľa výraznejšie ako v iných oblastiach. Vzhľadom na kritickú situáciu preto dostávame od členov informácie o zvyšovaní miezd zamestnancov, avšak nových zamestnancov je málo a majú vysokú fluktuáciu. Bez ľudí však žiadne potraviny vyrobiť nie je možné.“
Poznamenal, že takmer 50 % nákladov, ktoré platí zamestnávateľ na zamestnanca, si berie štát vo forme daní a odvodov. Slovensko patrí dlhodobo ku krajinám s vôbec najvyšším daňovo-odvodovým zaťažením práce v EÚ. Na to opakovane upozorňuje aj Európska komisia, Svetová banka či OECD.
Náklady na nového zamestnanca v potravinárstve pritom nepredstavuje len mzda, ale aj náklady na zaučenie, lekárske prehliadky a školenia.
Zdroje: MY Žilina, Archív SIU, TASR