FOTO Hlina nám ukázal novú prevádzku: S manželkou Martinou otvoria do 3 týždňov ďalšie 2 podniky

  • Alojz Hlina je známy aj svojím „gastroimpériom“
  • S manželkou otvorili novú prevádzku v centre Bratislavy
  • Plánujú aj haluškový fast food
Alojz Hlina gestikuluje
TASR/Vladimír Benko, Startitup/Pavel Knapko
  • Alojz Hlina je známy aj svojím „gastroimpériom“
  • S manželkou otvorili novú prevádzku v centre Bratislavy
  • Plánujú aj haluškový fast food

Alojz Hlina patrí medzi slovenských politikov, ktorý sa púšťajú do diskusií takpovediac bez servítky. Meno exšéfa KDH v minulosti zarezonovalo na verejnosti aj vďaka jeho nezvyčajným iniciatívam. Pred rokmi napríklad zamuroval neziskovku v centre hlavného mesta, ale zaparkoval aj tank pred vilou Vasila Biľaka.

Okrem politických eskapád a straníckych prestupov je ale Hlina známy aj svojimi gastroaktivitami. V minulosti bola asi najvypuklejšou slovenská reštaurácia na bratislavskej Obchodnej ulici, biofarma s reštauráciou neďaleko Stupavy, alebo podniky na Námestí SNP.

V súčasnosti si vzali Hlinovci v tejto lokalite pod palec aj jednu z pasáží, ktorú nanovo zrekonštruovali a v nej budú postupne pribúdať nové prevádzky.

Jednou z nich je nedávno otvorená pekáreň, ktorú má spolu so svojou manželkou Martinou. Tú už návštevníci Hlinových reštaurácií mohli často zazrieť vypomáhať na spomínanej biofarme, ale aj v bufetovej prevádzke na Železnej studničke. 

Pekáreň v Hlinovom gastroimpériu

Hlinová je konateľkou vo viacerých spoločnostiach: Slovenská prevádzková spoločnosť s. r. o., kde je konateľkou a do roku 2012 v nej vystupoval aj Hlina, ďalej v spoločnosti Slovenská servisná a projektová, spol. s r.o., kde je spoločníkom aj Hlina, a ešte vo firme Slovenská výrobná a poľnohospodárska spoločnosť s. r. o. Zdá sa teda, že o gastrobiznis sa Hlinovci starajú bok po boku.

„V našej rodine je systém práce taký, že môj manžel tvorí, buduje a ja prevádzkujem. Akonáhle dokončí posledný vypínač, niekedy aj skôr, tak vtedy nastupujem ja a prevádzkujem to,“ povedala Martina Hlinová pre Startitup. Tá sa ako prevádzkovateľka stará o všetky gastropodniky z portfólia Hlinovcov.

Po novom si tak vzala pod palec práve čerstvo otvorenú pekáreň, ktorá sa nachádza v priestoroch bývalého kláštora v centre hlavného mesta. Predtým v týchto priestoroch sídlil klasický kebabový stánok, po novom v ňom nájdeš práve remeselnú pekáreň ponúkajúcu domáce pečivo od bratislavských rožkov až po kváskový chlieb či ciabatty. 

Nová pekáreň Alojza Hlinu a jeho manželky Martiny

Hlinová dodala, že často vidieť v niektorých prevádzkach Hlinovcov vypomáhať práve ich dcéry. V čase našej návštevy obsluhovala zákazníkov v pekárni práve jedna z nich. Zaujímalo nás, na čo sa bude Hlinová sústrediť v prvé dni otvorenia prevádzky pekárne.

„Prvé dni neviem odhadnúť napríklad to, na čo bude dopyt. Chceme piecť chlieb a bratislavské rožky. Chlieb pečieme aj do našej reštaurácie, kde ho využívame, a bratislavské rožky zase predávame aj v našej kaviarni a aj reštaurácii. Vedeli sme, že chceme piecť vlastné produkty, ktoré predávame v reštaurácii. Je to prechodné námestie, tak sme robili sladké a kváskové, no teraz sme zistili, že je dopyt po sladkom,“ opisuje situáciu.

Dodala, že sa snažia pracovať klasickými pracovnými metódami: „Všetko, čo robíme, tak robíme, ako naše babičky. Keď u nás robíme v reštauráciách pirohy, robíme ich ako práve oni. Vyvaľkáme cesto valčekom, scvakneme ich cvakátkom, nepoužívame stroje.“ 

Priestory prešli kompletnou renováciou a medzi novými materiálmi dominuje najmä drevo či drevené obklady. V podobnom štýle prešli rekonštrukciou aj ďalšie priestory v pasáži. Zaujímavosťou je, že v nej ešte ďalšie dve prevádzky, ktoré bude mať pod palcom taktiež práve Hlinová.

Alojz Hlina s rodinou
zdroj: TASR/Martin Baumann

Nové prevádzky

„Áno, budeme to otvárať postupne. Do dvoch týždňov haluškáreň a do troch týždňov mliekareň,“ vysvetľuje pre Startitup Hlina. Politik prezradil, že sa špeciálne teší práve na prevádzku mliekarne. „Bude možné si tam kúpiť výrobky ako kyslé mlieko, tvaroh, nite a podobne,“ opísal Hlina.

Dodal, že okrem predajní v pasáži sa dôležité priestory skrývajú aj v podzemí. V historických barokových pivniciach sú totiž doplnkové výrobné priestory.

Netradičnou gastrokuriozitou bude aj samotná haluškáreň. Pôjde podľa Hlinových slov o podnik v duchu fast foodu, no s ponukou slovenských špecialít.

„Budeme tam robiť základný sortiment ako halušky, pirohy a sladké šúlance. Môžete si to zobrať so sebou na papierovej tácke. Taký street food,“ vysvetlil politik.

Hlina o prestavbe a financovaní

Železná studnička je jedna z obľúbených rekreačných oblastí Bratislavčanov. Práve túto lokalitu si exkádehák vybral na výstavbu ďalšej prevádzky zo svojho portfólia reštaurácií. 

Na Železnej studničke chce architektonicky s novou reštauráciou Rotunda nadviazať na budovu, ktorá v tejto oblasti stála do 70. rokov, a to tzv. Labutí pavilón. Uprostred lesov plánuje politik postaviť dokonca aj tanečný parket. 

Ako sme písali v tomto článku, Hlina mal s výstavbou poriadne problémy. Prednedávnom sa musel napríklad popasovať s dôležitým architektonickým prvkom stavby, a to s vežičkou. 

V čase, keď Saska predstavila počas párty v bratislavskej lodnej reštaurácii svoju kandidátku a v rámci nej aj Alojza Hlinu, sme sa politika opýtali na financovanie práve projektu na Železnej studničke. 

„Je to určite viac, ako sme čakali. Určite to bude na konci viac, ako sme čakali,“ povedal nám k tomu Hlina. Zaujímalo nás, či politik pri financovaní stavby reštaurácie už prekročil sumu jedného milióna eur.

„Niekde tam sme teraz, určite to bude viac,“ doplnil ešte Hlina. Ten zatiaľ plánuje otvoriť nové gastro v bratislavských lesoch tento rok.

Zisťovali sme teda, či oprava, rekonštrukcia a výstavba priestorov v bratislavskej pasáži vrátane Pekárne, Haluškárne a Mliekarne zhltla podobnú sumu.

„Bolo to finančne náročné. Máme veľkú úctu k týmto priestorom. Ide o 300-ročné priestory kláštora. Vyšlo to pekne symbolicky, kláštor sa začal stavať 1723, my sme na 300. výročie urobili totálnu rekonštrukciu. Išli sme, ako sa hovorí, z gruntu,“ opísal.

Sám ale priznal, že rekonštrukcia si vyžiadala dosť financií, no nešlo až o takú vysokú sumu ako pri Labuťom pavilóne. „Otestovali sme si veľa vecí a nových prvkov, ako je práca s mosadzou, čo chceme aplikovať aj na Železnej studničke,“ okomentoval Hlina.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: ORSR

Najnovšie videá

Trendové videá