Gastrobiznis sa búri: Konzílium Matovičovej vlády chce zatvoriť už aj terasy podnikov

  • Reštaurácie, bary a kaviarne dnes ledva prežívajú, väčšina z nich zatvorila
  • Mnohí podnikatelia investovali do terás, ktoré môžu byť otvorené
  • Konzílium odborníkov, ktoré radí Matovičovej vláde, však chce zavrieť aj tie
reštaurácia
Unsplash/Louis Hansel @shotsoflouis; ilustračné foto
  • Reštaurácie, bary a kaviarne dnes ledva prežívajú, väčšina z nich zatvorila
  • Mnohí podnikatelia investovali do terás, ktoré môžu byť otvorené
  • Konzílium odborníkov, ktoré radí Matovičovej vláde, však chce zavrieť aj tie

Iniciatíva Zachráňme gastro! vyzýva poradné konzílium premiéra Igora Matoviča, aby znova radikálne nezasahovalo do existujúceho, už aj tak veľmi okliešteného gastropodnikania.

Ako informoval Ján Laš z iniciatívy, majitelia reštaurácii po zavretí interiérov prevádzok investovali nemalé peniaze na zabezpečenie terás pred šírením koronavírusu, chladom a vetrom. Preto ich prípadné zavretie výrazne poškodí celé gastropodnikanie na Slovensku. Zároveň upozornil, že aj finančná pomoc zo strany rezortu dopravy a výstavby v rámci podpory domáceho cestovného ruchu, ktorý zasiahla koronakríza, bude k dispozícii najskôr až budúci rok.

Matovič: Na nákup testov môže prísť dozrieť Fico aj Kotleba. Štát pripravuje ďalšie plošné testovanie

Terasy, na rozdiel od uzatvoreného interiéru, prepúšťajú viac vzduchu, majú vyššie stropy, ľahšie sa v nich udržujú rozostupy medzi zákazníkmi a hlavne tam nie je žiadna vzduchotechnika, ktorou by sa mohol prípadný vírus šíriť. Nevidíme preto dôvod na uzatvorenie terás, ktoré majú ochranu voči vetru a dažďu a na ktorých sú ochotní jesť zákazníci aj v zime, len aby podporili svoje obľúbené prevádzky, či lokálnych dodávateľov,“ zdôraznil Ján Laš.

Slovenskí gastropodnikatelia upozorňujú, že práve oni museli zatvárať svoje prevádzky ako prví a tento stav trvá už štyri mesiace. Pritom príspevky na mzdy boli pridelené zamestnancom a príspevky za nájmy boli pridelené prenajímateľom.

Gastropodnikatelia sa tak stále nedočkali adekvátnej pomoci od štátu ako napríklad naši susedia Česi a Rakúšania. Kým na Slovensku sa gastro podniku prepláca 80 percent z celkovej ceny práce, tak v Česku aj v Rakúsku to je 100 percent z celkovej ceny práce. „Maximálna výška na Slovensku je 1 100 eur, zatiaľ čo v Česku to je 1 887 eur,“ upozornil Ján Laš.

Slovenské gastro v rozpade: Do konca roka takmer polovica z nás skrachuje. Ak to potrvá do jari, až 90%

Podľa gastropodnikateľov pomoc zo strany štátu je veľmi slabá. Poukazujú aj na rozdielnu náhradu nájomného na Slovensku a v okolitých krajinách. U nás je náhrada do výšky 50 percent a je podmienená aj znížením nájomného zo strany prenajímateľa o rovnakú výšku. Navyše tento príspevok ide prenajímateľovi. V Česku je náhrada do 50 percent, no bez podmienky zníženia prenajímateľom. Rozdiel podľa Jána Laša je aj vo výške DPH – kým na Slovensku je to 20 percent, tak v Česku len 10 percent.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá