Hmyz v jedle zásadne odmietajú. Slovenskí pekári dali stopku novému trendu v potravinách

  • Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári sa vyjadrili k pridávaniu hmyzu do jedla
  • Túto „prísadu“ výrazne odmietajú
Sladké pečivo
Ilustračná fotografia Unsplash/Mink Mingle
  • Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári sa vyjadrili k pridávaniu hmyzu do jedla
  • Túto „prísadu“ výrazne odmietajú

Výrobcovia združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) jednoznačne odmietli pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Potvrdili to svojím spoločným uznesením na valnom zhromaždení zväzu, ktorý sa konal na Donovaloch.

Ako informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský, členovia zväzu sa zhodli, že nebudú vyrábať produkty s prísadami z hmyzu, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce.

„Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde,“ uviedol Lapšanský s tým, že slovenské pekárske, cukrárske a cestovinárske výrobky sú vyrábané z kvalitnej múky a z obilnín vypestovaných na slovenských poliach.

Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné, a preto nevidia dôvod na testovanie nových prísad na slovenských spotrebiteľoch.

Schválenie prášku z celých lariev

SZPCC svojím vyhlásením zároveň reagovalo na schválenie prášku z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny v EÚ, ktorá povolila jeho používanie aj pri pekárskych výrobkoch. Lapšanský vysvetlil, že napríklad v rožku či chlebe by išlo o najviac štyri gramy takéhoto prášku a na použitie tejto tzv. „novej potraviny“ musí nadväzovať označenie spomínanej prísady na obale výrobku.

„Dôvodenie ekologickými či morálnymi dopadmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov. Vysokú kvalitu našich produktov garantujeme a veríme, že nás v tomto postoji podporia aj slovenskí spotrebitelia. Chlieb, pečivo, koláče či cestoviny majú byť z obilnín a nie z červov,“ uzavrel Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

Prečo sa hmyz môže nachádzať v potravinách?

Inžinierka chémie potravín Barbora Timárová v rozhovore pre Startitup začiatkom februára vysvetlila, že povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a prijatie vedeckých stanovísk týkajúcich sa bezpečnosti druhov hmyzu.

Do skupiny tzv. „Novel Food“ sa zaradili napríklad sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Múčiara Obyčajného alebo tiež sušené a práškové formy svrčka domového a iné.

„Každý z týchto druhov má presný zoznam potravín, kde môže byť pridaný a v akom množstve. Podľa toho, čo som sa dočítala, môže byť prášková forma svrčka domového pridaná do proteínových výrobkov v množstve 20 g na 100 g potraviny. Potravina musí byť jasne označená, že obsahuje hmyz, práve kvôli možným alergickým reakciám. Aj v tomto prípade platí, ak sa chcete hmyzu vyhnúť, čítajte etikety,“ odporúča odborníčka.

Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: SITA, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá