Horúci rebríček odhalil najhoršie slovenské jedlá. Skončila medzi nimi obľúbená pochúťka

  • Na portáli Taste Atlas vyšiel rebríček o najhoršie hodnotených slovenských jedlách
  • Na zozname sa nachádza aj obľúbená pochúťka
korbáčiky a hrad
Syrex,Unsplash/Sebastian Schuppik
  • Na portáli Taste Atlas vyšiel rebríček o najhoršie hodnotených slovenských jedlách
  • Na zozname sa nachádza aj obľúbená pochúťka

Tekovský salámový syr

Tekovský salámový syr je tradičný slovenský syr vyrábaný z kvalitného kravského mlieka. Jeho výroba sa datuje k výrobe v Tekove, čo je oblasť na strednom Slovensku.

Vo videu Levických mliekarní padla aj informácia, že syr sa vyrába pomocou tradičnej metódy zrenia, ktorá trvá niekoľko týždňov. Počas zrenia sa syr ochucuje korením a postupne sa formuje do charakteristickej salámovej podoby. 

Tekovský salámový syr má bohatú a plnú chuť, ktorá sa výborne hodí k občerstveniu alebo na prípravu chutných jedál. Jeho výrazná chuť a vôňa ho robia obľúbeným nielen medzi Slovákmi. Syr sa často podáva ako súčasť tradičných slovenských obložených mís, ale aj ako chuťovka k vínu alebo pivu.

Tekovský salámový syr je vynikajúcim príkladom tradičného slovenského syra s bohatou históriou a vynikajúcou chuťou. Jeho výroba sa stala súčasťou slovenskej kultúry a tradičnej kuchyne a patrí medzi skutočné klenoty slovenskej gastronómie. Aj preto je, spolu s vojkami, udivujúcou voľbou v rebríčku. 

Liptovská saláma

A ako úplne najhoršie hodnotené jedlo na celom Slovensku skončila Liptovská saláma. Toto je spolu s oškvarkami už jeden z tých kontroverznejších produktov. Tým, že musí obsahovať určité percento tuku a soli, nie je úplne ideálna voľba zdravého stravovania.

Portál Taste Atlas napísal, že Liptovská saláma je špeciálny druh salámy, ktorý sa vyrába v mäsokombináte na Liptove. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a vďaka svojej výraznej chuti si táto saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi.

Na portáli Európa bola uverejnená žiadosť o zápis do zoznamu tradičných potravín. Tu sa bližšie špecifikuje aj výroba, ktorá pozostáva z hovädzieho a bravčového mäsa. Nesmú chýbať koreniny, ako sú čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový kvet, zázvor a cesnak.

Liptovská saláma má jemnú mäsitú chuť vďaka čerstvému bravčovému tuku, ktorý sa používa na jej prípravu, a samozrejme, má intenzívnu vôňu muškátového orieška a zázvoru. 

Zdroje: Taste Atlas , indprop.gov, Youtube, Taste Atlas, Europa

Najnovšie videá

Trendové videá