Hubárska sezóna ohrozená: Mykologička varuje, že hríbov nemusí byť až tak veľa, ako sme si mysleli
- Veľa hubárov si myslelo, že po výdatných dažďoch budú lesy plné krásnych a voňavých húb
- Práve dážď je jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú rast hríbov
- Veľa hubárov si myslelo, že po výdatných dažďoch budú lesy plné krásnych a voňavých húb
- Práve dážď je jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú rast hríbov
Veľa hubárov si myslelo, že po výdatných dažďoch, ktoré v priebehu minulého týždňa zastihli okrem Slovenska aj iné štáty Európy, budú lesy plné krásnych a voňavých húb. Práve dážď je jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú rast hríbov. Aj keď vlhkosť pôdy je dôležitá, pre dobrý rast húb je potrebných viac podmienok.
Mykologička pre portál iDNES.cz uvádza, že dažde automaticky nemusia znamenať aj rast húb či preplnené košíky. Ak miluješ hubárčenie a ešte si tento rok nenašiel ani jeden hríb, problémami môžu byť aj napríklad teplotné výkyvy, príliš rýchly odtok vody alebo aj zmeny v ekosystéme.
Ideálne počasie pre rast hríbov
Ako uvádza portál tvnoviny.sk, huby pre svoj rast potrebujú ideálne podmienky. Ak je pôda príliš mokrá, hríby nemajú za potrebu vytvoriť nové plodnice. Nedozrejú a následne aj hnijú.
Tvorba plodníc si vyžaduje veľa energie, preto radšej čaká na vyhovujúce podmienky pre kvalitný rast.
Opačným dôvodom pre nekvalitný rast húb je nedostatok vody. Hrozí vyschnutie pôdy. Tak ako rôzne organizmy, aj huby hľadajú ideálny čas na svoje rozmnožovanie v prírode.
Rozličné druhy hríbov, ako uvádza portál iDNES.cz, majú rozdielne nároky na podmienky. Niektoré druhy na svoje ideálne podmienky čakajú aj niekoľko rokov. Existujú výskumy, v ktorých sa predpokladalo, že niektoré druhy hríbov už neexistujú. Nakoniec však vyrástli o 50 alebo 60 rokov neskôr.
Ako správne zbierať hríby?
Chystáš sa prvýkrát na hríby a nevieš, ako začať? Prinášame ti pár rád, ako bezpečne a kvalitne nazbierať plný košík.
Huby by si mal zbierať jednoznačne do košíka, aby bol priestor vzdušný. V prípade, že nemáš pletený košík, môžeš použiť aj igelitovú tašku, ale vždy musí mať prívod kyslíka, uvádza portál nahuby.sk.
Pri zbere vyberáme z pôdy celú plodnicu. Kladieme na to veľký dôraz. Po vybratí jamky dôkladne hlinou zakryjeme, aby sa podhubie nevysušilo a mohli narásť nové hríby.
Huby si môžeš dobre vysušiť a použiť ich na Vianoce napríklad do kapustnice. Portál nahuby.sk opisuje, že ideálna teplota na sušenie hríbov je 40 stupňov Celzia. Zabezpečuje sa tým kvalitné a hlavné rýchle spracovanie.
V prípade, že si vytváraš herbár, môžeš použiť na sušenie všetky hríby, aj keď sú napadnuté živočíchom.
Dôkladne vysušené hríby skladuj v papierovej taške alebo poprípade v poskladanom papieri.
Liečivé účinky húb
Portál konopnafarmaliptov.sk píše, že huby sú tvorené vlastnosťami, ktoré podporujú imunitný systém. Radíme sem antimikrobiálne, protizápalové, kardiovaskulárne, antidiabetické, hepatoprotektívne a protirakovinové vlastnosti.
Výskumy, na ktoré odkazuje portál, poukazujú na to, že niektoré huby nepodporujú len imunitný systém, ale aj spomaľujú rast nádorov alebo regulujú nádorové gény a zvyšujú tak fagocytózu malígnych buniek.
Zdroje: iDNES.cz, tvnoviny.sk, Nahuby.sk, konopnafarmaliptov.sk