Hviezda slovenských jarmočných stánkov boduje medzi najlepšími streetfoodmi sveta
- Každá krajina má svoj typický streetfood
- Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete

- Každá krajina má svoj typický streetfood
- Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete
Čo sa ti vynorí, keď sa povie streetfood? Hamburger? Pizza? Každá krajina má ten svoj a takisto aj my Slováci. Portál Taste Atlas uverejnil zoznam tých najlepších streetfoodov z celého sveta. Do zoznamu sa dostal slovenský unikát, ale aj klasiky zo susedných krajín, ktoré milujeme aj u nás na Slovensku.
Leberkässemmel
Kto si nedoprial tento skvost rakúskej gastronómie cestou na letisko vo Viedni, akoby ani nebol. Kúsok sekanej medzi dvoma polovičkami žemle. Ak máš šťastie, nájdeš aj upgradnuté verzie o rôzne omáčky, nakladanú zeleninu alebo iné druhy sekanej.
Obvykle sa táto pochúťka servíruje ešte k čerstvo načapovanému pivu. Táto kombinácia je tak skvelá, že pasuje k sebe ako Rómeo a Júlia. Niet divu, že sa do rebríčku dostala na 84. mieste.
Párek v rohlíku
Aj keď by sme si tento ďalší benzínkový skvost mohli privlastniť aj my, tentokrát to prenechávame „bratom“ Čechom. Len o jedno miesto lepšie skončil párok v rožku. Úplne jednoduchá záležitosť, párok, rožok a kečup alebo horčica. Čo viac by si mohol chcieť. Skvelá voľba na kúpalisku, na benzínke, ale aj len tak na grilovačke s kamarátmi.
Skalický trdelník
Na o niečo lepšom 78. mieste sa umiestnil jediný mohykán slovenského streetfoodu v tomto rebríčku. Dáš si ho na rôzne možné spôsoby. Vyrába sa z veľmi jemného cesta, ktoré sa naťahuje na takzvané „trdlo“. Na ňom sa následne pečie a získava svoj charakteristický tvar. Kúpiš si ho už aj v obchode, no najlepšie chutí horúci v stánku na jarmoku.
Po upečení sa potiera vaječným bielkom a následne vyváľa v rôznych posýpkach. Či je to kakao, cukor s orechmi, kokos alebo škoricový cukor, každý si príde na svoje. Vyššie v rebríčku sa umiestnil aj maďarský trdelník.
Práve s Maďarmi sa dlhé roky Slováci sporia o to, komu by mal trdelník prislúchať. Aj keď sa výsledný produkt na seba veľmi podobá, cesto je trochu iné, a zatiaľ čo slovenský trdelník je viac nadýchaný, ten maďarský je viac hutný.
Currywurst
Na 54. mieste sa umiestnila pochúťka, ktorá je asi najviac typická pre nemecký Berlín. Currywurst, aj keď tak môže pôsobiť, nemá s karí takmer nič spoločné. Ide o jedlo považované za poriadny junkfood, keďže sa skladá z varenej alebo grilovanej klobásky, hranolčekov a curry kečupu, ktorý pridáva jedlu špecifickú korenitosť.
Churros
Do vrchnej päťdesiatky sa dostali aj obľúbene churros zo Španielska. Ide o kysnuté cesto, vytláčané cez tubu do vriaceho oleja. Výsledok v podobe chrumkavých paličiek sa následne ešte namočí do cukru.
Existujú kadejaké varianty, ako napríklad plnené čokoládou. Zvyčajne sa však čokoláda servíruje zvlášť a churros sa do horúcej čokolády namáčajú.
Smažák
Nie je azda typickejšie jedlo pre Česko ako smažák. Práve Česi, ale aj my Slováci sme obrovskými fanúšikmi vyprážania v trojobale. Na vypraženie môžeš použiť takmer akýkoľvek syr. Ten pravý smažený sýr sa však skladá z bloku eidamu. Podáva sa najčastejšie so zemiakmi alebo hranolkami a nesmie chýbať poriadna dávka tatárskej omáčky.
Langoš
Presuňme sa ešte na chvíľku k našim južným susedom. Na 39. mieste sa umiestnil kus kysnutého cesta smažený v oleji a následne obohatený o prísady, ako je smotana, syr a, samozrejme, cesnak.
Ak stále nevieš, o čom je reč, tak je to langoš, ktorý aj na Slovensku veľmi dobre poznáme.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mititei
Mititei je najbližšie k rumunskému streetfoodu a dostal sa do vrchnej dvadsiatky. Jedlo pozostáva z grilovaných mletých mäsových roliek z kombinácie jahňacieho, bravčového, hovädzieho mäsa a korenín, ako je tymián, aníz, čierne korenie a cesnak.
V preklade do slovenčiny znamená mititei malé, čo odkazuje na malú veľkosť týchto klobás, ktoré si ľudia často mýlia s čevapčiči.
Chačapuri
Tento jednoduchý syrový chlieb známy ako aj ako gruzínska pizza je najznámejším gruzínskym jedlom. Tradične sa naň pridáva roztavený syr, vajcia a maslo.
Existujú rôzne druhy chačapuri, a hoci sa do pokrmu pridávajú niektoré nové druhy syra, ako napríklad mozzarella a feta, najčastejšie sa doň stále pridáva tradičný gruzínsky syr sulguni, ktorý mu pridáva skvelú krémovosť. Niet divu, že sa chačapuri dostalo až na 6. miesto v rebríčku.
Chačapuri si dáš aj na Slovensku, v Bratislave ho ponúkajú dva podniky.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pastel de Belém
Pastel de Belém je tradičný portugalský koláčik s vaječným krémom a predchodca slávneho pastel de nata. Koláče sa vyrábajú z cesta, ktoré sa plní kombináciou mlieka, vajec, cukru, citróna a škorice.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tento lahodný dezert sa dostal na absolútne čelo tohto rebríčku. Na Slovensku síce Pastel de Belém nenájdeš, ale nasledovníka pastel de nata si na Slovensku určite dáš.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroj: Taste Atlas