Hviezda slovenských jarmočných stánkov boduje medzi najlepšími streetfoodmi sveta
- Každá krajina má svoj typický streetfood
- Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete
- Každá krajina má svoj typický streetfood
- Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete
Langoš
Presuňme sa ešte na chvíľku k našim južným susedom. Na 39. mieste sa umiestnil kus kysnutého cesta smažený v oleji a následne obohatený o prísady, ako je smotana, syr a, samozrejme, cesnak.
Ak stále nevieš, o čom je reč, tak je to langoš, ktorý aj na Slovensku veľmi dobre poznáme.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mititei
Mititei je najbližšie k rumunskému streetfoodu a dostal sa do vrchnej dvadsiatky. Jedlo pozostáva z grilovaných mletých mäsových roliek z kombinácie jahňacieho, bravčového, hovädzieho mäsa a korenín, ako je tymián, aníz, čierne korenie a cesnak.
V preklade do slovenčiny znamená mititei malé, čo odkazuje na malú veľkosť týchto klobás, ktoré si ľudia často mýlia s čevapčiči.
Chačapuri
Tento jednoduchý syrový chlieb známy ako aj ako gruzínska pizza je najznámejším gruzínskym jedlom. Tradične sa naň pridáva roztavený syr, vajcia a maslo.
Existujú rôzne druhy chačapuri, a hoci sa do pokrmu pridávajú niektoré nové druhy syra, ako napríklad mozzarella a feta, najčastejšie sa doň stále pridáva tradičný gruzínsky syr sulguni, ktorý mu pridáva skvelú krémovosť. Niet divu, že sa chačapuri dostalo až na 6. miesto v rebríčku.
Chačapuri si dáš aj na Slovensku, v Bratislave ho ponúkajú dva podniky.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pastel de Belém
Pastel de Belém je tradičný portugalský koláčik s vaječným krémom a predchodca slávneho pastel de nata. Koláče sa vyrábajú z cesta, ktoré sa plní kombináciou mlieka, vajec, cukru, citróna a škorice.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tento lahodný dezert sa dostal na absolútne čelo tohto rebríčku. Na Slovensku síce Pastel de Belém nenájdeš, ale nasledovníka pastel de nata si na Slovensku určite dáš.