Hviezda slovenských jarmočných stánkov boduje medzi najlepšími streetfoodmi sveta

  • Každá krajina má svoj typický streetfood
  • Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete
vyprážaný syr a streetfood
wikimedia/Ludek, CC BY-SA 3.0, TASR/Lukáš Grinaj
  • Každá krajina má svoj typický streetfood
  • Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete

Langoš

Presuňme sa ešte na chvíľku k našim južným susedom. Na 39. mieste sa umiestnil kus kysnutého cesta smažený v oleji a následne obohatený o prísady, ako je smotana, syr a, samozrejme, cesnak.

Ak stále nevieš, o čom je reč, tak je to langoš, ktorý aj na Slovensku veľmi dobre poznáme. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PETRŽALSKÉ LANGOŠE (@petrzalskelangose)

Mititei

Mititei je najbližšie k rumunskému streetfoodu a dostal sa do vrchnej dvadsiatky. Jedlo pozostáva z grilovaných mletých mäsových roliek z kombinácie jahňacieho, bravčového, hovädzieho mäsa a korenín, ako je tymián, aníz, čierne korenie a cesnak.

V preklade do slovenčiny znamená mititei malé, čo odkazuje na malú veľkosť týchto klobás, ktoré si ľudia často mýlia s čevapčiči. 

Mititei
zdroj: Taste Atlas

Chačapuri

Tento jednoduchý syrový chlieb známy ako aj ako gruzínska pizza je najznámejším gruzínskym jedlom. Tradične sa naň pridáva roztavený syr, vajcia a maslo.

Existujú rôzne druhy chačapuri, a hoci sa do pokrmu pridávajú niektoré nové druhy syra, ako napríklad mozzarella a feta, najčastejšie sa doň stále pridáva tradičný gruzínsky syr sulguni, ktorý mu pridáva skvelú krémovosť. Niet divu, že sa chačapuri dostalo až na 6. miesto v rebríčku.

Chačapuri si dáš aj na Slovensku, v Bratislave ho ponúkajú dva podniky.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro Zepen House (@zepen.house)

Pastel de Belém

Pastel de Belém je tradičný portugalský koláčik s vaječným krémom a predchodca slávneho pastel de nata. Koláče sa vyrábajú z cesta, ktoré sa plní kombináciou mlieka, vajec, cukru, citróna a škorice.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Beija Flor (@beijaflorsk)

Tento lahodný dezert sa dostal na absolútne čelo tohto rebríčku. Na Slovensku síce Pastel de Belém nenájdeš, ale nasledovníka pastel de nata si na Slovensku určite dáš.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: Taste Atlas 

Najnovšie videá

Trendové videá