Väčšina Slovákov považuje čerstvé ovocie a zeleninu za základ vyváženej stravy, ale len malá časť ich konzumuje dostatočné množstvo. Ako ukázal nový prieskum o konzumácii ovocia a zeleniny na Slovensku, denne si tieto potraviny dopraje menej ako tretina ľudí.
Jesť viac ako 400 gramov ovocia a zeleniny denne odporúča Svetová zdravotnícka organizácia ako súčasť zdravej stravy. Ako uvádza portál Pravda, na Slovensku však len malá časť ľudí túto odporúčanú dávku dodržiava. Podľa nového prieskumu si menej ako tretina respondentov dáva denne čerstvé ovocie a zeleninu.
Najobľúbenejší druh zeleniny a ovocia
Aj napriek nelichotivým číslam väčšina Slovákov konzumuje ovocie a zeleninu aspoň občas. Iba 7 % respondentov uviedlo, že tieto potraviny úplne vynechávajú.
Ovocie a zeleninu najčastejšie jedávajú na obed a večeru, alebo ako občerstvenie počas dňa. V rámci tohto sortimentu majú ľudia tiež svoje obľúbené druhy.
„Najobľúbenejším druhom zeleniny sa v našom prieskume stali rajčiny, ktoré preferujú takmer tri štvrtiny ľudí. Veľmi obľúbené sú aj uhorky a zemiaky, nasledované mrkvou a paprikou. Ak si ľudia k hlavnému jedlu pripravujú zeleninovú prílohu, najčastejšie ide o šalát,“ uviedol Kravjar.
„Zo sortimentu ovocia uprednostňuje najviac respondentov banány (75 %) a po nich jablká, jahody, hrozno či mandarínky,“ pokračoval ďalej Kravjar.
Exotické ovocie, ako figy, grapefruity a avokádo, je medzi ľuďmi najmenej obľúbené. Zo zeleniny len málo ľudí volí baklažán, kel a špargľu.
Dobrá kondícia a pohoda
Približne dve tretiny respondentov uviedli, že konzumujú čerstvé ovocie a zeleninu, pretože tieto potraviny považujú za zdravé a plné vitamínov a minerálov.
Až 90 % opýtaných verí, že ovocie a zelenina sú základom vyváženej stravy. Podľa nich pravidelná konzumácia týchto potravín posilňuje imunitu a pozitívne ovplyvňuje celkové zdravie.
Väčšina respondentov sa snaží zaradiť ovocie a zeleninu do svojho jedálnička aspoň na obed a večeru, a tiež ich konzumujú ako občerstvenie počas dňa. Tento prístup im pomáha udržať sa v dobrej kondícii a podporuje ich celkovú pohodu.
Superpotraviny
Zdravá a vyvážená strava je kľúčom k plnohodnotnému životu. Niektoré potraviny majú vyššiu nutričnú hodnotu a väčší prínos pre zdravie ako iné.
Ako sme ťa informovali, týchto päť druhov potravín odborníci na výživu denne konzumujú. Tieto potraviny podporujú kognitívne funkcie, prispievajú k dlhovekosti a zlepšujú celkové zdravie.
Prvou z nich je listová zelenina, ktorej dôležitosť by si nemal podceňovať. Pravidelná konzumácia listovej zeleniny pozitívne ovplyvňuje nielen zdravie mozgu, ale aj celkovú náladu. Výskumníci zistili, že strava bohatá na listovú zeleninu účinne spomaľuje biologické procesy starnutia. To naznačuje potenciálny prínos pre dlhovekosť a zdravie na bunkovej úrovni.
Medzi všetkými druhmi ovocia jedno vyniká výnimočnými zdravotnými prínosmi. Čučoriedky, označované výskumníkom dlhovekosti Neilom Paulvinom ako „svätý grál“ potravín pre dlhovekosť, sú mimoriadne cenené pre svoj vysoký obsah vitamínov a antioxidantov.
Spomínané látky chránia telo pred infekciami ako brnenie. Čučoriedky sú tiež skvelé pre zdravie očí, regeneráciu svalov, funkciu mozgu a posilňovanie buniek.
Čučoriedky obsahujú aj špecifické molekuly flavonoidov, ktoré bojujú proti poškodeniu DNA a chránia mozgové bunky pred starnutím. Okrem toho majú menej cukru v porovnaní s ovocím ako banány alebo mango. Kompletný zoznam piatich druhov potravín, ktoré odborníci na výživu denne konzumujú, nájdeš tu.