Ich mená sú výkladnou skriňou našej gastronómie. Toto sú top kuchári zo Slovenska
- Za dobrými šefkuchármi nemusíš cestovať do Škandinávie
- To, že tu ešte nemáme Michelina, neznamená, že za zvyškom sveta zaostávame
- Za dobrými šefkuchármi nemusíš cestovať do Škandinávie
- To, že tu ešte nemáme Michelina, neznamená, že za zvyškom sveta zaostávame
Čím ďalej tým viac sa šíri myšlienka, že ak chceš zažiť skvelý gastronomický zážitok, tak by si nemal vyhľadávať mená dobrých reštaurácií, ale dobrých šéfkuchárov. Slovensko sa síce ešte nedostalo do známeho Michelin guide, to však neznamená, že nemáme čo ponúknuť. My ti prinášame výber profesionálov, o ktorých by si mal určite vedieť.
Peter Duranský
Začíname hneď ostro, a to hviezdnym menom Peter Duranský. Prívlastok hviezdny nemá len tak bez dôvodu. Peter je jediný Slovák, ktorý sa môže pýšiť obhájenou hviezdou Michelin. Jeho cesta ku kuchyni sa začala už v detských časoch, kedy sa pri rodičoch často motal v kuchyni.
Rozhodol sa pre kuchársku školu, kde už vtedy pozoroval, že bol o niečo napred od svojich spolužiakov. Už od začiatku vedel, že chce robiť najvyššiu gastronómiu. Následne sa ešte ako študent dostal do reštaurácie Le Monde, ktorá ukončila svoje pôsobenie v roku 2014.
Za najväčšieho mentora považuje určite Marka Raditscha, ktorý mu dal pevné základy a skúsenosti. Rovnako mu dal aj príležitosť nakuknúť do Nórska aspoň na pár mesiacov. Pracoval tam v jednej malej reštaurácii, kde načerpal všetko, čo Škandinávia vie kulinársky ponúknuť.
Po návrate sa mu podarilo dostať do veľmi prestížnej viedenskej reštaurácie Das Loft, kde figuruje dodnes. Práve tu spolu so svojím tímom získali hviezdu Michelin. Hviezda nie je jediné významné ocenenie, ktoré získal.
Postup do európskeho kola Bocuse d’Or a následné umiestnenie na 12. mieste sa nepodarí len tak niekomu. Táto soška sa medzi kuchármi pohybuje na ešte vyššej úrovni prestíže ako už spomínané hviezdy.
Peter Slačka
Krstné meno síce ostáva rovnaké, no tentokrát ide o úplne iného Petra. Peter Slačka je šéfkuchár, ktorý sa spojenie slovenskej tradície a francúzskeho fine-dining vareniu snažil u nás pretlačiť ešte skôr, ako to bolo trendy.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Martin Záhumenský varil pre Rihannu či Davida Beckhama
- Lukáš Hesko by rád pohol so svojou reštauráciou Slovensko bližšie k Michelinskej hviezde
- Michal Konrád odišiel z vysokej gastronómie a založil si streedfood
- Ktoré ďalšie mená sa objavili v našom článku?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom