Ignoruješ ich pre mýty a robíš obrovskú chybu: Týchto 7 spracovaných potravín je prekvapivo prospešných

  • Spracované potraviny nemusia byť strašiakom v zdravej a vyváženej strave
  • Ktoré z nich môžeš pokojne zaradiť do svojho jedálnička?
Ilustračná foto
Zdroj: flickr/ Salvation Army USA West
  • Spracované potraviny nemusia byť strašiakom v zdravej a vyváženej strave
  • Ktoré z nich môžeš pokojne zaradiť do svojho jedálnička?

Vedci prinášajú prekvapivé zistenia. Tieto bežné potraviny sú zdravé aj po priemyselnom spracovaní. Priemyselne upravené potraviny majú v súčasnosti veľmi zlú povesť. Väčšina ľudí ich automaticky považuje za nezdravé a škodlivé pre organizmus. Médiá často informujú o ich negatívnych účinkoch na zdravie a mnohí výživoví poradcovia odporúčajú ich úplné vylúčenie z jedálnička. Situácia však nie je čierno-biela.

Nie všetky sú škodlivé

Najnovšie vedecké štúdie prinášajú prekvapivé zistenia. Výskumníci z prestížnej univerzity zistili, že niektoré priemyselne spracované potraviny môžu mať dokonca pozitívny vplyv na zdravie. Kľúčovú úlohu zohrávajú spôsob spracovania, kvalita použitých surovín a množstvo pridaných látok.

Odborníci na výživu preto odporúčajú rozlišovať medzi jednotlivými druhmi spracovaných potravín. Niektoré z nich môžu byť cenným zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Tu je sedem bežne dostupných potravín, ktoré si aj napriek priemyselnému spracovaniu zachovávajú svoje výživové hodnoty.

Základné pravidlá pri výbere spracovaných potravín:

  • Čítajt zloženie na obaloch.
  • Vyberaj produkty s krátkym zoznamom ingrediencií.
  • Dávaj prednosť výrobkom bez umelých prísad.
  • Všímaj si obsah cukru a soli.
  • Porovnávaj rôzne značky.

1. Celozrnný chlieb

Kvalitný celozrnný chlieb patrí medzi najhodnotnejšie základné potraviny. Obsahuje významné množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Bohatý je aj na vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné na správne fungovanie nervového systému. Uvádza tak štúdia publikovaná na stránke Harvard T. H. Chan School of Public Health.

2. Mäsové výrobky z voľne pasúcich sa zvierat

Šunka, slanina či párky nemusia byť automaticky nezdravé. Kľúčový je pôvod mäsa a spôsob jeho spracovania. Výrobky z mäsa voľne pasúcich sa zvierat majú výrazne lepšie nutričné hodnoty. Obsahujú viac omega-3 mastných kyselín a menej nasýtených tukov.

3. Hummus

Cícerová nátierka hummus predstavuje výbornú alternatívu k priemyselne vyrábaným nátierkovým maslám. Základnými surovinami sú cícer, sezamová pasta tahini, citrónová šťava a olivový olej. Tieto ingrediencie sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky.

4. Jogurt

Jogurt je jedným z najstarších fermentovaných mliečnych výrobkov. Obsahuje živé kultúry prospešných baktérií, ktoré podporujú imunitu a zdravie tráviaceho systému. Je tiež vynikajúcim zdrojom vápnika, bielkovín a vitamínov skupiny B.

5. Konzervované strukoviny

Fazuľa, hrach či šošovica v konzerve predstavujú rýchly a dostupný zdroj rastlinných bielkovín. Strukoviny sú bohaté na vlákninu, železo, horčík a ďalšie minerálne látky. Ich pravidelná konzumácia môže znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.

6. Mrazená zelenina

Mnohí ľudia sa domnievajú, že mrazená zelenina je menej výživná ako čerstvá, no opak je pravdou. Mrazenie je jedným z najšetrnejších spôsobov konzervácie potravín, ktorý pomáha zachovať vysoký obsah vitamínov a minerálov. Štúdie ukázali, že mrazená zelenina môže obsahovať dokonca viac živín ako tá, ktorá strávila niekoľko dní v regáloch obchodov. Dôležité je vyberať si produkty bez pridaných omáčok a dochucovadiel.

7. Orechové maslá

Prírodné orechové maslá ako arašidové, mandľové či kešu sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, bielkovín a vitamínov. Priemyselne spracované verzie môžu obsahovať pridaný cukor a hydrogenované oleje, preto je dôležité čítať zloženie. Kvalitné orechové maslá by mali obsahovať len orechy a prípadne štipku soli. Ich konzumácia podporuje zdravie srdca a dodáva telu dlhodobo uvoľňujúcu sa energiu.

Tieto spracované potraviny môžu byť súčasťou vyváženého jedálnička, ak sú vyberané rozumne a v kvalitnej podobe. Nejde o úplné vylúčenie spracovaných potravín, ale o inteligentný výber, ktorý podporuje zdravý životný štýl.

Čítajte viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: Pravda, Harvard edu, Veda na dosah

Najnovšie videá

Trendové videá