IKEA chce naučiť Slovákov nejesť mäso. Spustila kampaň na špeciálne vegánske guličky
- IKEA sa rozhodla klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť
- Spoločnosť sa preto pozrela na známe mäsové guľôčky z iného uhla pohľadu
- Aj milovníci mäsových guľôčok tak už majú na výber udržateľnejšiu alternatívu
- IKEA sa rozhodla klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť
- Spoločnosť sa preto pozrela na známe mäsové guľôčky z iného uhla pohľadu
- Aj milovníci mäsových guľôčok tak už majú na výber udržateľnejšiu alternatívu
Nové bezmäsité guľôčky sa vyrábajú zo surovín ako napríklad bielkovina zo žltého hrachu, ovos, zemiaky, cibuľa a jablká. Inak však majú rovnaký vzhľad aj chuť ako klasické mäsové guľôčky, ktoré si Slováci zamilovali. Zaujímavosťou je, že v porovnaní s klasickými mäsovými guľôčkami majú iba 4 % klimatickej stopy.
„V reštauráciách IKEA predáme každoročne viac ako miliardu mäsových guľôčok. Predstavte si, aký rozdiel by spravilo, keby sa čo i len časť našich návštevníkov rozhodla vybrať si namiesto nich bezmäsité guľôčky. Ak by sa nám takto podarilo presmerovať približne 20 % predaja mäsových guľôčok, klimatická stopa IKEA Food by sa znížila o zhruba 8 %,“ vysvetľuje v oficiálnej správe Sharla Halvorson, globálna manažérka pre oblasti zdravia a trvalej udržateľnosti.
IKEA najnovšie dokonca spustila aj kampaň s názvom: „Vyzvite mäsožrúta!“ Spoločnosť chce, aby Slováci presvedčili aspoň jedného milovníka mäsa, aby ochutnal bezmäsité guľôčky, nakoľko sú o 96 % šetrnejšie k našej planéte. „Chce to len gule! On rozdiel nespozná, planéta áno,“ hlási švédsky gigant v kampani.
Zníženie klimatickej stopy pomocou udržateľného stravovania si podporuje aj organizácia Vegánske hody. „V súčasnosti je nevyhnutné zaoberať sa témami udržateľnosti a znižovania klimatickej stopy. Je skvelé, že aj veľká firma, akou je IKEA, si dôležitosť týchto tém uvedomuje a navrhuje vegánske alternatívy. Orientácia na rastlinnú stravu je jedným z viacerých spôsobov, ako efektívne znížiť dopad na životné prostredie,“ hovorí Monika Dančová, event manažérka Vegánske hody.
Recept na bezmäsité guľôčky neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, aby si túto novinku mohlo vychutnať čo najviac ľudí – fanúšikovia mäsových guličiek, flexitariáni, vegetariáni aj vegáni.
„Pri vývoji bezmäsitých guľôčok bolo naším hlavným cieľom čo najvernejšie napodobniť chuť a textúru mäsa, no použiť na to iba rastlinné suroviny. Vyskúšali sme množstvo rôznych surovín aj postupov a s výsledkom sme veľmi spokojní,“ hovorí Alexander Magnusson, ktorý pracuje ako šéfkuchár a projektový vedúci IKEA Food.
V reštauráciách IKEA sa už dnes bezmäsité guľôčky podávajú so zemiakovou kašou, brusnicovým džemom a smotanovou omáčkou. K dispozícii sú za tú istú cenu ako klasické mäsové guľôčky – 500 gramov – 3,49 eur. Kúpiť si ich môžeš aj v obchode so švédskymi špecialitami a následne si ich pripraviť doma.