Indiáni ho považovali za symbol dlhovekosti. „Zlato Inkov“ je zdravším variantom cukru, podporuje zrak a imunitu
- Lucuma obsahuje len 30 kalórií na lyžicu prášku
- Vo svete sladidiel vyniká obsahom antioxidantov

- Lucuma obsahuje len 30 kalórií na lyžicu prášku
- Vo svete sladidiel vyniká obsahom antioxidantov
Lucuma je exotické ovocie, ktoré možno nepoznáš, ale čoskoro by sa mohlo stať tvojou obľúbenou náhradou cukru. Tento juhoamerický poklad skrýva v sebe nielen lahodnú karamelovo-sladkú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok. Poďme sa spolu pozrieť, prečo by si možno mal zvážiť pridanie lucumy do svojho jedálnička.
Informuje o tom web foodandwineaj štúdia uverejnená na portáli scielo.
Čo presne je lucuma a odkiaľ pochádza
Lucuma je ovocie, ktoré rastie na lucumovom strome. Tento strom je typický pre andské údolia v Bolívii, Peru, Čile a Ekvádore. Často ju nazývajú „Zlatom Inkov“ vďaka jej žltooranžovej farbe. Pre Inkov mala lucuma veľký význam – považovali ju za symbol dlhovekosti a plodnosti. Dodnes je v Peru veľmi obľúbená, najmä v zmrzlinách.
Keď lucuma dozreje, jej dužina je škrobovitá a sladká. Chuťou ti možno pripomenie karamel, sladké zemiaky alebo javorový sirup. Ovocie má oválny tvar s ostrejším koncom a kôstkou uprostred.
Zaujímavé je, že lucuma sa zvyčajne neje surová, pretože má múčnatú textúru podobnú natvrdo uvarenému žĺtku. Preto sa suší a melie na prášok, ktorý si môžeš kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, bioobchodoch alebo na internete.
Nutričné hodnoty a antioxidanty v lucume
Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) jedna polievková lyžica lucumového prášku obsahuje: 30 kalórií, jeden gram bielkovín, nula gramov tuku, šesť gramov sacharidov, tri gramy celkových cukrov a dva gramy vlákniny. Ak to porovnáš so stolným cukrom, ten obsahuje 49 kalórií, 13 gramov sacharidov a 0 gramov bielkovín na polievkovú lyžicu.
Lucuma oplýva antioxidantmi, najmä polyfenolmi a karotenoidmi, hovorí Roxana Ehsani, športová dietetolotička pre web foodandwineaj. Práve tieto karotenoidy dodávajú ovociu jeho charakteristickú žltooranžovú farbu a podporujú zdravý zrak. Polyfenoly spolu s obsahom vitamínu C poskytujú ochranu pred rôznymi chorobami.
Tieto antioxidanty pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu v tele, vysvetľuje Samantha Cassetty, odborníčka na výživu a wellness. Oxidačný stres nastáva, keď prijímaš menej antioxidantov, než tvoje telo produkuje, a môže prispieť k vzniku chorôb ako rakovina, Alzheimerova choroba a srdcové choroby.
„Oxidačný stres destabilizuje naše bunky, čím ich vystavuje poškodeniu, ktoré môže podporovať chronický zápal a choroby ako rakovina, srdcové choroby a neurodegeneratívne ochorenia,“ vysvetľuje Cassetty. „Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty je preto skvelým spôsobom, ako predchádzať oxidačnému stresu.“
Okrem toho obsah vlákniny v lucumovom prášku podporuje zdravé trávenie a črevá.
Zdravotné prínosy lucumy
Hoci najväčšie potenciálne zdravotné prínosy má čerstvé ovocie lucuma, aj prášok „preukázal silnú antioxidačnú aktivitu, čo naznačuje, že lucuma môže poskytovať zdravotné výhody dokonca aj v niektorých spracovaných formách“ hovorí Scott Keatley, spoluzakladateľ Keatley Medical Nutrition Therapy.
Lucumový prášok obsahuje polyfenoly, flavonoidy a karotenoidy, ktoré podporujú zrak, imunitné funkcie a zdravie pokožky. Ovocie tiež poskytuje vitamín C, železo, zinok, vápnik, draslík a vlákninu.
Lucuma súvisí s niekoľkými zdravotnými prínosmi. Mnohé sladidlá nič neprispievajú k výžive, ale lucumový prášok sa líši. „Na rozdiel od rafinovaného cukru si lucuma zachováva vlákninu, vitamíny a minerály, čím ponúka viac než len prázdne kalórie,“ vysvetľuje Keatley.
Štúdia z roku 2009 v skúmavke zistila, že lucuma môže pomôcť zabrániť pôsobeniu alfa-glukozidázy, črevného enzýmu, ktorý pomáha rozkladať cukry. Tým, že inhibuje funkciu tohto enzýmu, by lucuma teoreticky mohla pomôcť znížiť výkyvy hladiny glukózy v krvi po jedle.
Niektorí výskumníci tiež naznačili, že lucuma má nízky glykemický index, ktorý hodnotí potraviny od 1 do 100 podľa toho, ako rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Na potvrdenie tohto tvrdenia potrebujeme ďalšie štúdie o nutričnom obsahu lucumy. Pridaný cukor prispieva k zápalu v tele, ktorý súvisí s mnohými vážnymi chorobami, ako sú srdcové choroby a rakovina. Antioxidanty v lucume však môžu pomôcť znížiť zápal.
Môže podporovať zdravie srdca
Tá istá štúdia naznačuje, že lucuma môže inhibovať účinok angiotenzín I-konvertujúceho enzýmu (ACE), ktorý zohráva úlohu pri regulácii krvného tlaku. Nadmerná aktivita ACE súvisí s hypertenziou a srdcovým zlyhaním. Tento výskum naznačuje, že lucuma by mohla fungovať ako inhibítor ACE, hoci na overenie týchto zistení u ľudí potrebujeme ďalšie štúdie.
Vedecký výskum lucumy zostáva pomerne obmedzený, poznamenáva Stephanie Crabtree, holistická registrovaná dietologička špecializujúca sa na zdravie čriev, hormonálnu rovnováhu a celistvú výživu. K týmto zisteniam preto pristupuj opatrne. „Väčšina dostupných štúdií je malá, predbežná alebo vznikla v laboratórnych podmienkach, nie v rámci klinických skúšok na ľuďoch,“ dodáva Crabtree.
Ako využívať lucumu v každodennom živote
Lucumu môžeš pridať do čohokoľvek, čo zvyčajne sladíš, ako je ovsená kaša, čaj alebo káva. Pyré môže slúžiť ako základ pre puding alebo krém v pečených výrobkoch, zatiaľ čo lucumový prášok môžeš zmiešať s múkou v receptoch na koláče a muffiny, alebo ho použiť ako zahusťovadlo do polievok a dusených jedál.
Ak však nasleduješ recept, ktorý vyžaduje trstinový cukor, mal by si použiť dvojnásobné množstvo lucumového prášku, pretože je menej sladký.
Je pravda, že lucuma má menej kalórií a sacharidov než trstinový cukor, agáve, med alebo javorový sirup. Má však viac kalórií a sacharidov než stévia, sukralóza (Splenda) alebo sacharín, ale poskytuje viac vlákniny a antioxidantov.
Ak hľadáš vlákninu a antioxidanty, Cassetty odporúča tradičné ovocie a zeleninu. „Neodporúčam používať sladidlo s cieľom získať výživový impulz, ale je to pekný bonus pri výbere sladidla,“ hovorí.
A ako pri každom inom sladidle, nemali by sme to preháňať. „Pamätaj, že stále obsahuje kalórie a sacharidy, čo je obzvlášť dôležité zvážiť, ak si strážiš príjem sacharidov, napríklad ak máš cukrovku alebo prediabetes,“ upozorňuje Cassetty.
Ak máš akékoľvek alergie na ovocie alebo tráviace problémy, Cassetty radí, aby si bol opatrný pri prvom skúšaní lucumy.
Hoci je výskum lucumy stále v počiatočných fázach, zdá sa, že táto juhoamerická pochúťka má potenciál stať sa zdravšou alternatívou k bežnému cukru. Ako pri všetkých potravinách, kľúčom je umiernenosť a vedomie, že aj keď je lucuma zdravšia než rafinovaný cukor, stále by mala byť súčasťou vyváženej stravy.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: foodandwine, scielo, fdc, keatleymnt