Indická superpotravina bojuje proti zápalom a artritíde, dokázali vedci. V špajze ju majú azda všetci Slováci
- Tento výrobok dokáže zmierniť bolesť a zápal kĺbov, ale zabíja aj rakovinové bunky
- Jeho zdravotné výhody sú všestranné
- Pozor však, umrelo naň 1,4 milióna ľudí za rok
- Tento výrobok dokáže zmierniť bolesť a zápal kĺbov, ale zabíja aj rakovinové bunky
- Jeho zdravotné výhody sú všestranné
- Pozor však, umrelo naň 1,4 milióna ľudí za rok
Exotická korenina z južnej Ázie získava obdiv v oblasti zdravej výživy a alternatívnej medicíny. Táto žltá, aromatická koreňová rastlina, známa svojou jedinečnou chuťou, ponúka viac než len kulinársky zážitok. Jej použitie v tradičnej medicíne na zmiernenie bolesti a zápalu kĺbov sa opiera o silné protizápalové a analgetické účinky. Vedci tiež skúmali jej potenciál v boji proti rakovinovým bunkám a v prevencii srdcových ochorení.
Pozor, dokáže byť aj jedovatá a je príčinou 1,4 milióna úmrtí vo svete. Ako ju teda užívať správne?
Zdravotné výhody kurkumy
Ako informuje portál Pravda, vedci objavili, že konzumácia niektorých druhov potravín môže zmierniť príznaky vznikajúcej artritídy, medzi ne patrí aj kurkuma. Toto žlté korenie, bežné v indickej kuchyni, obsahuje kurkumín, zložku, ktorá efektívne znižuje bolesti kĺbov.
Okrem jemnej horkosti a výraznej arómy má kurkuma aj protizápalové vlastnosti. Výskumy ukázali, že podávanie kurkumy potkanom účinne znižovalo zápal ich kĺbov.
Vyniká svojimi antioxidačnými, antibakteriálnymi, antiseptickými a protizápalovými vlastnosťami. Táto korenina prispieva k potlačeniu akútnych i chronických zápalov, posilňuje imunitný systém a má preventívny vplyv proti vzniku rôznych ochorení.
Najúčinnejšia v kombinácii s medom
V ajurvédskej medicíne sa kurkuma často využíva na liečbu rán, zápalov a nádorov vďaka svojim výrazným antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam. Podľa princípov ajurvédy predstavuje kombinácia kurkumy a medu jedno z najúčinnejších prírodných antibiotík, ktoré je účinné pri liečbe prechladnutia, nádchy a chrípky.
Vedci zdôrazňujú, že na dosiahnutie pozitívnych účinkov kurkumy nie je potrebné jej konzumovať veľké množstvá. Nie sú totiž úplne známe dôsledky jej nadmernej konzumácie, no viaceré znaky ukazujú, že môže stáť za anémiou krvi. Stačí preto pridať len malé množstvo, štipku kurkumy, do vybraných jedál. Ideálne je ju po pár týždňoch používania vysadiť a nechať organizmus od jej vplyvov oddýchnuť.
Kurkuma má aj schopnosť podporovať zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi by sa ale mali vyvarovať konzumácie veľkých dávok kurkumy.
Kurkuma poprášená neurotoxínom >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.