Indická superpotravina bojuje proti zápalom a artritíde, dokázali vedci. V špajze ju majú azda všetci Slováci
- Tento výrobok dokáže zmierniť bolesť a zápal kĺbov, ale zabíja aj rakovinové bunky
- Jeho zdravotné výhody sú všestranné
- Pozor však, umrelo naň 1,4 milióna ľudí za rok

- Tento výrobok dokáže zmierniť bolesť a zápal kĺbov, ale zabíja aj rakovinové bunky
- Jeho zdravotné výhody sú všestranné
- Pozor však, umrelo naň 1,4 milióna ľudí za rok
Exotická korenina z južnej Ázie získava obdiv v oblasti zdravej výživy a alternatívnej medicíny. Táto žltá, aromatická koreňová rastlina, známa svojou jedinečnou chuťou, ponúka viac než len kulinársky zážitok. Jej použitie v tradičnej medicíne na zmiernenie bolesti a zápalu kĺbov sa opiera o silné protizápalové a analgetické účinky. Vedci tiež skúmali jej potenciál v boji proti rakovinovým bunkám a v prevencii srdcových ochorení.
Pozor, dokáže byť aj jedovatá a je príčinou 1,4 milióna úmrtí vo svete. Ako ju teda užívať správne?
Zdravotné výhody kurkumy
Ako informuje portál Pravda, vedci objavili, že konzumácia niektorých druhov potravín môže zmierniť príznaky vznikajúcej artritídy, medzi ne patrí aj kurkuma. Toto žlté korenie, bežné v indickej kuchyni, obsahuje kurkumín, zložku, ktorá efektívne znižuje bolesti kĺbov.
Okrem jemnej horkosti a výraznej arómy má kurkuma aj protizápalové vlastnosti. Výskumy ukázali, že podávanie kurkumy potkanom účinne znižovalo zápal ich kĺbov.
Vyniká svojimi antioxidačnými, antibakteriálnymi, antiseptickými a protizápalovými vlastnosťami. Táto korenina prispieva k potlačeniu akútnych i chronických zápalov, posilňuje imunitný systém a má preventívny vplyv proti vzniku rôznych ochorení.
Najúčinnejšia v kombinácii s medom
V ajurvédskej medicíne sa kurkuma často využíva na liečbu rán, zápalov a nádorov vďaka svojim výrazným antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam. Podľa princípov ajurvédy predstavuje kombinácia kurkumy a medu jedno z najúčinnejších prírodných antibiotík, ktoré je účinné pri liečbe prechladnutia, nádchy a chrípky.
Vedci zdôrazňujú, že na dosiahnutie pozitívnych účinkov kurkumy nie je potrebné jej konzumovať veľké množstvá. Nie sú totiž úplne známe dôsledky jej nadmernej konzumácie, no viaceré znaky ukazujú, že môže stáť za anémiou krvi. Stačí preto pridať len malé množstvo, štipku kurkumy, do vybraných jedál. Ideálne je ju po pár týždňoch používania vysadiť a nechať organizmus od jej vplyvov oddýchnuť.
Kurkuma má aj schopnosť podporovať zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi by sa ale mali vyvarovať konzumácie veľkých dávok kurkumy.
Kurkuma poprášená neurotoxínom >>>
Je potrebné však varovať aj pred doposiaľ nie veľmi známymi problémami s kurkumou. Aby bola jej farba výraznejšia, pozemky, na ktorých sa kurkuma pestuje, sa bežne prášia chrómanom olovnatým. To vysvetľuje otázku, prečo má južná Ázia najvyššiu mieru otravy olovom na celom svete.
Táto látka sa inak nazýva aj chrómová žlť a využíva sa najmä v maliarstve. Spôsobuje choroby srdca a mozgu, na ktoré sú náchylné najmä deti, ide o neurotoxín. Za jediný rok pre užívanie kurkumy umrelo až 1,4 milióna ľudí. Viac sa o odhaľovaní problémových hľúz dočítaš v tomto článku.
Zaberajú aj mastné ryby či orechy
Takzvané zdravé tuky, ako sú omega-3 mastné kyseliny, tiež účinne bojujú proti artritíde. Pomáhajú znižovať zápal v ľudskom tele a zlepšujú fungovanie imunitného systému.
Semená rastlín, orechy, rastlinné oleje a mastné morské ryby ako tuniak, losos, makrela, sardinky a sleď patria medzi zdroje omega-3 mastných kyselín. Treba však dbať, odkiaľ pochádzajú a aká majú kvalitu.
Ďalšia superpotravina, ktorú má v chladničke takmer každý
Medzi superpotraviny patrí aj biely jogurt. Ako sme ťa v našom článku informovali, má mnohostranný prínos pre ľudské zdravie. Je obzvlášť cenný kvôli vysokému obsahu probiotík, ktoré zlepšujú funkciu tráviaceho traktu a posilňujú imunitný systém.
Pred časom vedci objavili, že Masajovia, známy africký kmeň, konzumujú extrémne veľa mäsa, ale aj napriek tomu nemajú vysoký cholesterol. Dôvodom je práve jogurt, ktorý pravidelne jedia.
„Okrem mäsa strava Masajov zahŕňa veľké množstvo fermentovaných mliečnych výrobkov, aj jogurtu, a to až päť litrov denne. Probiotiká znižujú tvorbu žlčových kyselín, čím sa cholesterol menej vstrebáva zo zažívacieho traktu. Tento účinok sa najvýraznejšie prejavuje u ľudí s už zvýšeným cholesterolom,“ uvádzajú v knihe Superpotraviny jej autori Steven H. Pratt a Kathy Matthewsová.
Jogurt unikátne mieša účinky probiotík a prebiotík. Prebiotiká pomáhajú rastu a aktivite prospešných črevných baktérií známych ako probiotiká. V jogurte nájdeš aj prebiotiká, ktoré sú známe ako fruktooligosacharidy.
Probiotiká prospievajú zdraviu rôznymi spôsobmi, ktoré sa netýkajú len črevnej oblasti. Medzi ich hlavné prínosy patria posilnenie imunitného systému proti infekciám, znižovanie rizika alergie a atopického ekzému, tvorba látok znižujúcich krvný tlak a potlačenie kvasiniek v tele, čo pomáha pri prevencii a liečbe gynekologických zápalov.
Probiotiká v jogurte ochraňujú tráviaci trakt a dokonca znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Tiež pomáhajú predchádzať zápalovým ochoreniam čriev a v prípade, že sa už tieto ochorenia vyskytnú, podporujú ich liečbu.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Pravda, Archív SIU