„Instantná káva je odpad,” tvrdí odborník. Inflácia nie je hlavným faktorom zdražovania (ROZHOVOR)

  • Rozhovor s odborníkom na kávu Ladislavom Királym
  • Vysoká cena za kávu nie je spôsobená len infláciou
Odborník na kávu
Ladislav Király Archív/Ladislav Király
  • Rozhovor s odborníkom na kávu Ladislavom Királym
  • Vysoká cena za kávu nie je spôsobená len infláciou

Káva je každodenným spoločníkom miliónov ľudí po celom svete. Pre niekoho je to rýchla vzpruha, pre iného rituál plný vôní a chutí. Za šálkou dobrej kávy sa skrýva oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Od pestovania kávovníka cez spracovanie zŕn až po ich praženie a správnu prípravu. 

Inflácia nie je jediným problémom zdražovania kávy 

V tomto rozhovore sme sa porozprávali s kávovým expertom Ladislavom Királym, ktorý nám priblížil svet výberovej kávy a odhalil najčastejšie chyby pri jej príprave a pražení. Zároveň sme sa venovali aj téme rastúcich cien kávy a otázke, či sa tento trend v budúcnosti ešte zintenzívni.

  • Aká je najväčšia lož, ktorú nám marketing hovorí o káve?
  • Koľko z ceny kávy ide farmárom?
  • Prečo káva v poslednom období tak zdražela? 

Aké sú hlavné faktory, ktoré odlišujú výberovú kávu od komerčnej kávy?

Rozdielov je viacero a do určitej miery sú to dva odlišné svety. Základný rozdiel je podľa mňa v pôvode kávy. Pri výberovej káve vieme jednak odkiaľ pochádza, ale poznáme aj konkrétnu odrodu kávovníkových zŕn a vieme, ako boli spracované. Je to jednoducho jedna konkrétna odroda, konkrétne spracovanie z konkrétnej farmy.

Skúste sa však pozrieť na obal bežnej komerčnej kávy dostupnej v obchodoch, teda na obaly najznámejších značiek. Možno sa dozviete, či ide o arabiku a robustu, ale nič viac. Nepoznáte krajinu pôvodu, región, farmu, konkrétnu odrodu kávovníka a nepoznáte ani spôsob spracovania. V tomto je podľa mňa základný rozdiel.

Výberová káva je káva s pôvodom, ktorá má vďaka tomu svoju charakteristickú chuť odvíjajúcu sa od terroiru, druhu zŕn či spracovania. Komerčná káva svoju charakteristickú chuť nemá, lebo je to akýsi „megamix“ rôznych zŕn, rôznych spracovaní a rôznych pôvodov. Komerčné kávy chutia do veľkej miery podobne, kdežto výberovky môžu doslova „hrať“ stovkami rôznych tónov.

Čo najhoršie sa môže stať s kávou počas praženia alebo skladovania?

Káva je vo svojej podstate ovocie, pretože plody kávovníka pripomínajú naše čerešne a kávovníkové zrnko je kôstka tejto čerešne. Keďže ide o potravinu, môže sa s ňou stať to, čo s každou inou potravinou. Vplyvom nesprávneho skladovania môže degradovať. Teoreticky teda môže chytiť napríklad nejakú pleseň, prípadne sa znehodnotí už len vplyvom času, vyschne a podobne. Zrno sa, samozrejme, môže zničiť aj počas praženia – či sa už prepraží až na uhoľ, prípadne to pražiar môže nezvládnuť aj opačným smerom a kávu podpraží, takže sa v nej ešte nestihnú vyvinúť všetky chuťové kvality.

Aká je podľa vás najväčšia lož, ktorú nám marketing o káve hovorí?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Zobraziť všetky mesačné predplatné Arrow down

Čítajte viac z kategórie:

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroj: Instagram 

Najnovšie videá

Trendové videá