„Instantná káva je odpad,” tvrdí odborník. Inflácia nie je hlavným faktorom zdražovania (ROZHOVOR)
- Rozhovor s odborníkom na kávu Ladislavom Királym
- Vysoká cena za kávu nie je spôsobená len infláciou

- Rozhovor s odborníkom na kávu Ladislavom Királym
- Vysoká cena za kávu nie je spôsobená len infláciou
Káva je každodenným spoločníkom miliónov ľudí po celom svete. Pre niekoho je to rýchla vzpruha, pre iného rituál plný vôní a chutí. Za šálkou dobrej kávy sa skrýva oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Od pestovania kávovníka cez spracovanie zŕn až po ich praženie a správnu prípravu.
Inflácia nie je jediným problémom zdražovania kávy
V tomto rozhovore sme sa porozprávali s kávovým expertom Ladislavom Királym, ktorý nám priblížil svet výberovej kávy a odhalil najčastejšie chyby pri jej príprave a pražení. Zároveň sme sa venovali aj téme rastúcich cien kávy a otázke, či sa tento trend v budúcnosti ešte zintenzívni.
- Aká je najväčšia lož, ktorú nám marketing hovorí o káve?
- Koľko z ceny kávy ide farmárom?
- Prečo káva v poslednom období tak zdražela?
Aké sú hlavné faktory, ktoré odlišujú výberovú kávu od komerčnej kávy?
Rozdielov je viacero a do určitej miery sú to dva odlišné svety. Základný rozdiel je podľa mňa v pôvode kávy. Pri výberovej káve vieme jednak odkiaľ pochádza, ale poznáme aj konkrétnu odrodu kávovníkových zŕn a vieme, ako boli spracované. Je to jednoducho jedna konkrétna odroda, konkrétne spracovanie z konkrétnej farmy.
Skúste sa však pozrieť na obal bežnej komerčnej kávy dostupnej v obchodoch, teda na obaly najznámejších značiek. Možno sa dozviete, či ide o arabiku a robustu, ale nič viac. Nepoznáte krajinu pôvodu, región, farmu, konkrétnu odrodu kávovníka a nepoznáte ani spôsob spracovania. V tomto je podľa mňa základný rozdiel.
Výberová káva je káva s pôvodom, ktorá má vďaka tomu svoju charakteristickú chuť odvíjajúcu sa od terroiru, druhu zŕn či spracovania. Komerčná káva svoju charakteristickú chuť nemá, lebo je to akýsi „megamix“ rôznych zŕn, rôznych spracovaní a rôznych pôvodov. Komerčné kávy chutia do veľkej miery podobne, kdežto výberovky môžu doslova „hrať“ stovkami rôznych tónov.
Čo najhoršie sa môže stať s kávou počas praženia alebo skladovania?
Káva je vo svojej podstate ovocie, pretože plody kávovníka pripomínajú naše čerešne a kávovníkové zrnko je kôstka tejto čerešne. Keďže ide o potravinu, môže sa s ňou stať to, čo s každou inou potravinou. Vplyvom nesprávneho skladovania môže degradovať. Teoreticky teda môže chytiť napríklad nejakú pleseň, prípadne sa znehodnotí už len vplyvom času, vyschne a podobne. Zrno sa, samozrejme, môže zničiť aj počas praženia – či sa už prepraží až na uhoľ, prípadne to pražiar môže nezvládnuť aj opačným smerom a kávu podpraží, takže sa v nej ešte nestihnú vyvinúť všetky chuťové kvality.
Aká je podľa vás najväčšia lož, ktorú nám marketing o káve hovorí?
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo káva v poslednom období tak zdražela?
- Aké sú najnovšie trendy v kávovom priemysle?
- Koľko z ceny kávy ide farmárom naozaj?
- Aké sú ekologické problémy spojené s kávou?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity