Jadierka obľúbeného pokrmu Slovákov sú liekom pri osteoporóze. Odteraz by ti nemal chýbať v chladničke
- Zdravotné benefity jadierok
- Semienka plodín sú často podceňované
- Vápnik je dôležitý pre zdravé kosti
- Zdravotné benefity jadierok
- Semienka plodín sú často podceňované
- Vápnik je dôležitý pre zdravé kosti
Semienka ako také sú často podceňovanou potravinou. Avšak sú mimoriadne výživné. Mnohé z nich obsahujú bohaté množstvo minerálov, ako napríklad horčík, vápnik a fosfor. Tieto minerály zohrávajú dôležitú úlohu pri posilňovaní kostí a pri ich zdraví.
Nová štúdia poukazuje na to, že semienka uhorky sú veľmi prospešné pre kosti. Zistilo sa, že jadierka uhorky by mohli byť nevyhnutné pri liečbe krehkých kostí.
Výhody konzumácie uhoriek
Portál mirror.co.uk informuje, že konzumácia uhoriek má mnoho zdravotných výhod. Doteraz bolo známe, že podporujú chudnutie a znižujú hladinu cukru v krvi. Skvelé benefity majú aj na tráviaci trakt.
Uhorky obsahujú aj veľa antioxidantov, ktoré chránia ľudský organizmus pred rakovinou a pľúcnymi, srdcovými a autoimunitnými ochoreniami.
Výskum, ktorý je publikovaný vo vedeckom časopise Food Chemistry a na portáli sciencedirect.com poukazuje na to, že semienka uhoriek uvoľňujú peptidy, ktoré sa spájajú s vápnikom a zlepšujú jeho vstrebávanie v tele. Vápnik je dôležitý minerál pre zdravé kosti.
„Chemická zlúčenina peptidu a vápnika pripravená zo semien uhorky môže byť sľubným doplnkom vápnika vo funkčných potravinách, ktoré zlepšujú stav vápnika v ľudskom tele,“ informujú autori štúdie.
Zlé zdravie kostí môže spôsobovať zdravotné stavy, ako sú osteoporóza či krivica. Zvyšuje sa aj riziko zlomenín.
V čínskej medicíne semená uhoriek riešia celý rad problémov s kosťami, prevažne u ženského pohlavia po menopauze.
Bohaté živiny uhorky
Ako píše portál healthline.com, uhorka má bohaté živiny a nízky obsah tuku.
300-gramová neočistená surová uhorka má približne:
- 45 kalórií,
- 0,3 gramu tuku,
- 11 gramov sacharidov,
- 2 gramy bielkovín,
- 1,5 gramu vlákniny,
- 8 miligramov vitamínu C,
- 49 mikrogramov vitamínu K,
- 39 miligramov horčíka,
- 442 miligramov draslíka,
- 0,2 miligramu mangánu.
Uhorka má takisto vysoký obsah vody. Až 96 percent obsahu tvorí práve voda. Tá je prospešná pre správne fungovanie tela – podporuje správnu hydratáciu, ktorá má vplyv na metabolizmus.
Čo je osteoporóza?
Osteoporóza je choroba, ktorá sa nazýva aj rednutie kostí. Ide o metabolické ochorenie, ktoré sa postupom času zhoršuje. Tento proces vedie k znižovaniu kostnej hmoty, čo spôsobuje oslabenie kostí a zvyšuje ich krehkosť, informuje o tom portál vasalekaren.sk.
Medzi príčiny vzniku tohto ochorenia sa radia:
- nízka hladina vápnika,
- nedostatok vitamínu D,
- nedostatok hormónu estrogénu,
- nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínu,
- fajčenie,
- vrodené predispozície na vznik ochorenia.
Ak chceme, aby osteoporóza nevznikla, je potrebné na to myslieť už v mladosti. Je dobré si kontrolovať stravu, či je dostatočne vyvážená. Dôležitými minerálmi sú už spomínaný vápnik a fosfor. Tie najčastejšie nájdeme v potravinách, ako mliečne výrobky, sója, listová zelenina, strukoviny. Je užitočné doplniť stravu aj o výživové doplnky.
Pravidelný pohyb a vyhýbanie sa sedavému životnému štýlu sú veľmi dôležité. Počas prechádzky je zároveň prospešné získať vitamín D zo slnečných lúčov.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: mirror.co.uk, sciencedirect.com, healthline.com, vasalekaren.sk