Jahodový samozber odštartoval o 3 týždne skôr. Pestovatelia ponúkajú chutné plody aj pod 3 eurá za kilo

  • Samozber jahôd je už takmer v plnom prúde
  • Prečítaj si, kde aktuálne prebieha
Samozber jahôd na Slovensku
Samozber jahôd si vychutnáva väčšina Slovákov TASR/Radovan Stoklasa
  • Samozber jahôd je už takmer v plnom prúde
  • Prečítaj si, kde aktuálne prebieha

Samozber jahôd obľubuje nejeden Slovák. Tento rok si na nich kvôli počasiu môžeme pochutnávať už o nejaký ten mesiac skôr. Ako informuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), tento rok minimálne o dva týždne skôr dozrievajú prvé jahody.

Ich pestovatelia v týchto dňoch už otvárajú svoje sady, aby privítali prvých zberačov. Populárne samozbery jahôd môžu spotrebitelia zažiť na viac ako 40 miestach Slovenska.

Druhým výkyvom tohtoročného počasia, na ktorý zareagovali aj jahody, sú jarné prízemné mrazy. Pestovatelia robili maximum, aby v čase kvitnutia ochránili budúcu úrodu.

V sadoch zohrievali vzduch sviecami, sadenice zakrývali textíliou, dokonca na boj so studenými nočnými teplotami nasadili aj vrtuľníky, ktoré stláčali teplejší vzduch smerom k zemi. Ani to však všade dostatočne nepomohlo, a tak jahôd v tomto roku pozbierame približne o 40 percent menej, ako pestovatelia predpokladali.

Jahody kvitnú a dozrievajú v 3 až 4 fázach. Tie prvé bývajú väčšie a je o ne, prirodzene, najväčší záujem, keďže po roku prichádza čerstvá a zdravá úroda zo slovenských polí. Jahody v neskorších fázach dozrievania sú síce menšie, ale zato šťavnatejšie a sladšie. Ideálne sú napríklad na domácu výrobu džemov. Pokiaľ bude dostatok slnka a optimálnej vlahy, plody môžu nabrať ešte viac na cukornatosti a veľkosti.

„Pre pestovateľa je to aj forma zadosťučinenia, keď vidí, aké množstvo zákazníkov príde na oberačku jahôd. My sme tomu veľmi radi, pretože spotrebiteľ si môže sám nazbierať chutnú úrodu a nám zase pomôže so zberom, keďže pre nedostatok brigádnikov by sme neboli schopní pozbierať celé množstvo jahôd za sezónu. Navyše, kontakt spotrebiteľa a pestovateľa, zviditeľňovanie lokálnej produkcie, je presne to, čo potrebujeme,“ hovorí predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga (únia je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory).

Samozber jahôd začína v rôznych lokalitách

Jahody každoročne otvárajú sezónu samozberov, ktoré z roka na rok naberajú na popularite. Niektorí slovenskí pestovatelia spolu s jahodami ponúkajú na samozber aj hrášok a postupne s dozrievaním úrody aj ostatného druhu ovocia prídu na rad marhule, broskyne a neskôr jablká.

Niektorí pestovatelia budú musieť premietnuť časť nákladov na protimrazovú ochranu aj do cien. Tam, kde s mrazmi bojovali, pôjdu ceny hore približne o 5 až 7 percent. Tí pestovatelia, ktorých mrazy veľmi nepostihli, ceny zvyšovať neplánujú. 

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: SPPK, TASR, Jahody Návojovce,  jahodovyweb.sk

Najnovšie videá

Trendové videá