Ján a Tomáš pripravujú sendviče, ktoré získavajú prestížne ocenenia: „Naše skúsenosti sa nedajú odkukať, sú to vydreté roky“

  • Tomáš a Ján v Košiciach založili jedinečný koncept
  • Výnimočné sendviče získavajú prestížne ocenenia
  • Mäso, ktoré používajú, sa údi dlhé hodiny
Majitelia Smokey
Tomáš a Ján Instagram/smokeystreetfood
  • Tomáš a Ján v Košiciach založili jedinečný koncept
  • Výnimočné sendviče získavajú prestížne ocenenia
  • Mäso, ktoré používajú, sa údi dlhé hodiny

Metropola Košíc sa môže pochváliť skutočným gastronomickým klenotom. Tomáš a Ján vytvorili v Košiciach miesto, ktoré rozhodne musíš navštíviť. Smokey je prevádzka, kde suroviny dostávajú nový rozmer. Dokonalá kombinácia chutí, ktorá sa spája v sendviči, si získala nielen miestnych obyvateľov, ale aj uznanie na európskych streetfoodových súťažiach.

Celý koncept vznikol na princípe food trucku, ktorý kedysi sídlil na Dominikánskom námestí. V súčasnosti však pripravujú novú prevádzku, ktorá sa bude nachádzať na ulici Mäsiarska 37.

Príbeh sendvičov Smokey

Príbeh kvalitných sendvičov sa zrodil v Anglicku, kde Tomáš pracoval 18 rokov. „Celý život som sa pohrával s myšlienkou vlastnej reštaurácie. Založil som si rodinu a s manželkou sme sa vrátili na Slovensko. Ona mi dala ten posledný PUSH. Stále mi hovorila, že ak dám do vlastného biznisu toľko energie ako do cudzieho, určite to vyjde,“ povedal Tomáš.

„Spolu s mojím kamarátom a obchodným partnerom Jankom sme otvorili Smokey Streetfood. Janko so mnou pracoval 10 rokov; je to profesionál, ktorý vie, ako to v biznise chodí. Pracoval ako šéfkuchár v mnohých reštauráciách s kapacitou 500 a viac jedál denne. Má mnoho skúseností v gastronómii a v marketingu,“ dodal.

Tomášove dlhoročné skúsenosti pochádzajú z vedenia veľkého smokehouse a mnohých ďalších fast-fine dining a casual dining reštaurácií. V minulosti pôsobil aj ako brand manažér pre spoločnosti Cooks a Papa Johns či ako lektor na kuchárskej škole, ktorú v poslednej firme založil.

„Máme vášeň pre to, čo vytvárame. Prosto milujeme jedlo. Sme vyučení kuchári v Anglicku a skúsenosti, ktoré sme nadobudli, sa nedajú odkukať. Sú to vydreté dni, týždne a roky. Chceli by sme ich odovzdať našim ľuďom, ako ja volám našich zákazníkov, a ukázať im, že street food nie je len o tom istom, ale že existujú aj iné štýly varenia a kombinácie chutí. Myslíme si, že nikto nepohrdne kvalitným sendvičom, hlavne keď je z dobrých surovín, aké používame. To, čo by mal kvalitný street food ponúkať, sú kvalita a rýchlosť,“ povedal Tomáš.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa smokeystreetfood (@smokeystreetfood)

Dlhé údenie = nezameniteľná chuť

Sendviče, ktoré sú pripravené s láskou, prinášajú výnimočný kulinársky zážitok. Ján a Tomáš sa snažia využívať lokálnych dodávateľov. „Máme lokálneho pekára a mäsiara na krkovičku, ale využívame aj veľké korporáty, ktoré nám dovážajú USDA PRIME brisket z Ameriky. Je to dosť zložitý a naskladňovací proces. Veľa ľudí sa pýta, prečo nie brisket zo Slovenska. Je to preto, lebo v Amerike sú úplne iné vykrmovacie procesy, vďaka ktorým sa tuk dostane do mäsa.“

Výnimočnosťou tohto konceptu je, že mäso, ktoré sa používa na pripravu sendvičov, sa údi približne 10 až 12 hodín. „Chuť vyúdeného mäska v kombinácii s inými surovinami vytvára nezameniteľné chute od Smokey.“

Jedinečné kombinácie vytvárajú Ján a Tomáš spoločne. Hoci sú ich chute odlišné, vo finále sa vždy dokážu spoločné dohodnúť na danom produkte. 

Medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré si zákazníci v Smokey kupujú, patrí Philli Brisket Bagueta. Táto špecialita obsahuje hovädziu hruď USDA Prime Brisket, čerstvú bagetu, cesnakové maslo, grilovanú cibuľu a tri druhy syrov. Cena je 12,50 €.

Zo sendvičov je veľmi obľúbený Brisket and Pulled Pork, ktorý kombinuje hovädziu hruď USDA Prime Brisket, BBQ trhané bravčové mäso, zemplínsky koláč, cesnakové maslo, dva druhy čedaru, americkú horčicu a nakladanú kyslú uhorku. Tento sendvič stojí 11 €, informujú na svojej oficiálnej stránke.

Zakladateľom Smokey veľkú radosť robia aj zákazníci, ktorí sa k nim opätovné vracajú. „Sme tu kvôli našim zákazníkom a vidno, že to oceňujú tým, že sa k nám vracajú a nevedia sa nasýtiť. Sú strašne radi, že si môžu vychutnávať kvalitné streetfoodove jedlo. Máme aj odozvy, že by sme mali dostať Michelinsku hviezdu s tým, čo robíme a podobne. Najväčšou poctou pre nás však je, keď sa zákazník vracia naspäť,“ dodal Tomáš. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa smokeystreetfood (@smokeystreetfood)

Prestížne ocenenia

Ján a Tomáš sa pravidelne zúčastňujú aj na Košice Street Food Festival. Pri svojej prvej účasti sa stali víťazmi v kategórii People’s choice, vďaka čomu postúpili aj na European Street Food Awards. Toto podujatie sa konalo v nemeckom meste Saarbrücken.

V ťažkej konkurencii si Smokey so sebou odniesli dve umiestnenia. Konkrétne druhé miesto v kategórii Best Main Dish a tretie miesto v kategórii People’s Choice. 

„Bolo to úžasné. Keď sme tam dorazili a videli sme tie stánky.  Poviem príklad: jeden stánok mal kapelu, ktorá mu tam hrala, druhý mal grily vonku a strašne hlasnú hudbu. V konečnom dôsledku všetky stánky, ktoré tam boli, boli výnimočné a špecifické svojou chuťou. Fakt boli to špičky z celej Európy. Bolo ich tam 28 z 18 krajín. Preto nás teší, že sme vyhrali krásne 3. miesto v kategórii People’s Choice, ktorú volilo 10- až 12-tisíc návštevníkov, a 2. miesto v kategórii Best Main Dish. V tejto kategórii sa zúčastnilo 15 stánkov. Sme strašne radi, že za sedem mesiacov od otvorenia sa podaril taký úspech. Sme na to hrdí.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa smokeystreetfood (@smokeystreetfood)

Nový rok, nové výzvy

Ako sme už spomínali vyššie, v súčasnosti sa v Košiciach vytvára nová prevádzka Smokey. Tá sa bude nachádzať na Mäsiarskej 37.

„Otvárať by sme chceli začiatkom februára, uvidíme, ako to bude s dodávateľmi kuchynskej techniky. Jednoznačne to bude streetfood koncept. Veľmi sa na to tešíme. Doteraz sme boli limitovaní veľkosťou a miestom na výrobu vo food trucku. Ale teraz sa budú mať zákazníci na čo tešiť. Budú tam špeciality, ktoré si budete môcť vychutnať len pri osobnej návšteve, ale budeme robiť aj klasiku na donášky. Len pre zaujímavosť, budú tam aj sladké veci a príde aj kombinácia americkej a slovenskej kuchyne. K tomu nám pomôže náš nový šéfkuchár, ktorý s nami pracoval dlhé roky v UK. Meno však zatiaľ nebudem prezrádzať. Každopádne, máte sa na čo tešiť!“

Ak zavítaš do Košíc, určite nevynechaj túto prevádzku a vychutnaj si dokonalú harmóniu mäsa, omáčok a zeleniny, spojených v kvalitnom sendviči. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: Smokey

Najnovšie videá

Trendové videá