Japonsko sa snaží odhaliť záhadu: Vyše 1 200 ton vyplavených rýb uviazlo na pobreží ostrova Hokkaido
- Japonskí úradníci riešia záhadnú situáciu, kde na pobreží uviazli stovky ton rýb
- Niektorí jednotlivci túto udalosť prepájajú s Fukušimou, úradníci to odmietajú
- Japonskí úradníci riešia záhadnú situáciu, kde na pobreží uviazli stovky ton rýb
- Niektorí jednotlivci túto udalosť prepájajú s Fukušimou, úradníci to odmietajú
Japonskí úradníci riešia záhadnú situáciu, keďže v posledných dňoch sa na pobreží Japonska nečakane vyplavili stovky ton rýb. Začiatkom tohto mesiaca pokrylo hladinu mora v blízkosti rybárskeho prístavu Hakodate na ostrove Hokkaido neuveriteľných 1 200 ton sardiniek a makrel, ktoré sa tiahli viac ako kilometer ako trblietavá strieborná prikrývka.
K záhade prispeli aj úradníci v meste Nakiri, ktoré sa nachádza stovky kilometrov južne od Hokkaida na pobreží Tichého oceánu, kde sa len niekoľko dní po týchto masívnych pozorovaniach stretli s 30 až 40 tonami japonských sardiniek šupinatých.
Miestni rybári sa ponáhľali ryby pozbierať, pretože sa obávali, že ich rozkladajúce sa telá by mohli znížiť hladinu kyslíka vo vode a poškodiť morský ekosystém, píše britský denník The Guardian.
Nikto nevie, čo sa stalo
„Je to bezprecedentné,“ podelil sa s denníkom Mainichi Shimbun, jeden z rybárskych veteránov s 25-ročnou praxou. „Tieto sardinky sme tu začali vídať len minulý rok. Zamýšľam sa nad tým, či sa niečo nepohlo v rovnováhe oceánu.“
Odborníci predpokladajú, že migrujúce ryby v oboch oblastiach mohli uviaznuť, pravdepodobne vyčerpané z neúnavného prenasledovania dravými rybami, ako je napríklad jantárovec. Predpokladajú tiež, že náhly pokles teploty vody mohol ryby šokovať a spôsobiť ich hromadný úhyn. Zatiaľ sa však nepotvrdila žiadna konkrétna príčina.
„Momentálne o príčine nič nevieme,“ uviedol pre The Guardian Mikine Fujiwara, miestny predstaviteľ rybárstva. „Máme v úmysle odobrať na mieste vzorky morskej vody a ďalej to skúmať.“
Dôsledok Fukušimi?
Japonskí vládni predstavitelia ostro kritizovali správu britského denníka Daily Mail, ktorá akoby spájala tento jav s vypúšťaním upravenej vody z jadrovej elektrárne Fukušima Daiči. Správa spájala výskyt uhynutých rýb s vypúšťaním vody z elektrárne, ktorá obsahuje stopové množstvá rádioaktívneho izotopu trícia.
Čo je to trícium?
Trícium, produkt jadrovej syntézy lítium-6 a neutrónov v reaktoroch, vzniká ako jedinečný izotop vodíka. Napriek tomu, že sa správa podobne ako vodík, jeho hmotnostné odchýlky vedú k významným chemickým rozdielom v zlúčeninách, čo obmedzuje jeho použitie ako chemického stopovača. Deutérium ho často nahrádza.
Najmä fúzia deutéria a trícia poháňa termonukleárne zbrane, ktoré využívajú ich kombinované reakcie na dosiahnutie obrovského energetického výkonu. Význam tejto fúzie presahuje rámec zbraní, formuje štúdie o potenciáli jadrovej energie, poukazuje na úlohu trícia v moderných technológiách a zdôrazňuje zložitosť vyplývajúcu z odlišného izotopového zloženia v chemických reakciách, píše vedecký portál Britannica.
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu však vypúšťaniu vody dala zelenú a tvrdí, že bude mať minimálny rádiologický vplyv. Napriek tomu viedol nesúhlas Číny s vypúšťaním a následný zákaz predaja japonských morských plodov k obvineniam z pokrytectva, keďže vlastné čínske jadrové elektrárne vypúšťajú odpadové vody s vyšším obsahom trícia ako vypúšťanie z Fukušimy.
Odborníci neodporúčajú konzumovať tieto ryby
„Znepokojujú nás neoverené informácie,“ uviedol jeden z predstaviteľov japonskej agentúry pre rybolov pre denník Asahi Shimbun.
Zábery uviaznutých rýb sa vo veľkom šírili na sociálnych sieťach, často v spojení s konšpiračnými teóriami o Fukušime. Napriek monitorovacím prieskumom, ktoré nepreukázali žiadne abnormality vo vypúšťanej vode z Fukušimy, pretrvávajú obavy zo šírenia nepodložených informácií.
Miestni úradníci v meste Hakodate neodporúčali konzumovať vyplavené ryby, keďže sa objavili správy o ľuďoch, ktorí ich zbierali na predaj alebo konzumáciu. „Vzhľadom na okolnosti vyplavenia týchto rýb by som ich neodporúčal konzumovať,“ varoval Takashi Fujioka, výskumník v oblasti rybolovu.
Zdroje: The Guardian, Britannica