Je kakao naozaj prospešné pre ľudský mozog?
- Nová talianska štúdia sa zamerala na prítomnosť flavonoidov, antioxidantov nachádzajúcich sa v kakaových bôboch a ich vplyv na pamäť a kognitívne funkcie u ľudí.
- Nová talianska štúdia sa zamerala na prítomnosť flavonoidov, antioxidantov nachádzajúcich sa v kakaových bôboch a ich vplyv na pamäť a kognitívne funkcie u ľudí.
Podľa novej štúdie z dielne talianskych vedcov majú kakaové bôby pozitívne účinky na ľudské telo. Obsahujú totiž flavonoidy, antioxidanty ktoré spomaľujú proces staroby mozgových buniek a kognitívnych funkcií u človeka.
Podobných štúdii zaoberajúcich sa vplyvom kakaa na ľudský organizmus už bolo v minulosti niekoľko, avšak talianski vedci sa prostredníctvom meta-analýzy sústredili konkrétne na to, čo sa deje s našim mozgom v momente, kedy telo prijíma kakaové flavonoidy.
Ich štúdia prichádza so zistením, že konzumácia kakaových flavonoidov zlepšuje prúdenie krvi v kľúčových častiach mozgu, čo má za následok zlepšenie pracovnej pamäte, rozsahu sústredenia a dokonca pomáha pri predstavovaní si vizuálnych snímok. Celková sila týchto účinkov ovplyvňuje rovnako mladých aj starších ľudí.
zdroj foto: pixabay.com
Okrem toho zistili, že pravidelná konzumácia sladkého ovplyvňuje tú mozgovú časť, ktorá je zodpovedná za vnímanie vecí, pričom sa táto mozgová časť narastajúcim vekom postupne zhoršuje. To by v praxi znamenalo oddialenie zhoršovania kognitívnych funkcií, spojených s celkovým výkonom u starších ľudí.
„Tento výsledok tak naznačuje, že flavonoidy nachádzajúce sa v kakaových bôboch pozitívne vplývajú na rozpoznávacie schopnosti ľudí. Ak sa zameriame na základný mechanizmus kakaových flavonoidov, zistíme, že celkový efekt na organizmus je viac než pozitívny. Vďaka tomu by sme dokázali pomáhať zmierňovať kardiovaskulárne problémy a zvýšiť tak celkový objem krvi v tých častiach mozgu, ktoré sú často ovplyvňované zvyšujúcim sa vekom a stratou pamäte.“ povedali Valeria Socci a Michele Ferrara, autorky tejto štúdie.
A aby to nebolo všetko, autori tvrdia že flavonoidy vplývajú pozitívne na kognitívne funkcie u žien, hlavne po prebdenej noci.
Je však dôležité rozoznávať ktoré čokolády sú pre organizmus najzdravšie. Častá konzumácia hlavne mliečnych čokolád môže mať negatívny dopad na zdravie, kvôli veľkej prítomnosti mlieka a cukru. Najzdravším typom čokolády tak naďalej ostávajú čokolády horké, pretože obsahujú viac kakaových flavonoidov.
Patríš k ľudom ktorý na čokoládu nedajú dopustiť, alebo sa jej vyhýbaš na kilometre? :)
zdroj: iflscience.com