Jeden hryz a je po tebe. REBRÍČEK najnebezpečnejších jedál sveta, medzi nimi aj obľúbené arašidy
- Najnebezpečnejšie jedlo je ťažké určiť, no priniesť môžeme svetový rebríček
- V ňom sa nachádzajú aj pochúťky, ktoré by si netipol
- Najnebezpečnejšie jedlo je ťažké určiť, no priniesť môžeme svetový rebríček
- V ňom sa nachádzajú aj pochúťky, ktoré by si netipol
Kulinárske tajomstvá zahŕňajú pre bežného degustátora množstvo neznámych. Prídeš do reštaurácie, povieš si, že skúsiš niečo nové a netušíš, že si si práve objednal jedno z najnebezpečnejších jedál sveta. Alebo tušíš, len ti to je jedno.
Prinášame ti zoznam potravín či hotových jedál, ale aj nápojov, ktoré podľa najnovšieho výberu MSN patria medzi tie najrizikovejšie. Hneď na prvom mieste nájdeš spracované mäso, teda obľúbené párky, špekáčiky, klobásky, salámy… Štúdie čoraz častejšie poukazujú na to, že ich častá konzumácia sa môže spájať s rakovinou hrubého čreva. V súčasnosti na to upozorňuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
V zozname nasleduje Hrabatka drsná, veľká africká žaba z čeľade skokanovité. Niektoré národy starého kontinentu ju považujú za obrovskú delikatesu, no skrýva sa v nej veľký strašiak. Obsahujú totiž toxíny, ktoré sa na širokej škále považujú za škodlivé pre človeka. A môžu viesť k úplnému zlyhaniu obličiek.
Na treťom mieste nájdeš alkoholický nápoj absinth. Ten okrem zvyčajne vysokého obsahu alkoholu obsahuje aj psycho-aktívnu látku thujon. Tá sa získava z paliny pravej, píše Svet nápojov, no podľa MSN má tiež potenciál stať sa návykovým halucinogénom. Niektoré štúdie tomuto nápoju kladú za vinu samovraždy, poruchy správania, tuberkulózu či epilepsiu.
Živá chobotnica a huby
MSN ďalej upozorňuje na kórejské zvyky jesť živé živočíchy. V uliciach Soulu (a iných miest) narazíš na trhy so živými chobotnicami. Tie sa pripravujú – servírujú a ochucujú – ešte stále zaživa. Prísavky na chápadlách však pri takejto aktivite ostávajú aktívne. Vzniká preto riziko, že keď chobotnicu prehltneš, doslova sa ti prisaje na hrdlo. To vedie k možnému uduseniu sa.
Dbať treba na opatrnosť aj pri hubárčení a experimentovaní s hubami ako takými. Divé huby vždy boli a stále sú v zozname rizikových potravín. Mnohé z nich vedú k halucinogénnym stavom, ďalšie obsahujú smrtiaci jed a nebezpečné sú aj pri nesprávnej príprave. Poškodiť môžu ľudskú pečeň, obličky, srdce… V skratke, pri hubách treba zakaždým poriadne dbať na ich správnu prípravu a najmä pri ich zbere na rady a vedomosti skutočných expertov.
To ani zďaleka nie je všetko. Ďalšia päťka obsahuje rôzne bizarnosti >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.