Jeden hryz a je po tebe. REBRÍČEK najnebezpečnejších jedál sveta, medzi nimi aj obľúbené arašidy

  • Najnebezpečnejšie jedlo je ťažké určiť, no priniesť môžeme svetový rebríček
  • V ňom sa nachádzajú aj pochúťky, ktoré by si netipol
Najnebezpečnejšie jedlo, problémy s otravou jedlom. Najnebezpečnejšie jedlá na svete, rebríček
Ilustračné foto Archív Canva
  • Najnebezpečnejšie jedlo je ťažké určiť, no priniesť môžeme svetový rebríček
  • V ňom sa nachádzajú aj pochúťky, ktoré by si netipol

Hubami uzatvárame prvú päťku a pokračujeme štvorzubcom zvaným „fugu“. Ide o rybku považovanú za svetovú najnebezpečnejšiu pochúťku. Japonskí šéfkuchári musia pred jej prípravou prejsť výcvikom, ktorý trvá roky. Učia sa, ako odstrániť jej toxické časti. Tie sú, mimochodom, 1 200-krát jedovatejšie než kyanid. Zabiť ťa teda môže aj maličké sústo.

Siedme miesto obsahuje hákarl. To figuruje aj v našom rebríčku najčudnejších jedál sveta. Ide o islandskú národnú pochúťku vyrobenú z konzervovaného žraločieho mäsa, ktoré sa najskôr tri mesiace fermentuje, potom sa zavesí a nechá sušiť ďalších štyri až päť mesiacov.

Hákarl sa považuje za jedlo pre odvážnych, pretože kvôli vysokému obsahu amoniaku ľudí pri jeho konzumácii často napína. A z hľadiska nebezpečenstva treba podotknúť, že zvieratá, z ktorých toto mäso pochádza, nemajú močové cesty. V mäse sa preto môžu aj počas sušenia stále nachádzať toxické látky.

Nasleduje Ackee, národné ovocie Jamajky. Samozrejme, keď ho ješ správnym spôsobom, má pre tvoje zdravie množstvo benefitov. Počkaj však, kým poriadne dozreje. Ak sa ackee konzumuje priskoro, obsahuje smrtiace toxíny spôsobujúce neprestajné dávenie a následne hrozí aj smrť.

Na deviatom mieste rebríčka MSN nájdeš Maniok jedlý – tropický ker z Južnej Ameriky, ktorý sa v súčasnosti vo veľkom pestuje v Afrike a Ázii. Keď sa poriadne uvarí, je zdravý. Keď nie, narazíš pri jeho konzumácii na enzým, ktorý sa ti v tele zmení na kyanid. Výsledkom je potenciálna smrť.

A na desiatom mieste rebríčka sú arašidy. Skrátka kvôli alergiám, ktoré sú v súčasnosti vo svete také bežné, že táto pochúťka sa už radí medzi nesmierne nebezpečné. Arašidy totiž spôsobujú viac úmrtí v súvislosti s alergiami než akékoľvek iné jedlo.

Najnebezpečnejšie jedlá a nápoj sveta

  • Spracované mäso
  • Hrabatka drsná
  • Absinth
  • Živé chobotnice
  • Divé huby
  • Fugu
  • Hákarl
  • Ackee
  • Maniok jedlý
  • Arašidy
Zdroje: MSN, Svet nápojov, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá