Jeden z najbohatších Slovákov a renomovaný šéfkuchár otvoria noblesnú zážitkovú reštauráciu

  • Šéfkuchár Daniel Tilinger dolaďuje posledné detaily a chystá sa na veľké otvorenie novej reštaurácie na Devíne
  • Spolu s tímom chcú vzdať vďaku histórii bratislavskej mestskej časti a jej remeselnej tradícii
Daniel tiling a masco s chlebom
ECK
  • Šéfkuchár Daniel Tilinger dolaďuje posledné detaily a chystá sa na veľké otvorenie novej reštaurácie na Devíne
  • Spolu s tímom chcú vzdať vďaku histórii bratislavskej mestskej časti a jej remeselnej tradícii

Západ slnka spoza vinohradov a výhľad na Devín. Týmto sa bude môcť pýšiť nová zážitková reštaurácia tretieho najbohatšieho Slováka Patrika Tkáča, ktorý je majiteľom aj priľahlého vinárstva Zlatý roh. V prostredí, kde sa reštaurácia nachádza, sa majú spájať kulinárske tradície niekoľkých národov.

Daniel Tilinger, ktorý má celú reštauráciu na starosti, chce hosťom ponúknuť dušu a celkovú históriu Devína prenesenú na tanieri. 

Premiéra na tejto pozícii

Daniel Tilinger sa bude musieť popasovať s veľkou výzvou. V reštaurácii ECK ho budeš môcť premiérovo zažiť na šéfkuchárskej pozícii. To, že sa stane úplne prvýkrát šéfkuchárom, však neznamená, že nemá dostatok skúseností z profesionálnej kuchyne. Začínal v prvom slovenskom päťhviezdičkovom hoteli Kempinski.

„Ak som mal vysnívanú kuchársku destináciu, tak to bol Londýn. Po čase mi to vyšlo. Ale nič sa nedeje bez toho, aby sa človek nesnažil. Tvrdá práca, vedomie, že najprv prežijem dril a potom môžem ohurovať šéfa svojimi nápadmi. To boli schody k môjmu osobnému rastu,“ píše Daniel Tilinger na svojom blogu.

„V mojom ponímaní je osobný úspech aj variť v michelinskej reštaurácii. Je to ako vyskúšať hrať inú ligu ako tú, na ktorej ste vyrastali. Naučil som sa toho veľa.“ 

Daniel Tilinger
zdroj: Eck Restaurant

Neskôr sa rozhodol pre zahraničie, a to v belgickom hoteli Dukes Palace Brugge. Odtiaľ si to namieril do Londýna, kde pracoval v michelinskej reštaurácii Gordona Ramsayho. V tradícií pokračoval aj v Salzburgu v reštaurácii Ikarus, ktorá má dokonca až dve hviezdy. 

Práca s ohňom bude kľúčová

Hlavným aspektom v novom projekte bude spájanie rôznych výberov lokálnej kultúry a ich pretavenie do gastronomického zážitku. Na tanieri si teda vychutnáš jedlo, ktoré okrem lokálnosti ponúkne aj skvelú chuť ohňa. Práve otvorený oheň bude základný element, ktorý dodá jedlu celkom nové chute.

„Menu bude postavené na ingredienciách z nášho regiónu. Nevnímajme to ale ako región jednej krajiny, ale blízky región, ktorý zahŕňa Rakúsko, Maďarsko a Česko. Úlohou ECK bude podať regionálne veci v modernom, ľahkom prevedení a tým, že je to šéfkuchárska reštaurácia, bude niesť charakteristickú pečať môjho mena.“

„V anglosaskom svete sa používa slovo signature, u nás sa to prekladá voľne. Ale o to pôjde v ECK, budeme vychádzať zo surovín v danom regióne a používať nové technológie varenia a spôsoby úpravy, ktoré zaujmú. Variť sa bude na otvorenom ohni, ktorý jedlu dodá špecifickú chuť,“ prezradil pre Startitup Daniel Tilinger.

mum s balsamicom a chlebom
zdroj: Eck Restaurant

Dodávateľov sa rozhodli držať v rovnakom princípe ako menu, a to na regionálnej báze. Základne suroviny teda budú aj od dodávateľov zo susedných krajín. K reštaurácii však patrí aj záhrada, na ktorej budú pestované niektoré druhy zeleniny. To vedie aj k dôležitému pilieru sezónnosti.

Na večeru len s rezerváciou

Reštauráciu neplánujú mať otvorenú celý týždeň. Otváracie dni budú od stredy do nedele a zatiaľ iba na večere.

Človek sa sem nedostane len tak, bude si musieť urobiť rezerváciu. Je to z toho dôvodu, aby sa kuchyňa vedela presne pripraviť na svojich hostí a doručiť im kvalitný zážitok hodný michelinskej hviezdy. 

„Toto by si mali Slováci uvedomiť – ak som hladný a najem sa niekde po ceste, idem do istého druhu reštaurácie. Ale ak idem za zážitkom a zábavou, dám o sebe vedieť, nech je kuchyňa na mňa pripravená a ja si to patrične užijem. Poďme rozlišovať rýchle jedlo, aby som nebol cez deň hladný, a zážitok z jedla,“ dodáva k nastaveniu kuchyne Tilinger.

klieb a maslo
zdroj: Eck Restaurant

Reštaurácia ako taká pozostáva z 34 miest a súkromnej miestnosti, v ktorej môžu usadiť skupinu maximálne 10 ľudí. Aj keď pôjde o reštauráciu s konceptom fine-diningu, tak priestor má na hostí zapôsobiť najmä veľmi neformálnym a neškrobeným priestorom a servisom. 

Cenová relácia bude tiež prístupná. Cena degustačného menu bude porovnateľná s viacchodovými menu podávanými v iných bratislavských reštauráciách a nemala by prekročiť hranicu 100 eur. Treba však brať do úvahy, že v takýchto reštauráciách platí hosť za surovinu, ktorá je kvalitná, čerstvá a chutná. To sa následne potom odrazí aj na konečnej cene.

Vinárstvo Zlatý roh

Veľký dôraz sa bude klásť na vína – tie sú lokálne – opäť región, ktorý presahuje hranice nášho štátu. Pri takýchto typoch reštaurácií je potrebné mať aj ponuku svetových vín. Nebudú to však veľkí výrobcovia, ich prvotriedny somelier Peter Lunter ide po kvalite, malých butikových vinárstvach, ktoré u nás nie sú také známe, prípadne nie sú ešte na Slovensku v ponuke.

drama muni pijú vino
zdroj: Eck Restaurant

„Vo svete je to zaužívaná dvojica – aby ste si k vinárstvu postavili reštauráciu. Je to nádherné miesto s výhľadom na Devín, ktoré by bolo škoda nevyužiť aj pre ďalších hostí.“

Lokalita s nádherným prostredím

Názov ECK vychádza z historického pomenovania danej lokality, a to Gold Eck. Tento názov sa objavuje na mapách z čias Rakúsko-Uhorska. Preto pomenovanie vinárstva Zlatý roh a Eck restaurant ako čiastkový názov.

devín
zdroj: Eck Restaurant

„Aj tu platí, že ľudia vedia ísť za dobrým jedlom aj do okrajovej časti mesta, prípadne ďalej. Devín je však súčasťou hlavného mesta, nevnímame to ako problém, že by hostia neprišli alebo s tým oni sami mali problém,“ dodáva Tilinger pri otázke, prečo si zvolili práve Devín. 

Oficiálne otvorenie reštaurácie je naplánované na túto jeseň a Startitup bude pri tom. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá