Jedením zeleniny sa infarktu nevyhneš. Daj si pozor aj na niekoľko ďalších faktorov (ŠTÚDIA)

  • Štúdia by od jedenia zeleniny jednoznačne nemala odrádzať
  • Samotná zelenina však na zníženie rizika srdcového infarktu či mozgovej príhody nestačí
zelenina, infarkt,
Unsplash/Michel E, Marisol Benitez
  • Štúdia by od jedenia zeleniny jednoznačne nemala odrádzať
  • Samotná zelenina však na zníženie rizika srdcového infarktu či mozgovej príhody nestačí

Samotná zelenina nestačí na zníženie rizika srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí tak rozsiahla britská štúdia, podľa ktorej môže mať väčší vplyv ako zelenina to, ako a kde človek žije, koľko má pohybu a čo iné ešte konzumuje.

Štúdia však zdôrazňuje, že vyvážená strava pomáha znižovať riziko mnohých chorôb vrátane niektorých druhov rakoviny. Zdravotní poradcovia odporúčajú zjesť každý deň aspoň päť porcií ovocia a zeleniny.

Záleží na celkovom spôsobe života

Počas výskumu zistili, že hoci riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia bolo približne o 15 % nižšie u tých, ktorí jedia najviac zeleniny, vedci tvrdia, že na to vplývajú aj iné faktory: fajčenie, alkohol, zamestnanie, výška mzdy a celková strava. Pozitívne účinky zeleniny v tejto súvislosti našli najmä u ľudí, ktorí bežne konzumujú surovú zeleninu.

V závere správy však skonštatovali, že nenašli presvedčivé dôkazy o tom, že by mala konzumácia zeleniny ochranný efekt v súvislosti so znížením rizika srdcového infarktu či mozgovej príhody.

Na štúdii sa podieľali vedci z Oxfordu, Bristolu a Čínskej univerzity v Hong Kongu. Takmer 400-tisíc ľudí požiadali, aby vyplnili dotazník o tom, čo jedia, vrátane množstva varenej a surovej zeleniny.

Ľudia jedli v priemere dve polievkové lyžice surovej zeleniny a tri varenej. Ich zdravotný stav následne sledovali dvanásť rokov, pozorovali problémy, ktoré by viedli k hospitalizácii či smrti.

Zelenina je dôležitá v každom prípade

Profesor Naveed Sattar, ktorý sa na Univerzite v Glasgowe venuje metabolickej medicíne, však uviedol, že existujú dobré dôkazy na to, že konzumácia potravín bohatých na vlákninu môže pomôcť znížiť hmotnosť človeka.

zdroj: Unsplash/engin akyurt

V prenesenom zmysle sa tak tiež znižujú rizikové faktory, o ktorých je známe, že spôsobujú srdcové choroby. Hovorí preto, že by sa o výsledkoch danej štúdie dalo diskutovať a určite by nemala ľudí odrádzať od konzumácie zeleniny.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: BBC, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá