Jediná hrsť bežnej koreňovej zeleniny má účinok superpotraviny: Zníži riziko rakoviny až o 20 % (VÝSKUM)
- Pravidelné jedenie tohto druhu zeleniny môže znížiť riziko rakoviny
- Beta-karotén, ktorý tiež obsahuje, nemá preukázané protirakovinové účinky
- Pravidelné jedenie tohto druhu zeleniny môže znížiť riziko rakoviny
- Beta-karotén, ktorý tiež obsahuje, nemá preukázané protirakovinové účinky
Zelenina obsahuje množstvo prospešných látok, ktoré môžu zlepšiť tvoje zdravie. Vedci zistili, že jedenie určitého druhu zeleniny pravidelne môže výrazne znížiť riziko rakoviny. Výskum poskytuje jasné odporúčania, akú zeleninu jesť, v akom množstve a ako často, aby si čo najviac znížil šance na rozvoj tejto choroby.
Štúdia preukázala, že ľudia, ktorí často jedia mrkvu, majú výrazne nižšiu šancu, že sa u nich prejaví rakovina, oproti tým, ktorí ju nejedia. Tento fakt potvrdil tím vedcov pod vedením Kirsten Brandtovej z Newcastle University vo svojom prehľadovom článku. Vedci zdôraznili, že ochranný účinok nie je spôsobený betakaroténom, ako by to mnohí čakali.
Účinok mrkvy zdvojnásobíš jednoducho
Vedci skúmali obrovské množstvo medzinárodných štúdií, konkrétne 198, a z nich vybrali 80 s viac ako 60 000 účastníkmi. Zistili, že konzumácia piatich porcií surovej mrkvy týždenne môže znížiť riziko rakoviny o 20 %. Dokonca aj jedna porcia týždenne znižuje riziko o štyri %. Tieto účinky sa týkajú rôznych typov rakoviny a jedna porcia znamená asi hrsť nakrájanej mrkvy.
Podľa odborníkov viacero látok v mrkve prispieva k ochrane pred rakovinou, najmä polyacetylény a izokumaríny, ktoré majú protirakovinové a protizápalové účinky. Tieto látky boli úspešne testované na bunkách a zvieratách. Betakarotén, ktorý mrkva tiež obsahuje, nemá preukázané protirakovinové účinky.
Ak si myslíš, že konzumáciou dvojnásobného množstva mrkvy zdvojnásobíš ochranu pred rakovinou, mýliš sa. Prevencia rakoviny zahŕňa viac než len jedenie mrkvy. Dôležitý je aj pravidelný pohyb, vyvážená strava a vyhýbanie sa nikotínu a alkoholu.
Ďalšie zdravotné výhody
Mrkva je jednou z najzdravších potravín, ktoré môžeš zaradiť do svojho jedálnička. Ako sme už spomenuli, obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ktorý telo premieňa na vitamín A. Tento vitamín je dôležitý pre zdravie očí a pomáha predchádzať nočnej slepote a makulárnej degenerácii. Betakarotén tiež posilňuje imunitný systém a chráni pokožku pred poškodením UV žiarením.
Mrkva je bohatá aj na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií robia z mrkvy ideálny snack pre tých, ktorí chcú udržiavať zdravú hmotnosť. Vláknina v mrkve tiež podporuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť znížiť celkový príjem kalórií.
Ako informuje portál eMediHealth, mrkva obsahuje aj luteín, antioxidant, ktorý chráni mozgové bunky a môže zlepšovať kognitívne funkcie. Tento antioxidant je spojený so zlepšením pamäte a celkovým zdravím mozgu. Vitamín C v mrkve podporuje zdravý imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám.
Na konzumáciu mrkvy máš mnoho možností. Môžeš ju jesť surovú, v šalátoch, slawoch alebo ako snack s dipom. Môžeš ju tiež pridávať do smoothie alebo čerstvých štiav. Ak preferuješ varenú mrkvu, skús ju grilovať, dusiť alebo piecť. Varením sa zlepšuje vstrebateľnosť niektorých živín, ako je betakarotén. Kombinuj rôzne farby mrkvy, pretože každá z nich obsahuje iné prospešné látky.
Mrkva je skvelá na podporu celkového zdravia, či už ju konzumuješ surovú, alebo varenú. Jej zaradenie do stravy je jednoduché a prospešné, takže neváhaj a začni už dnes.
Zdroje: NCBI, eMediHealth