Jediný gram soli denne môže rozhodnúť, či zomrieš predčasne alebo nie
- Zníženie príjmu soli o 1 gram denne môže zachrániť 4 milióny ľudských životov
- Nadmerná konzumácia soli spôsobuje závažné kardiovaskulárne ochorenia
- Zníženie príjmu soli o 1 gram denne môže zachrániť 4 milióny ľudských životov
- Nadmerná konzumácia soli spôsobuje závažné kardiovaskulárne ochorenia
Soľ je nevyhnutnou súčasťou našej stravy. Medzi jej najdôležitejšiu vlastnosť patrí vyrovnávanie hladiny tekutín v tele. Portál Medical News Today uvádza, že Harvardská škola verejného zdravotníctva tvrdí, že ľudské telo potrebuje malé množstvo sodíka na vedenie nervových impulzov či stiahnutie a uvoľnenie svalov. Avšak dokáže telu aj poriadne uškodiť.
Nadmerná konzumácia soli zvyšuje krvný tlak, čo môže spôsobiť kardiovaskulárne problémy. Nová štúdia publikovaná v časopise BMJ Nutrition Prevention & Health uvádza, že zníženie príjmu soli len o 1 gram denne by mohlo do roku 2030 zabrániť 9 miliónom srdcových príhod. V neposlednom rade by mohlo zachrániť aj 4 milióny ľudských životov.
Čínska vláda vytvorila plán Healthy China 2030. Jeho cieľom je zlepšenie zdravia obyvateľov Číny a zníženie úmrtí spôsobenými stravovacími návykmi. Jednou z oblastí, na ktorú sa chce vláda zamerať, je zníženie príjmu soli.
„Príjem soli sa vo všeobecnosti spája s hypertenziou a zvýšenými kardiovaskulárnymi rizikovými faktormi, ktoré následne vedú k ateroskleróze, srdcovým chorobám a kardiovaskulárnym úmrtiam, čo predstavuje hlavnú príčinu smrti vo svete,“ vraví pre Medical News Today Dr. von Schwarz.
Vysoká spotreba soli
Portál Healthline informuje, že Čína patrí ku krajinám s najvyšším denným príjmom soli na svete. Priemerná spotreba soli čínskych obyvateľov tvorí 11 gramov denne, čo je viac ako dvojnásobok denného množstva soli. Približne 40 % úmrtí v krajine je spôsobených kardiovaskulárnymi problémami.
„Predchádzajúce odhady zdravotného vplyvu zníženia príjmu soli v Číne používali buď zastarané, alebo inak nespoľahlivé zdroje údajov a nezohľadňovali dlhší účinok zníženia soli na krvný tlak počas niekoľkých rokov,“ cituje portál ScienceAlert vedcov.
Vedci predstavili ďalšie dva možné scenáre zníženia príjmu soli. Prvý pozostáva zo zníženia o 3,2 gramu denne do roku 2025, čo je 30 % pokles oproti priemeru. Druhý by sa mal zrealizovať do roku 2030 a zahŕňa zníženie na odporúčaných 5 gramov denne.
Dosiahnutie cieľov nielenže zníži systolický krvný tlak, ale môže zabrániť až dvojnásobnému počtu úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia.
Avšak vedci upozorňujú, že k dopracovaniu pozitívnych výsledkov musí byť zníženie konzistentné počas niekoľkých rokov. Zo vzdelávacích programov v čínskych školách vyplýva, že pre väčšinu populácie by nebolo ťažké prijať len 1 gram soli v priebehu jedného dňa.
„Ďalšie pokusy s náhradami soli s nízkym obsahom sodíka a vysokým obsahom draslíka, zdravotná výchova domácich kuchárov a zásahy v reštauráciách prebiehajú alebo boli nedávno ukončené, z ktorých niektoré už ukázali sľubné výsledky,“ informujú vedci vo svojom publikovanom článku.
„Naliehavo je potrebný program na zníženie obsahu soli, ktorý je funkčný, koherentný, udržateľný a zameriava sa na súčasné a nadchádzajúce hlavné potravinové zdroje soli v Číne,“ dodávajú.
Ako znížiť príjem soli?
Pokiaľ chceš znížiť príjem soli vo svojom jedálničku, mal by si venovať pozornosť obsahu sodíka v potravinách. V určitých prípadoch má niektoré pečivo väčší obsah sodíka než iné bežné potraviny.
„Sodík sa prirodzene nachádza vo všetkých potravinách a niektoré druhy potravín, ako je chlieb, niektoré druhy mäsa a pochutiny, majú veľmi vysoký obsah sodíka,“ hovorí Dr. von Schwarz pre Medical News Today.
Pri vysokom obsahu sodíka sa môžeš danému jedlu úplne vyhnúť alebo naplánovať si konzumáciu potravín s nižším obsahom soli po zvyšok dňa. Ďalším dôležitým faktorom je uvedomenie si, koľko soli pridávaš do jedál pri varení. Balené koreniny majú v mnohých prípadoch vyšší obsah sodíka, než si myslíš.
Portál Healthline píše, že American Health Association uvádza, že viac ako 70 % sodíka, ktorý spotrebúvame pochádza zo spracovaných a reštauračných potravín.
Jedlo, ktoré si pripravíme doma obsahuje približne len 11 % sodíka. Z toho vyplýva, že častejšia príprava domácich čerstvých jedál môže pomôcť k zníženiu príjmu soli.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Medical News Today, Healthline, ScienceAlert