Jedlá, ktoré ani pleseň nezničí. Môžeš ju z nich odstrániť a pokojne zjesť
- Väčšina zvykne plesnivé jedlo automaticky hádzať do koša
- Existujú však niektoré potraviny, ktoré môžeš konzumovať aj po tom, ako odstrániš povrchovú pleseň
- Väčšina zvykne plesnivé jedlo automaticky hádzať do koša
- Existujú však niektoré potraviny, ktoré môžeš konzumovať aj po tom, ako odstrániš povrchovú pleseň
Určite sa už aj tebe mnohokrát stalo, že si nechal niečo opustene ležať v rohu chladničky o čosi dlhšie, ako si pôvodne plánoval. Nie je nezvyčajné, keď človek nájde v debničke jahôd jednu plesnivú, že ju oddelí od ostatných a nevyhodí celú várku.
Ale čo urobiť napríklad so syrom, na ktorom sa začala tvoriť pleseň? Môžeš ju jednoducho orezať a syr bez váhania zjesť?
Ak vidíš pleseň na potravinách, tvoja prvá myšlienka je pravdepodobne automaticky ich vyhodiť. Existujú však niektoré potraviny – nie je ich síce veľa –, ktoré sa dajú bezpečne konzumovať aj plesnivé, ak s nimi správne zaobchádzaš.
Teraz ti ukážeme zoznam potravín, z ktorých možno bielo-sivé a zelené škvrny bez okolkov odstrániť.
Daj si ale pozor na tie, ktorým už definitívne zvony odzvonili.
Jedlá, ktoré sa dajú jesť, aj keď sú plesnivé
Toto ťa možno až tak neprekvapí, ale patria sem najmä tvrdé syry. Niektoré syry, ktoré nie sú už predávané ako plesňové, sú bezpečné na konzumáciu, aj keď na nich zbadáš malú škvrnu plesne, píše All Recipes.
Pri takom čedare či parmezáne napríklad stačí, aby si orezal približne jeden centimeter okolo plesňovej škvrny. Daj si však pozor, aby si mal čistý nôž a nezašpinil vyrezaným kúskom zvyšok syra, a takisto si naň priprav nový obal, aby si sa vyhol kontaminácii.
Takisto môžeš jesť aj niektoré druhy ovocia a zeleniny, tvrdí Reader’s Digest. Pri mnohých plesnivých potravinách, ktoré nie sú bezpečné na konzumáciu, existuje veľká šanca, že pleseň prerástla hlbšie, než je voľným okom viditeľné.
Ale to nie je prípad pevnejších druhov ovocia a zeleniny, ako sú kapusta, mrkva, niektoré hrušky, ako aj repa, zemiaky či paprika. Tie sú stále bezpečné na konzumáciu, pokiaľ odstrániš plesnivú škvrnu a asi centimeter jej okolia.
Ani tvrdú salámu alebo sušené mäso nemusíš hneď hádzať do koša. Plesnivé mäso síce znie ako najhoršia nočná mora, no existuje niekoľko druhov, pri ktorých je pleseň v skutočnosti ich neoddeliteľnou súčasťou.
Tvrdé salámy, ale aj nasucho konzervované vidiecke šunky majú automaticky bielu povrchovú pleseň. Táto pleseň je tam umiestnená dokonca zámerne – aby vytvorila chuť a chránila údené mäso pred baktériami. Určite však plesnivé bravčové z chladničky len tak na gril nehádž.
V neposlednom rade treba spomenúť aj džemy a marmelády. Určite si už niekedy išiel do chladničky s pripravenou lyžičkou, aby si ju mohol potajomky strčiť do zaváraninovej fľašky džemu od babky, no zrazu si zbadal na povrchu plesnivé obláčiky.
Žiaden strach, aj v tomto prípade stačí, ak škvrny a ich okolie z nádobky odstrániš, a môžeš veselo maškrtiť aj naďalej, hoci niektorí vedci tvrdia, že ani taký konzervant, ako je cukor, nedokáže zabrániť tvorbe mykotoxínov, takže je na tebe, ako s touto informáciou naložíš.
Tieto jedlá treba okamžite vyhodiť
Medzi jedlá, ktoré by si mal vyhodiť hneď po tom, ako na nich zbadáš čo i len malinký náznak plesne, patria niektoré druhy mäkkého ovocia, akými sú napríklad čučoriedky, maliny, uhorky alebo paradajky, uvádza Health Line. Ďalej sem patria mäkké syry a mliečne výrobky, ako tvaroh a smotanový syr, strúhaný a plátkový syr, ale aj jogurty, smotana, kefír či maslo.
Okamžite sa treba zbaviť aj plesnivého chleba a pečiva, pretože pleseň v tomto prípade môže ľahko rásť pod povrchom. Okrem toho sa neodporúča konzumovať ani plesňou napadnuté varené jedlá, mäso, párky, slaninu, cestoviny, omáčky či obilniny. Tiež by si si mal dať pozor na výrobky spracované bez konzervačných látok, akými sú rôzne orechy a strukoviny.
Zdroje: All Recipes, Reader, Health Line