Jedlá z hmyzu majú prekvapivo dobrý účinok na črevnú mikroflóru
- Objav rôzne druhy hmyzu, od cvrčkov po larvy, s unikátnymi chuťami, ktoré ťa prekvapia
- Konzumácia hmyzu má pozitívne pôsobiť na črevnú mikroflóru
- Objav rôzne druhy hmyzu, od cvrčkov po larvy, s unikátnymi chuťami, ktoré ťa prekvapia
- Konzumácia hmyzu má pozitívne pôsobiť na črevnú mikroflóru
Konzumácia jedlého hmyzu znamená nielen objavovanie nových kulinárskych rozmerov, ale aj príležitosť skúmať jedinečné chute, ktoré nám tento osobitý zdroj ponúka. V súčasnosti sa stále viac ľudí začína zaujímať o využitie hmyzu v strave.
Okrem významného zdroja bielkovín a živín sa objavujú aj nové poznatky týkajúce sa vplyvu konzumácie hmyzu na zdravie. Tento nový prístup vzbudzuje zvedavosť a otvára dvere pre nové možnosti vo výživovom výskume.
Poviedky zo sveta hmyzu
Možno si to netušil, ale hmyz má blízke príbuzenstvo s krevetami a homármi. Dokonca chutia lahodne a rozhodne ich hneď neškatuľkuj, že sú prenášačmi len chorôb. Konzumácia hmyzu ľuďmi sa odborne označuje ako entomofágia.
Podľa Slezskej univerzity v Opave sa v iných krajinách hmyz jedáva úplne bežne. Je vyhľadávaný a považuje sa za špecialitu, predovšetkým v západných krajinách. Hmyz je bohatým zdrojom bielkovín, ktorých podiel dosahuje až 80 %. Hlavne je zdrojom kvalitných živín vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín, podobne ako u kurčiat alebo rýb.
Skrytý poklad pre črevnú mikroflóru
Podľa National Institutes of Health vraj prvé dôkazy naznačujú, že konzumácia jedlého hmyzu môže pozitívne ovplyvniť črevnú mikroflóru, buď vďaka jeho prebiotickému účinku, alebo schopnosti potláčať škodlivé mikróby.
Výskum ukázal, že vhodné metódy spracovania hmyzu smerovali k zníženej prítomnosti mikroorganizmov a antivýživných látok. Okrem iného je konzumácia hmyzu bohatá na vitamíny a aminokyseliny. Zložky sú veľmi podobné živočíšnym bielkovinám, ako je napríklad hovädzie alebo kuracie mäso.
Bezpečnosť a príprava
Dobrým odporúčaním je, aby si nejedol chrobáky, ktoré nájdeš voľne v prírode. Nielenže sú niektoré druhy zákonom chránené, ale môžu byť kontaminované pesticídmi či dokonca toxické. Teraz sa ti to možno bude zdať absurdné, ale neumývaj hmyz pred tým, ako ho ideš pripravovať.
Mohlo by sa stať, že stratí svoju špecifickú chuť alebo vôňu. Na druhej strane tento hmyz v sebe obsahuje antibiotiká, ktoré potláčajú rast nebezpečných mikroorganizmov. Pred spracovaním nechaj hmyz minimálne jeden deň bez potravy. Zbavíš sa tak obsahu tela, ktorý by mohol ovplyvniť chuť.
Neobvyklé chute hmyzu
Do svojho jedálnička pokojne po odporúčaní Slezskej univerzity môžeš zaradiť mravce, larvy vodné, cvrčky, múčne červíky či termity. Ak by si si na tom chcel pochutnať, celkom ťa prekvapíme. Mravce majú neobvyklú sladkastú chuť a vôňou evokujú lahodné pochúťky. Pri larvách vodných máš zas pocit, akoby si jedol morské plody.
Pri konzumácii cvrčkov zistíš, že chuť je jemná a skôr ti pripomína semenáčiky. O múčnych červíkoch sa hovorí, že ti budú chutiť ako chlieb. Čo sa týka malých škodcov, zvaných termity, načerpáš z nich zdroj bielkovín. Ich chuť, ktorá kombinuje sladkasté až korenisté tóny s nádychom dreva, ťa skutočne prekvapí.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Otvorenie sa novým gastronomickým skúsenostiam môže byť nielen dobrodružstvom, ale aj príležitosťou spoznať jedinečný svet chutí, ktoré nám hmyz ponúka. Takže ak sa odhodláš na túto zaujímavú chuťovú cestu, svet jedlého hmyzu ťa určite zaskočí rôznorodosťou chutí.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Slezská univerzita v Opave, National Institutes of Health