Jedlo má priamy vplyv na zdravie, hovorí Slovenka, ktorá má v Portugalsku úspešnú vegan značku
- Cestovanie ju vždy lákalo, no gastronómii sa venovať nechcela
- Dnes má v zahraničí vlastnú vegánsku značku, ktorú prepája s ajurvédou
- „Pochopila som, že psychické a fyzické zdravie je komplex, ktorý je neodlučiteľne spätý s tým, čo jeme,“ hovorí
- Cestovanie ju vždy lákalo, no gastronómii sa venovať nechcela
- Dnes má v zahraničí vlastnú vegánsku značku, ktorú prepája s ajurvédou
- „Pochopila som, že psychické a fyzické zdravie je komplex, ktorý je neodlučiteľne spätý s tým, čo jeme,“ hovorí
Zakladateľka značky LunnaPlants Anna Mišagová pochádza z domácnosti, kde mlieko a mäso nikdy nechýbali. „Bola som odchovaná na domácej klobáse, tlačenke a pirohoch,“ spomína.
Jej životná filozofia sa však vďaka cestovaniu obrátila o 180 stupňov. Stala sa z nej vegánka, ktorá si v zahraničí založila vlastnú značku. Nemusíš sa báť, že by ti svoju ideológiu nútila. Naopak, zastáva názor, že každý by mal jesť to, čo jeho telo potrebuje. Vieš však, čo to v skutočnosti je?
- Prečo sa z Anny stala vegánka
- Ktoré krajiny ju najviac inšpirovali
- Čo na to hovorí jej rodina
- Prečo je podľa nej nevyhnutné spojiť stravovanie s medicínou
Prečo si sa rozhodla odísť zo Slovenska a čo ťa doviedlo k tomu, že si si založila vlastnú značku?
Som veľký milovník prírody, malých radostí a života. Pôvodne pochádzam z dediny v okrese Spišská Nová Ves, no moja práca vegánskej šéfkuchárky v Portugalsku je pre mňa splneným snom. Je to umenie, radosť a nikdy nekončiaci proces vzdelávania sa.
Ako atlétka a folkloristka som v minulosti snívala, že dokážem tieto aktivity premeniť na niečo veľkolepé a budem môcť cestovať. Napokon mi až vysoká škola poskytla viacero možností, ako Erazmus v Španielsku a programy Work and Travel v USA. Tie mi dodali odvahu otvoriť si vlastné dvere do sveta.
„Pobehala“ si teda svet.
Áno. Posledné roky som inklinovala k tropickým krajinám, kde sa nachádza aj jogová a surferska komunita. Všetko sa to spustilo štúdiom jogy v USA, kedy som pochopila, že je nevyhnutné zaujímať sa o samú seba. To sa spojilo s mojim záujmom o zdravý životný štýl a jeho prehĺbenie s ajurvédou, k čomu som sa dostala počas pobytu v Indii. Naučila som sa, že psychické aj fyzické zdravie sú komplex úzko prepojený s tým, čo jeme. Vtedy som si uvedomila, že chcem ísť do kuchyne.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Anna zakotvila v Portugalsku, čo je dosť známa krajina konzumáciou mäsa. Ako na jej vegánstvo reagovali miestni?
- Mama mi vždy ponúka kuracie mäso, ale zakaždým sa jej snažím vysvetliť, že to už nepatrí do môjho života. Testuje ma. Začiatok bol ťažký, ale teraz je to už lepšie a snažia sa to rešpektovať, vraví Slovenka
- Kedy s týmto spôsobom stravovania začala a čo ju k tomu priviedlo? Odpoveď ťa prekvapí
- „Rozhodne neodporúčam stať sa z „mäsožravca“ vegánom zo dňa na deň,“ vysvetľuje Anna v inšpiratívnom rozhovore
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy