Jedlo na čerpačke odporúča aj gastroenterológ: Takto vyzerá cestovanie budúcnosti
- Čerpacie stanice dnes už nie sú len zdrojom paliva, na veľmi dobrej úrovni je aj ponuka jedla a nápojov
- Kofeín sa k šoférovaniu odporúča, no s minimálnym obsahom cukru. O životosprávu sa treba starať aj za volantom
- Aj čerstvé bagety už stoja za to, výčitky nie sú na mieste, tvrdí gastroenterológ Pavol Minárik
- Čerpacie stanice dnes už nie sú len zdrojom paliva, na veľmi dobrej úrovni je aj ponuka jedla a nápojov
- Kofeín sa k šoférovaniu odporúča, no s minimálnym obsahom cukru. O životosprávu sa treba starať aj za volantom
- Aj čerstvé bagety už stoja za to, výčitky nie sú na mieste, tvrdí gastroenterológ Pavol Minárik
Dovolenka na Slovensku je čoraz populárnejšia, a nie len kvôli aktuálnej situácii. Aj toto leto tak Slováci najazdia státisíce kilometrov.
Pravidelné zastávky na čerpacích staniciach sú tak čoraz bežnejšie a Slováci postupne zisťujú, že čerpačky neznamenajú len pohonné hmoty, no tiež kvalitné jedlo v príjemnom prostredí.
Gastro na vysokej úrovni
Pozíciu lídra v čerpačkovom gastre nepochybne obsadila čerpacia stanica OMV. Ich najnovším počinom sú mexické hotdogy z kvalitných surovín a vysokým obsahom mäsa, na ktorých sme si v recenzii pochutili aj my.
K čerpačkám však neodmysliteľne patrí aj balené jedlo, ktoré sa hodí do jednej ruky za volant. Sendviče, snacky a najmä bagety.
Dnes si už na cestu na dovolenku nikto doma neobaľuje fašírky a nevypráža rezne – práve čerstvé zdravé bagety sú budúcnosťou kvalitných čerpacích staníc a tým pádom aj dlhých ciest za volantom.
Podľa gastroenterológa Pavla Minárika môže bageta poskytnúť plnohodnotnú vyváženú stravu:
„Podstatný je obsah bagety. Mala by obsahovať bohatú nádielku čerstvej zeleniny. A vždy je lepšou alternatívou chudé hydinové mäso alebo ryba oproti saláme, slanine a majonéze. Vzájomné pomery jednotlivých častí bagety môžu byť rôzne podľa toho, či sa jedná o bagetu pre štíhleho a fyzicky aktívneho človeka alebo o obézneho jedinca.
Fyzicky aktívny môže mať aj väčšiu porciu mäsa a škrobovej prílohy, naopak obézny by mal okrem primerane menšej porcie mäsa a škrobovej prílohy predovšetkým dbať na bohatú nádielku zeleniny.“
Bageta je tak na pumpách veľmi dobrou voľbou, treba sa však pozerať na zloženie. To treba správne zladiť so zdravou životosprávou.
Gastroenterológ Minárik dáva ako dobrý príklad čerstvo pripravované bagety z OMV oproti klasickým čerpačkovým bagetám, ktoré sedia v chladničke zabalené niekoľko dní.
Chrumkavá surová zelenina v čerstvej bagete je navyše svieža na vzhľad, vôňu aj na chuť – čo možno len sotva dosiahnuť v chladenom dlhšie skladovanom výrobku.
Bageta sa vyrovná aj reštauráciám
OMV čerpacie stanice v Zamarovciach, Hybe či na Zelenči dnes ponúkajú aj plnohodnotné reštaurácie. Teplé jedlo však nie je podmienkou zdravého životného štýlu.
„Nevyhnutnou podmienkou zdravého stravovania nie je teplé jedlo, je to len dlhodobo dodržiavaná tradícia v mnohých krajinách vrátane Slovenska. Napriek tomu proti dobrému teplému obedu nemožno nič namietať.
Dôležité skôr je, aby prestávka na väčšie jedlo pri cestovaní pripadla približne na rovnaký čas, v akom zvykneme obedovať aj mimo cestovania. A úplne ideálne je, ak to vyjde približne na polovicu cesty,“ vysvetľuje skúsený gastroenterológ a odborník na výživu.
Pri bagete a inom jedle z čerpacej stanice by si sa tak nemal cítiť zle. Kvalitné suroviny v bagete znamenajú kvalitný a stopercentný obed, ktorý navyše šetrí čas.
Zlý pitný režim zhoršuje vodičské schopnosti
Pitný režim je pri šoférovaní podľa Minárika kritický. Mierna dehydratácia, čiže strata 1 – 2 % telesnej váhy, môže mať negatívny vplyv na schopnosť sústrediť sa.
Pre vodičov motorových vozidiel môže znížená hydratácia a nízky krvný tlak prispieť k zníženej koncentrácii na cestnú premávku, čo zvyšuje riziko spôsobenia dopravných nehôd.
Vodiči pri jazde siahajú po kofeíne – právom. Kolové nápoje a káva obsahujú dostatok kofeínu pre zlepšenie vodičských schopností, čo by na ceste malo byť našou prioritou. Gastroenterológ v tomto prípade však odporúča najmä light/zero nápoje so zníženým obsahom cukru.
Minerálne látky a energia sa však dajú konzumovať aj iným štýlom, napríklad vitamínovými vodami s doplnkovými minerálmi.
„Doplnkové zdroje niektorých vitamínov a minerálnych látok v nekalorických nápojoch možno odporúčať,“ súhlasí gastroenterológ.
Zbytočným kalóriám sa treba vyhýbať
Gastroenterológ Pavol Minárik upozorňuje, že sa zbytočný cukor netýka len nápojov, no aj menších snackov.
„Aj počas cesty autom sa treba vyhýbať v čo najväčšej miere potravinám, ktoré sa radia medzi tzv. prázdne kalórie. Obsahujú veľa tukov a cukrov a na druhej strane veľmi málo bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a ďalších dôležitých biologicky aktívnych látok.“
Patria sem hlavne múčniky ako croissanty plnené čokoládou alebo orieškovou náplňou, a bežné sladkosti akými sú napolitánky alebo sušienky. „Ak chceme počas šoférovania zdravšiu alternatívu maškrty, na čerpacích staniciach môžeme radšej siahnuť po ovocných tyčinkách bez pridaného cukru,“ dopĺňa Minárik.
Nielen bagety, dobrú kávu a vitamínové vody, ale aj ovocné tyčinky so zníženým obsahom cukru nájdeš na každej OMV čerpacej stanici – a to v kombinácii s príjemným posedením, ústretovými cenami a ochotným personálom.
OMV tak ponúka šoférsku kombináciu, ktorá nielen kvalitne a chutne zasýti, ale zlepší náladu, šoférske schopnosti a pomôže načerpať dostatok síl na ďalšiu cestu.