Jedlo z maličkého stánku na ulici prepísalo dejiny. Získalo ocenenie, po ktorom bažia multimiliónové podniky

  • Stačí im jednoduchosť a dodržiavanie tradície
  • Vďaka týmto pilierom získali ocenenie, o ktorom snívajú aj luxusné reštaurácie
Taquería El Califa de León
Tacos El Califa de León, s rozmermi iba 3x3 metre, sa stal prvým mexickým taco stánkom, ktorý získal prestížnu Michelinovu hviezdu Taquería El Califa de León
  • Stačí im jednoduchosť a dodržiavanie tradície
  • Vďaka týmto pilierom získali ocenenie, o ktorom snívajú aj luxusné reštaurácie

V rušnej a rozmanitej štvrti San Rafael v Mexico City sa nachádza malý taco stánok, ktorý sa nedávno zapísal do dejín gastronómie. Tacos El Califa de León, s rozmermi iba 3×3 metre, sa stal prvým mexickým taco stánkom, ktorý získal prestížnu Michelinovu hviezdu. Informuje Fox News.

Tento úspech sa pripisuje jednoduchosti a kvalite, ktoré sú stredobodom jeho ponuky už od roku 1968.

Kľúč k úspechu: jednoduchosť a kvalita

Šéfkuchár Arturo Rivera Martínez, ktorý je teraz nositeľom Michelinovej hviezdy, stojí za horúcim grilom a robí to, čo robí desiatky rokov – pripravuje mäso.

„Tajomstvo je v jednoduchosti nášho taco. Máme len tortillu, červenú alebo zelenú omáčku, a to je všetko. A samozrejme, kvalita mäsa,“ vysvetľuje Rivera Martínez. Pre neho je aj výber nápoja jasný a bez zbytočných komplikácií hovorí: „Mám rád Coca-Colu.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Atlanta’s Food Guide | Foodie Anonymous (@foodie_anonymous)

El Califa de León ponúka iba štyri druhy taco, všetky pochádzajúce z hovädzieho rebra, stehna alebo predného kvadrantu. Napriek skromnej ponuke sa stánok stal ikonou pre svoju neochvejnú vernosť tradíciám a kvalite.

Nezmenený recept od roku 1968

Podnik, ktorý založil Juan Hernández Alonso, prešiel niekoľkými dekádami bez výrazných zmien. Každý deň sa tu tisíckrát opakuje rovnaký postup: Rivera Martínez uchopí čerstvý, tenko nakrájaný plátok hovädzieho mäsa, hodí ho na rozpálený oceľový gril, pridá štipku soli, vytlačí polovicu limetky a položí čerstvo vyváľanú tortillu na gril.

Po krátkom čase – presný čas je tajomstvom – otočí mäso aj tortillu a rýchlo ich naservíruje na plastový tanier. Omáčky – ohnivú červenú alebo rovnako intenzívnu zelenú – si zákazníci pridávajú sami.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Comidistas (@comidistasmx)

Skromné podmienky, veľký úspech

Aj keď Michelinov komitét prišiel odovzdať Martínezovi novú bielu šéfkuchársku bundu, v horúčave jeho malého stánku ju odmietol nosiť. Polovicu priestoru zaberá horúci gril, zvyšok je zaplnený stojacimi zákazníkmi a asistentkou, ktorá neustále pripravuje cesto na tortilly. Nie je tu žiadne miesto na sedenie a v určitých časoch ani na státie, keďže chodník pred stánkom obsadzujú pouliční predajcovia.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Hypebeast Latinoamérica (@hypebeastlatam)

Napriek jednoduchému menu a skromným podmienkam sa El Califa de León stal jediným taco stánkom medzi 16 mexickými reštauráciami ocenenými jednou hviezdou Michelin.

Väčšina ostatných ocenených podnikov sú luxusné reštaurácie so zložitými jedlami a drahými surovinami. V porovnaní s nimi je tento stánok príkladom odolnosti voči zmenám a vernosti tradíciám.

Jedným z verných zákazníkov je Alberto Muñoz, ktorý sem chodí už osem rokov. „Je to o kvalite mäsa,“ hovorí Muñoz.

„Nikdy som nebol sklamaný. A teraz to budem odporúčať ešte viac, keďže získali hviezdu.“ Jeho syn Alan dodal: „Toto je historický deň pre mexickú kuchyňu a my sme toho svedkami.“

El Califa de León čelí mnohým výzvam, vrátane konkurencie od modernejších reťazcov s podobným názvom. Mario Hernández Alonso, syn zakladateľa, priznáva, že jeho otec nikdy nezaregistroval ochrannú známku názvu Califa, čo umožnilo konkurencii rásť. Mario teraz zvažuje zapojenie byť aktívny aj na sociálnych sieťach, ale túto úlohu plánuje prenechať svojim vnukom.

Napriek týmto výzvam zostáva El Califa de León príkladom toho, ako jednoduchosť, kvalita a vernosť tradíciám môžu priniesť človeku či rodine svetovú slávu. Tento malý stánok na mexickej ulici je dôkazom, že veľkosť a luxus nie sú vždy potrebné na dosiahnutie hviezdnych výšin v gastronómii.

Názor MICHELIN Guide

Jedna hviezda: Vysokokvalitné varenie

„Existuje dôvod, prečo El Califa de León vydržal viac ako polstoročie. Táto taqueria je síce veľmi jednoduchá, s priestorom len pre niekoľko stravníkov, ktorí môžu stáť pri pulte, ale jej kreácia, taco Gaonera, je výnimočná.“

„Tenký plátok hovädzieho filé je dokonale pripravený na objednávku, ochutený iba soľou a kvapkou limetky. Zároveň druhý kuchár pripravuje vynikajúce kukuričné tortilly. Výsledná kombinácia je elementárna a čistá. Ďalšie možnosti sú síce obmedzené, ale vynikajúce – zahŕňajú bistec (hovädzí steak), chuleta (bravčová kotleta) a costilla (hovädzie rebro). S mäsom a tortillami tejto kvality je dvojica domácich salsas takmer zbytočná.“

Zdroje: Fox News, Michelin

Najnovšie videá

Trendové videá