Jej chuť je jedna (klo)báseň. Do rebríčka najlepších klobás sa dostala slovenská pochúťka

  • Taste Atlas zverejnil bizarný rebríček najlepších klobás sveta
  • Svoje miesto získala aj obľúbená pochúťka Slovákov
klobásky
TASR/Ján Krošlák, Unsplash/Amanda Lim
  • Taste Atlas zverejnil bizarný rebríček najlepších klobás sveta
  • Svoje miesto získala aj obľúbená pochúťka Slovákov

Zmes mletého mäsa v črievku. Sušená, údená, pálivá alebo nepálivá, klobáska je jednoducho populárne jedlo všade po svete. Takmer každá krajina má svoj najobľúbenejší variant a tie najlepšie pochádzajú z krajín, ako je Španielsko, Taliansko, ale zahanbiť sa nedá ani Nemecko či susedné Maďarsko.

Portál Taste Atlas zverejnil pre niekoho až bizarný rebríček najlepších typov klobások. Do zoznamu sa dokonca dostala obľúbená raňajková delikatesa mnohých Slovákov. 

Chorizo je TOP

Chorizo je druh klobásky, ktorý sa neodmysliteľne spája so španielskou kuchyňou. Získala si celosvetovú popularitu, dostatočnú na to, aby sa ocitla na pomyselnom tróne a kraľovala celému rebríčku na prvom mieste.

Vyrába sa z bravčového alebo hovädzieho mäsa a dochucuje sa kombináciou cesnaku, údenej papriky a ďalších korenín, ktoré mu dodávajú výraznú dymovú a pikantnú chuť. Chorizo si môžeš vychutnať na mnoho rôznych spôsobov vrátane grilovania, vyprážania alebo nakrájania na tenké plátky a použitia ako prílohy na pizzu či cestoviny.

chorizo
zdroj: Pixabay/Colin

Hoci je chorizo základom španielskej kuchyne, stalo sa obľúbenou zložkou aj v mnohých iných jedlách na celom svete. Chorizo dodáva každému jedlu jedinečnú chuť, od paelly až po pizzu. 

Bratwurst

Na to, aby sme mohli dostať ku klobáske, ktorá obsadila druhé miesto, sa musíme presunúť napríklad na taký Oktoberfest. Hádam nemôže byť typickejšia klobása pre Nemecko ako Bratwurst. Táto klobáska sa vyrába zo zmesi bravčového a hovädzieho mäsa a dochucuje sa zmesou korenín, ktoré môžu obsahovať muškátový oriešok, koriander a zázvor.

Klobásu môžeš šupnúť na gril alebo len tak osmažiť na panvici. Výsledok bude jasný, chrumkavý povrch a zároveň aromatický a šťavnatý vnútrajšok. 

bratwurst
zdroj: Unsplash/Amanda Lim

Bratwurst si môžeš vychutnať v žemli s horčicou a kyslou kapustou alebo nakrájaný na plátky a pridaný do gulášu či duseného mäsa. V USA napríklad vznikajú varianty, keď k mäsu pridajú buď syr, alebo papričky jalapeño. 

Salsiccia, hurka aj slovenské párky

Salsiccia alebo talianska klobása je obľúbený druh klobásy, ktorý sa bežne konzumuje po celom svete. V rebríčku obsadila až piate miesto.

Tento druh klobásy sa zvyčajne vyrába zo zmesi bravčového mäsa a korenín, ako sú fenikel, cesnak a vločky červenej papriky. Zvyčajne sa griluje, smaží alebo pečie. Môže sa používať ako príloha na pizzu alebo sa pridáva do cestovín.

Salsiccia má v talianskej kuchyni bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Často sa konzumuje ako súčasť tradičného talianskeho jedla spolu s cestovinami, chlebom a vínom. V posledných rokoch sa salsiccia stala obľúbenou prísadou do mnohých fúzovaných jedál, čím dodáva klasickým receptom jemne pikantný a aromatický nádych.

Hurka 

Konečne sa dostávame aj ku klobáskam, ktoré sú v našich končinách trošku známejšie. Hurka je konkrétne klobáska, ktorá rozdeľuje spoločnosť. Buď túto zabijačkovú delikatesu miluješ, alebo nad ňou iba ohrnieš nosom, pritom Maďari si na nej pochutnávajú už stáročia. Aj preto uzatvára prvú pätnástku výberu najlepších klobás sveta.

Typické zloženie býva zväčša bravčové mäso, pečeň a ryža. K tomu, samozrejme, nesmie chýbať aj zmes cesnaku, papriky a čierneho korenia.

Existujú viaceré varianty, ako hurky pripraviť. Medzi najčastejšie úpravy však patria grilovanie na panvici, pečenie v rúre alebo varenie vo vode.  

V rebríčku však nájdeš aj české jelítka, britský black pudding či nemecký blutwurst, krvavnice zase rebríček pripisuje Chorvátsku. Slovákom známe jelitá a jaterničky sa jedia na celom svete v rôznych obmenách.

Spišské párky 

Nie je ráno hneď krajšie, keď ťa v kuchyni čaká vôňa teplých párkov? Na zoznam sa prekvapivo dostali aj slovenské spišské párky. Aj keď nie sú takmer vôbec známe v zahraničí, do rebríčka sa s hodnotením 4,1 z 5 bodov dostali na 75. miesto.

párky
zdroj: TASR/Milan Kapusta

Taste Atlas píše, že sa vyrábajú už viac ako sto rokov a prvýkrát sa začali vyrábať počas návštevy uhorskej šľachty na veľkolepom jarmoku na Spišskom hrade, kde ich predával miestny mäsiar, ktorý touto špecialitou vzbudil značnú pozornosť.

Málo ľudí však má aj jednoduchý hack na dokonalé párky. Stačí ti ich variť vo vode, ktorá nezovrie na 100 stupňov, čo ochráni párky pred prasknutím.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Taste Atlas , Taste Atlas

Najnovšie videá

Trendové videá