Jesenná zelenina z Mexika je zázrakom na imunitu. Na Slovensku ju nazbieraš za pár drobných

  • Tekvica prináša množstvo benefitov pre naše zdravie
  • Je bohatá na vitamín A
  • Konzumáciou podporuješ aj nočné videnie
Tekvicová polievka a žena relaxuje na kresle.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@diana.grytsku
  • Tekvica prináša množstvo benefitov pre naše zdravie
  • Je bohatá na vitamín A
  • Konzumáciou podporuješ aj nočné videnie

Sezóna tekvíc sa začne už čoskoro. Táto obľúbená zelenina so sebou prináša množstvo zdravotných výhod. 

Ako informuje portál ETprotein.com, tekvica obsahuje veľa vitamínu A (viac ako 200 % odporúčanej dávky – RDA), ktorý prospieva zraku, hlavne pri nočnom videní. Tento vitamín tiež posilňuje imunitu, podporuje rast buniek a udržuje pokožku a sliznice v dobrej kondícii. Vitamín A má dôležitú úlohu aj pri reprodukčnom zdraví.

Tekvica je tiež plná antioxidantov, ako betakarotén a vitamín C, ktoré pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom. Tým znižuje riziko vzniku chronických chorôb, vrátane srdcových problémov a rakoviny. Vitamín C tiež silno podporuje imunitu.

Tekvica má málo kalórií a veľa vlákniny, čo podporuje zdravé trávenie a pomáha pri chudnutí. Obsahuje aj draslík, ktorý prospieva srdcu a pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou. Vitamín E, ďalší silný antioxidant, zlepšuje imunitu a prispieva ku krajšej pokožke. Má tiež ochranný účinok na srdce.

Pozor na semienka

Jesenná pochúťka obsahuje aj železo. Tento dôležitý minerál pomáha pri tvorbe hemoglobínu, ktorý zabezpečuje prenos kyslíka v krvi. Dostatočné množstvo železa tak znižuje riziko anémie. Okrem toho podporuje energetický metabolizmus a udržuje svaly v dobrej kondícii.

Tekvicové semienka sú tiež plné výživných látok. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a horčík, ktorý prospieva psychickej pohode a zdravým svalom. Vďaka tryptofánu môžu zlepšiť spánok a podporiť duševnú rovnováhu.

Ak sa však tekvicové semienka konzumujú v nadmernom množstve, môžu spôsobiť zaťaženie tráviaceho systému, čo môže viesť k nepríjemným pocitom.

Ako informuje portál Zdravoteka, ľudia s citlivým žalúdkom by mali byť opatrní, aby sa vyhli žalúdočným problémom. Tiež je dobré mať na pamäti, že pri problémoch so zubami môžu ostré hrany semienok spôsobiť ďalšie nepohodlie alebo poškodenie, preto je lepšie ich konzumovať v mletej forme alebo sa im vyhnúť úplne.

Ako ju zaradiť do jedálnička?

Tekvica je skvelá ingrediencia, ktorá môže obohatiť tvoju stravu o mnoho živín a chutí. Tu je niekoľko nápadov, ako ju využiť v každodenných jedlách.

Ráno začni s ovsenými vločkami. Pridaj do nich trochu tekvicového pyré. Zvýšiš tým nielen obsah vitamínov a minerálov, ale aj dodáš vločkám jemnú, sladkú chuť. Ak preferuješ smoothie, tekvica je výborným doplnkom. Môžeš ju zmixovať s ovocím, jogurtom a trochou medu.

Na obed alebo večeru skús pridať tekvicové kúsky do polievok alebo dusených jedál. Tekvica sa výborne kombinuje so zeleninou, mäsom alebo strukovinami. Jej sladká chuť vytvorí zaujímavý kontrast k slaným a korenistým prísadám. Ak obľubuješ šaláty, nakrájaj tekvicu na kocky, upeč ju v rúre a pridaj do šalátu. Tekvica mu dodá sladkú a jemne orieškovú chuť.

tekvica
zdroj: freepik

Tekvicové semienka sú skvelou pochúťkou na zahryznutie počas dňa. Namiesto kupovaných snackov si opeč semienka doma. Stačí ich posypať trochou soli a vložiť do rúry. Získaš chrumkavú a výživnú pochúťku, ktorá ťa zasýti a dodá ti energiu.

Pre milovníkov kávy a sezónnych nápojov je tu domáce tekvicové spice latte. Na prípravu použiješ pravé tekvicové pyré, ktoré zmiešaš s mliekom, korením a kávou. Tento nápoj je skvelou alternatívou k tradičným jesenným latte a určite poteší tvoje chuťové poháriky.

Ak rád pečieš, ukuchti si tekvicový chlieb alebo muffiny. Sú jednoduché na prípravu a skvele sa hodia ako raňajky alebo sladká pochúťka počas dňa. Tekvica dodá pečivu vláčnosť a jemnú chuť, ktorú si zamiluješ.

Zdroje: ETprotein.com, Zdravoteka

Najnovšie videá

Trendové videá