Jozef o kaviarenskom biznise nevedel nič. Vytvoril však priestor, ktorý má okolo seba úžasnú komunitu
- Sväg to go začínal ešte v roku 2017 ako malý lokálny espresso bar
- Spoluzakladal ho Jozef Čillo, ktorý na začiatku o kaviarenskom biznise nič nevedel
- Sväg to go začínal ešte v roku 2017 ako malý lokálny espresso bar
- Spoluzakladal ho Jozef Čillo, ktorý na začiatku o kaviarenskom biznise nič nevedel
Kávu so sebou si ľudia nekupujú len v amerických filmoch. Už dávno neplatí, že Slováci si varia „turka“ doma. Podnik Sväg to go je dôkazom, že najmä Bratislavčania si radi vychutnajú dobrú kávu v klasickom, no aj papierovom hrnčeku. Toto si všimol aj Jozef Čillo, ktorý si na káve so sebou vybudoval biznis.
V centre Bratislavy založil kaviarne zamerané na kávu so sebou, ktoré dnes spájajú rozsiahlu komunitu ľudí. Práve tá je ingredienciou, ktorá Sväg to go odlišuje od iných kaviarní. Sväg to go patrí medzi gastroznačky, ktorým sa pomerne dobre podarilo prečkať aj pandemickú krízu. Táto spoločnosť v roku 2021 znížila zisk o 5 % na 7 035 € a tržby jej narástli o 22 % na 173 804 €. Ukazujú to dáta Finstatu.
Sväg to go nájdeš priamo v kníhkupectve Artforum na Kozej ulici 20. Okrem toho ti jeho tím spraví kávu aj na Kozej 22 a na Panenskej 22 má Sväg upcycling studio, kde premieňa zvyšky z kávy na úžitkové predmety a umenie.
Na Špitálskej ulici, kde to všetko začalo, však už Sväg to go nenájdeš. Majitelia nedávno oznámili, že tu bude sídliť pražiareň, s ktorou spolupracujú. „Po náročnom vyhodnocovaní počas posledných mesiacov sme sa rozhodli posunúť našu prevádzku na Špitálskej ďalej, do iných skvelých kaviarenských rúk,“ povedal vtedy Jozef Čillo.
Dobrou správou je, že kávičku si dáš na novej adrese. Kávu od Sväg si od 2. marca budeš môcť dať aj v SNG.
Jozef študoval záhradnú architektúru v Nitre, no skončil ako bakalár. Tvrdí, že o štúdiu mal inú predstavu, než aká bola realita. Preto sa rozhodol venovať sa radšej vlastným projektom.
„Popri vysokej škole som s kamarátom natrafil na ponuku brigádovať v jednej veľmi peknej kaviarni v Nitre. Zo začiatku tam nikto nechodil, no podarilo sa nám to dostať do štádia, kedy sme mali stále plno,“ prezradil nám Jozef.
To bol pre neho prvý impulz, ktorý mu napovedal, že zrejme si zvládne otvoriť aj niečo väčšie. A tak vznikla legendárna prevádzka W-Cafe na Grösslingovej ulici, ktorú s kamarátom vybudoval. „Následne sme sa so spolumajiteľom rozdelili a on si nechal W-Cafe a ja som založil Sväg.“
Priznáva, že keď sa rozhodol otvoriť si kaviareň v Bratislave, o celkovom fungovaní a biznis svete takmer nič nevedel. „Bolo to síce ťažké, ale praxou som sa všetko potrebné naučil.“
„Mňa vždy fascinoval fakt, že keď som z kaviarne odchádzal, mal som zvyk zobrať si jednu kávu aj so sebou. Aj keď bola v papierovom pohári, chutila úplne inak, možno to bolo čerstvým vzduchom, ale takáto káva mala pre mňa iný rozmer.“
Tvrdí, že dnes už sieť kaviarní Sväg to go predstavuje pre ľudí akúsi zastávku na ceste do práce či do školy. Ľudia sa tu zastavia, zoberú si svoju obľúbenú kávu a dajú si čerstvé pečivo.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prevádzky Sväg to go dnes patria medzi tie najobľúbenejšie kaviarne v Bratislave
- V roku 2017 tu bola len jedna mini kaviareň tejto značky, no dnes Sväg nájdeš hneď na niekoľkých adresách
- Uspeli nielen vďaka dobrej káve, ale aj schopnosti prirodzene spájať rôzne komunity ľudí, od hipsterov, cez architektov, seniorov či manažérov a celebrít
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy