Juliana si plní cukrársky sen. Začínala s lízankami, dnes pečie torty ako z iného sveta
- Kedysi vo svojej manufaktúre predávala lízanky a klasické cukroviny, dnes vyrába torty od výmyslu sveta
- Juliana Lelkešová stojí za značkou Le Sucrè, ktorá na trh prináša tie najlepšie dezerty
- Kedysi vo svojej manufaktúre predávala lízanky a klasické cukroviny, dnes vyrába torty od výmyslu sveta
- Juliana Lelkešová stojí za značkou Le Sucrè, ktorá na trh prináša tie najlepšie dezerty
Juliana študovala marketingovú a masmediálnu komunikáciu a už popri škole mala prácu v rôznych redakciách a reklamných agentúrach. Skúškové obdobia si krátila pečením a písaním receptov.
Po štyroch rokoch štúdia sa rozhodla, že sa namiesto písania magisterskej práce radšej riadne zamestná v reklamnej agentúre. V tom čase však objavila čaro makróniek a cukroviniek, ktoré boli na cukrárskej scéne veľkou neznámou.
„Nápad otvoriť manufaktúru vznikol veľmi racionálne. Mala som dlhý zoznam profesií, ktoré sa mi páčili a vedela som, že nechcem byť celý život zamestnaná a pracovať na plánoch iných. Objavila som výrobu cukroviniek, bolo to pre mňa niečo čarovné. Bola som presvedčená, že to je to, čo chcem robiť. Okrem toho, v tom čase tu nikto nevyrábal lízanky či cukrovinky,“ opisuje Juliana, ktorá dvere svojej cukrárenskej výroby otvorila v roku 2014.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Makarónky prichádzajú na scénu
Juliana nie je vyučená cukrárka. Napriek tomu má výučný list, ktorý je podmienkou pre otvorenie živnosti. Absolvovala rekvalifikačný a má za sebou viacero zahraničných kurzov. „V tomto remesle platí, že čím dlhšie to robíte, tým lepšie. Zručnosť a vedomosti sa získavajú hlavne praxou a ochutnávaním,“ ozrejmuje.
Juliana priznáva, že pustiť sa do podnikania, nie je úplne jednoduché. „Na začiatku bolo najťažšie zistiť, čo všetko budem potrebovať. Neviem, ako je to teraz, ale určite by uľahčilo prácu aj budúcim podnikateľom, aj ľuďom, ktorí pracujú na príslušných úradoch, ak by úrady spolupracovali a hlavne združovali niekde všetky potrebné informácie. Keď som sa zaujímala, pod akú kategóriu by vedeli zaradiť cukrovinky a makrónky, tak sa ma spýtali, že, čo to vlastne je,“ objasňuje Juliana, ktorej pri výrobe cukríkov a lízaniek pomáhala kamarátka, dnes je však na celú výrobu sama.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Záujem o cukrovinky poklesol, je nutné sa prispôsobiť
V Le Sucrè začínala s lízankami a cukríkmi, dnes tvorí torty od výmyslu sveta. Juliana hovorí, že pri cukríkoch záujem výrazne klesol, keď prestala predávať na trhoch.
„Navyše, dnešné deti nepoznajú klasické cukrovinky. Bol to prirodzený vývoj, že sa rokmi sortiment sladkého vymenil. Musela som sa prispôsobiť dopytu,“ hovorí.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako sa Juliana dostala od práce v médiách až do kuchyne
- Prečo bolo cukrárstvo jej láskou a ako zbadala priestor na našom trhu
- Kde čerpá inšpiráciu na svoje torty a naopak, kde pre ne hľadá zákazníkov
- Čo radí mladým začínajúcim podnikateľom, alebo naopak odvážlivcom, ktorí chcú s prácou na seba ešte len začať
- To všetko sa dočítaš po odomknutí článku
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy