Kaufland sťahuje z predaja megaobľúbenú pochúťku Slovákov. „Nemožno vylúčiť zdravotné riziko“
- Obchodný reťazec Kaufland sťahuje z regálov zelenú šošovicu
- Pri rutinných kontrolách objavili zvýšené množstvo nebezpečného kovu
- Obchodný reťazec Kaufland sťahuje z regálov zelenú šošovicu
- Pri rutinných kontrolách objavili zvýšené množstvo nebezpečného kovu
Spoločnosť Kaufland na webovej stránke zverejnila oznámenie, že zo svojich pultov sťahuje zelenú šošovicu. Pri rutinných kontrolách boli zistené zvýšené hodnoty toxického kovu. „Keďže nemožno vylúčiť zdravotné riziko, zákazníci by mali prísne dodržiavať stiahnutie z predaja a nekonzumovať dotknutý výrobok,“ píše spoločnosť vo vyjadrení.
Vysoké dávky tohto kovu môžu spôsobiť dokonca otravu.
Vrátia ti peniaze
Pri rutinných kontrolách boli v zelenej šošovici zistené zvýšené hodnoty olova. Šošovica bola predávaná v predajniach Kaufland. Spoločnosť na zistenie reagovala okamžite a potenciálne nebezpečný výrobok stiahla z predaja.
„Zákazníci môžu zakúpený produkt vrátiť v ktorejkoľvek predajni Kaufland a dostanú čiastku v plnej výške naspäť, a to aj bez predloženia pokladničného bloku,“ informuje spoločnosť zákazníkov. Výrobca šošovice Przedsiębiorstwo „ROL-RYŻ“ Sp.zo.o. sa všetkým dotknutým osobám za spôsobené nepríjemnosti ospravedlňuje. Rovnako tak sa ospravedlnil aj Kaufland.
Reťazec sťahuje z predaja šošovicu s názvom K-Bio Šošovica zelená 500 g, GTIN 5902481059766. Dodávateľom šošovice je Przedsiębiorstwo „ROL-RYŻ“ Sp.zo.o. Ul. Celna 2 81-337 Gdynia.
Stiahnutie sa týka produktov s lehotou minimálnej trvanlivosti a šaržami:
- DMT 01.2025 L:2024/01/294
- DMT 01.2025 L:2024/01/347
- DMT 03.2025 L:2024/03/610
- DMT 06.2025 L:2024/06/234
Nebezpečná otrava
Napriek prísnym reguláciám sa olovo stále skrýva v našom okolí, predstavujúc vážne zdravotné riziko. Tento toxický kov, ktorý sa môže hromadiť v ľudskom tele, spôsobuje stav známy ako plumbizmus, informuje slovenskypacient.sk.
Negatívne účinky olova sa prejavujú takmer vo všetkých telesných tkanivách, čo zdôrazňuje potrebu neustálej ostražitosti. Výskumy odhaľujú znepokojujúce fakty o mechanizme toxického pôsobenia olova. Hoci nie je jeho mechanizmus úplne objasnený, vedci zistili, že olovo zvyšuje produkciu kyslíkových radikálov, ktoré poškodzujú bunky. Taktiež boli pozorované zmeny na úrovni genetickej informácie, čo môže viesť k narušeniu rôznych metabolických procesov v ľudskom organizme.
Do tela cez potravu
Ľudské telo čelí značným ťažkostiam pri eliminácii olova. Na rozdiel od iných látok ho nedokáže premeniť na ľahko vylúčiteľnú formu. Výsledkom je pomalé vylučovanie olova v nezmenenej podobe, čo vedie k jeho akumulácii a postupnému narúšaniu fyziologických funkcií.
Existuje niekoľko ciest, ktorými olovo vstupuje do nášho tela. Hlavnou vstupnou bránou je tráviaca sústava. Ďalším častým spôsobom kontaminácie je inhalácia častíc pri pracovných činnostiach. Menej známym, ale rovnako nebezpečným faktom je, že organické zlúčeniny olova dokážu prenikať aj cez pokožku. Tieto rôznorodé spôsoby expozície podčiarkujú dôležitosť komplexného prístupu k prevencii otravy olovom.
Fantastický zdroj bielkovín
Šošovica nie je len výborným zdrojom bielkovín, ale prináša aj množstvo ďalších benefitov pre naše telo. Vedci objavili, že šošovica obsahuje významné množstvo polyfenolov, medzi ktoré patria procyanidín a flavanol, informuje Zdravoteka. Tieto látky sa vyznačujú silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Výskumy naznačujú, že by mohli mať ochranný vplyv na náš nervový systém.
Zaujímavé sú aj zistenia z laboratórnych štúdií, ktoré poukázali na možné protirakovinové účinky týchto polyfenolov. Po ich aplikácii sa zaznamenalo zastavenie rastu nádorov, a to najmä v prípade kožného karcinómu. Hoci presný mechanizmus účinku zatiaľ nie je známy, tieto zlúčeniny by mohli zohrávať kľúčovú úlohu aj v prevencii cukrovky 2. typu tým, že pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Šošovica je tiež bohatým zdrojom vlákniny, čo z nej robí spojenca nášho tráviaceho systému.
Pravidelná konzumácia šošovice podporuje správne fungovanie čriev, zlepšuje pohyb potravy v tráviacom trakte a zvyšuje objem stolice. Tieto účinky nielen prispievajú k celkovému zdraviu čriev, ale podporujú aj rast prospešných baktérií v našom tráviacom systéme. Okrem toho šošovica obsahuje rastlinné látky s ochrannými účinkami na srdce. Tieto fytochemikálie môžu pomôcť predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení a zároveň znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Zaradenie šošovice do jedálnička tak môže byť jednoduchým, ale účinným krokom k zlepšeniu nášho celkového zdravia.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: spolocnost.kaufland.sk, slovenskypacient.sk, Zdravoteka