„Káva nie je jadrová fyzika. Pohostinnosť máme v DNA.“ Peter patrí medzi baristickú špičku Slovenska
- GASTROVIA Group je synonymom pre kvalitu
- Špecializujú sa na vyberovú kávu, čaje, čokoládu a sirupy

- GASTROVIA Group je synonymom pre kvalitu
- Špecializujú sa na vyberovú kávu, čaje, čokoládu a sirupy
GASTROVIA Group je synonymom pre kvalitu, inovácie, ale hlave vášeň v oblasti gastronómie. Dynamická spoločnosť, ktorá má hlavné sídlo v Považskej Bystrici, sa špecializuje na poskytovanie prémiových produktov a služieb obohacujúcich gastronomický zážitok. Od výberových kávových zŕn cez organické čaje až po sirupy či čokolády. Tato organizácia prináša na slovenský trh jedinečné chute a profesionálny prístup.
Príbeh baristov z GASTROVIE Group
„Výberovú kávu, ktorú nájdete v našej ponuke, si pražíme doma na Slovensku. Zelenú kávu vyberáme z fariem z celého sveta, pričom sa zameriavame na kávy so zaujímavým chuťovým profilom,“ informujú na oficiálnej stránke.
Čo všetko obnáša práca baristu a čo znamená byť súčasťou GASTROVIE Group, nám priblížil jeden z jej členov Peter Jurko. Spoločne s manželkou vlastnia útulnú kaviareň vo Vranove nad Topľou, o ktorej sme písali v tomto článku. Aj v nej ponúkajú kávu značky Kaffa, ktorá je súčasťou GASTROVIE Group.
View this post on Instagram
- Aké sú najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri príprave kávy?
- Aké výhody a možnosti prináša členstvo v GASTROVIA Group?
- Akým výzvam čelí GASTROVIA Group?
Čím vás oslovila práca baristu a čo vás motivovalo začať pracovať v tomto odvetví?
Už na strednej škole som pracoval ako brigádnik v reštaurácii. Neskôr som sa presunul do svojho prvého zamestnania v hoteli. Popravde, keď si spomeniem na tie časy, tak to s prácou baristu nemalo nič spoločné, v každom prípade ma práca v gastronómii bavila.
Do baristického sveta som sa dostal až po presťahovaní do Banskej Bystrice. Tam som sa skutočne začal vzdelávať a venovať sa káve hlbšie. Moja motivácia bola v uvedomení si, že sa nedá donekonečna hľadať „vysnívaná práca“, ale treba sa sústrediť na jednu.
Spoločnosť GASTROVIA group s. r. o. v roku 2023 zvýšila zisk o 14 % na 60 586 € a tržby jej narástli o 24 % na 1,551 mil. €.
Pamätáte si na chvíľu, keď ste si po prvýkrát pripravili kvalitnú kávu?
Popravde, začiatky boli také, že sme si s kolegom v bare kúpili svetlo praženú kávu a spravili sme si espresso, ktoré bolo neskutočne kyslé. Vôbec som nechápal, ako to niekto môže piť. Až neskôr som pochopil, koľko chýb sme pri tej Rwande spravili. Prvú skutočne dobrú kávu som mal až na školení pod Specialty Coffee Association. Bola to sladká až medová Jamajka.
Ktoré kávové zrná a odrody sú podľa vás najlepšie a ktoré krajiny sú pre vás inšpiráciou v oblasti kávy?
Chute sa menia, takže aktuálne asi najviac pojem africké kávy. V minulosti som skôr preferoval strednú Ameriku. Aktuálne budeme mať v Kaffe skvelú Kolumbiu (Yellow Bourbon). Je sa na čo tešiť.
Čo sa týka inšpirácií, všetky krajiny sa posúvajú dopredu a spracúvajú kávu rôznymi spôsobmi.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako vyzerá baristická súťaž?
- Aké hlavné chyby robia pri príprave kávy ľudia doma?
- Na akých medzinárodných súťažiach sa zúčastnila GASTROVIA Group?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy