Káva obličky ničí, zároveň im pomáha. Vedci sú z „čierneho zlata“ po najnovšej štúdii zmätení

  • Celosvetovo obľúbený nápoj má vo svete zaujímavé postavenie
  • Podľa štúdií niektorých vedcov znižuje káva dokonca šancu nakaziť sa koronavírusom
  • Nová štúdia však upozorňuje, že káva môže spôsobiť ochorenia obličiek
káva
Káva Unsplash/Nuttawut Anek, Unsplash/Brooke Cagle
  • Celosvetovo obľúbený nápoj má vo svete zaujímavé postavenie
  • Podľa štúdií niektorých vedcov znižuje káva dokonca šancu nakaziť sa koronavírusom
  • Nová štúdia však upozorňuje, že káva môže spôsobiť ochorenia obličiek

Nová štúdia ukazuje, že vášniví kávičkari majú vyššie riziko ochorenia obličiek. Vedci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health zistili, že metabolity v krvi súvisiace s konzumáciou kávy majú potenciál zvýšiť riziko ochorenia, prináša správu Independent

Štúdie sa zúčastnilo 5 000 ľudí a výskumníci skúmali 372 krvných metabolitov – molekúl, ktoré sú medziproduktami a produktami metabolizmu. Telo ich využíva, keď rozkladá potraviny, lieky alebo chemikálie. 

Počas výskumu našli jeden metabolit, ktorý je priamo spojený s pitím kávy, ktorý zlepšuje funkciu obličiek, no ďalšie dva zvyšujú riziko ich ochorenia. 

Ukázalo sa, že 56 % ľudí, ktorým nechali výskumníci vyšetriť metabolity v krvi, boli každodennými konzumentmi kávy a 32 % pilo viac ako dve šálky denne.

Posledné menované metabolity sú tiež spojené s fajčením, uviedli vedci, ktorých zistenia boli publikované v Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

zdroj: freepik/people creations

Chronické ochorenie obličiek je podľa NHS dlhodobý stav, ktorý sa bežne spája so starnutím a môže sa časom zhoršiť. Tento stav môže byť spôsobený vysokým krvným tlakom, cukrovkou, vysokým cholesterolom, infekciami obličiek a inými chorobami, ktoré zaťažujú obličky. Poškodené obličky spôsobujú hromadenie toxického odpadu a nadbytočnej tekutiny.

Údaje zo Slovenska

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 2019 na Slovensku viac ako 182 000 pacientov s ochorením obličiek, čo je asi 3,3 percent % populácie.

zdroj: Unsplash/Alex Meier
Aj napriek zaujímavým zisteniam sa vedci zhodujú, že je potrebné štúdiu zopakovať, aby ju mohli potvrdiť. 

Prevencia pred koronavírusom

Všeobecne je káva vo vedeckých kruhoch považovaná za zdraviu prospešnú vec.

V júli publikovali vedci z Northwestern University v časopise Nutrients zistenia, v ktorých tvrdili, že „zvyčajná konzumácia jednej alebo viacerých šálok kávy denne bola spojená s približne 10 % znížením rizika COVID-19“. Či sú príčnou jej vysoké antioxidačné účinky, sa momentálne môžeme lne domnievať.

V júni zistenia zverejnené v recenzovanom lekárskom časopise BMC Public Health poukázali, že konzumácia troch až štyroch šálok denne môže znížiť riziko rakoviny pečene a iných ochorení pečene súvisiacich s alkoholom, píše New York Post.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: Independent, NHS, Národné centrum zdravotníckych informácií, NCBI, Northwestern University, New York Post, Circulation

Najnovšie videá

Trendové videá