„Neprajnosť je skrytou formou uznania,“ tvrdí autorka unikátnej kaviarne. Spojili umenie s pôžitkom
- Bratislava má miesto, kde sa spája umenie so sladkým pôžitkom
- Kaviareň Talks je nevšedná stálou zmenou interiéru – obsahuje totiž minigalériu
- Bratislava má miesto, kde sa spája umenie so sladkým pôžitkom
- Kaviareň Talks je nevšedná stálou zmenou interiéru – obsahuje totiž minigalériu
Bratislavská Jesenská ulica ponúka miesto na oddych, ktoré je synergiou výtvarného a gastronomického umenia. Kaviareň Talks je nielen priestorom, kde si človek môže vychutnať vytúženú dávku kofeínu, ale skrýva v sebe aj umeleckého ducha.
Tento podnik založila Monika Shatagin s jej manželom. Napriek tomu, že sa životná cesta zakladateľky tejto kaviarne točila okolo sveta financií a manažmentu, vo svojom voľnom čase inklinovala k výtvarnej tvorbe. „Vzniklo to ako hobby popri mojej práci. Manžel ma už dlhšie podporoval v myšlienke, aby som svoje maľby začala aj verejne vystavovať. Potom raz prišla možnosť otvoriť kaviareň a my sme ju hneď vnímali aj v spojení s obrazmi.“
„Mám rada výzvy a keď sa do niečoho pustím, skôr sa focusujem na výsledok ako na obavy,“ opisuje vstup do podnikania Monika.
Ich predstavou bola kaviareň, ktorá by bola zároveň akousi minigalériou. „Veľmi sme sa nadchli a povedali si, že ideme do toho. Nápady sme čerpali z cestovateľských výletov.“
Veľa inšpirácie nadobudli z ciest do Londýna, Dubaja či Milána. Napríklad regál na ich výrobky vznikol po návšteve talianskeho Trieste. Monika je presvedčená, že perfektné nápady netreba vymýšľať, často je nutné len pozorne sledovať, byť vnímavý k svojmu okoliu a inšpirovať sa od tých úspešných.
Dnes ich zákazníkom ponúkajú spojenie kaviarne a galérie. Obrazy vystavovaných autorov obmieňajú, a tak neustále menia interiér prevádzky. Cieľom je ľuďom predstaviť práce šikovných a talentovaných maliarov.
„Koncepčne by sme radi boli tým typom kaviarne, kde sa každý zákazník cíti dobre a rád sa vráti. Či už pije viedenskú kávu, matcha latte alebo si rád pozrie zaujímavé obrazy. Rovnako máme veľkú ponuku vynikajúcich chlebíkov a bagetiek z kváskového pečiva, taktiež torty a rôzne sladké dobroty.“
Na svoje si tu prídu aj ľudia, ktorí nejedia výrobky obsahujúce lepok.
Zakladatelia chceli vytvoriť miesto, kde si ľudia prídu oddýchnuť a načerpať novú energiu spolu s priateľmi. Práve z toho vznikol aj názov Talks. Pred pandémiou mali ako nosnú myšlienku organizáciu seminárov, workshopov a rôznych prednášok. Tejto téme sa aj po konci jednotlivých reštrikcií začali opäť intenzívne venovať.
Projekt sa predražil
Samozrejme, projekt si vyžiadal aj značný obnos financií. „Poviem celkom otvorene: ani zďaleka som nečakala, že sa nám prevádzka kaviarne tak predraží. Keď začínate s nejakým projektom, urobíte si prvotné kalkulácie, spíšete si náklady. Lenže vždy vás niečo prekvapí za pochodu.“
„Chceli sme našu víziu naplniť a museli sme teda tomu niečo obetovať. Naša investícia predstavuje také lepšie nové auto vyššej cenovej kategórie. Na druhej strane, každá prevádzka je zároveň aj investícia.“
Monika tvrdí, že aktuálne zrejme nikto na svete presne netuší, ako sa bude naďalej vyvíjať geopolitická situácia.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo Monika nechala zabehnutú kariéru vo finančníctve a pustila sa do gastrobiznisu
- Z akých dôvodov je jej prevádzka unikátna hneď v niekoľkých smeroch
- Čo ju na podnikaní šokovalo najviac a akú radu má pre začínajúcich podnikateľov
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy