Káva v práci prebudí kreativitu aj náladu, hovorí odborník. Treba ju však vedieť vybrať aj pripraviť

  • Pitie kávy pre mnohých zamestnancov predstavuje priam rituál, bez ktorého si nevedia deň ani predstaviť
  • Takzvané kávičkovianie so sebou prináše hneď niekoľko benefitov
  • Vieš však, aká káva sa najlepšie hodí do kancelárie, ktorým kávovým mýtom netreba veriť a či je dovolené si do tohto nápoja pridávať cukor či mlieko?
  • Článok bol pôvodne uverejnený v auguste 2020
káva
Unsplash/Nathan Dumlao, Unsplash/Louis Hansel
  • Pitie kávy pre mnohých zamestnancov predstavuje priam rituál, bez ktorého si nevedia deň ani predstaviť
  • Takzvané kávičkovianie so sebou prináše hneď niekoľko benefitov
  • Vieš však, aká káva sa najlepšie hodí do kancelárie, ktorým kávovým mýtom netreba veriť a či je dovolené si do tohto nápoja pridávať cukor či mlieko?
  • Článok bol pôvodne uverejnený v auguste 2020

Ak sa niekto na kávičkárov v práci pozerá cez prsty, možno nepozná výsledky mnohých prieskumov o zamestnaneckej spokojnosti a lojalite. Keďže až 60 % zamestnancov vypije počas pracovného času dve šálky kávy, rozumný zamestnávateľ im ju zabezpečí. Malá prestávka na kávu sa zamestnávateľovi dokonca mnohonásobne vyplatí. Na úrovni pocitov zamestnanec vie, že sa o neho zamestnávateľ stará, že mu záleží na tom, aby sa ľudia v práci cítili dobre. Okrem toho, že si zamestnanec na chvíľu odpočinie od práce, jeho kreativita aj pozornosť budú po vypití kávy ešte lepšie. 

zdroj: Zlaté Zrnko

Škodlivé mýty

Podľa pražiara kávy Václava Faltusa sú káva, jej pitie a účinky opradené mnohými mýtmi. „Kvalitná káva má mnoho blahodarných účinkov. Podľa času, kedy ju človek vypije, pôsobí na organizmus rôzne. Ranná podporuje vylučovanie škodlivých látok z organizmu, pretože rozširuje cievy v obličkách. Šálka kávy za obedom podporuje tráviace orgány. A káva vypitá kedykoľvek povzbudzuje,“ vymenúva klady tohto nápoja Václav Faltus zo Zlatého Zrnka.

zdroj: Zlaté Zrnko

Popoludňajšia šálka kávy zaženie spánok a únavu, čo opäť môže pomôcť, ak niekto pracuje alebo si chce zašportovať. Môže sa však káva piť aj večer? „Určite, ak potrebujete fungovať a nespať. Večerná šálka kávy pôsobí stimulujúco na mozgové centrá, aktivuje fantáziu a predstavivosť, spájanie nápadov a myšlienok,“ dopĺňa pražiar.

Akú kávu si vybrať?

Pri výbere kávy pre zamestnancov je dôležité vybrať takú, ktorá bude chutiť všetkým. No aj pri káve platí, že koľko ľudí, toľko chutí. Ako to vyriešiť? „Do kancelárie určite odporúčam kávovú zmes, ktorá je na rozdiel od kávy s pôvodom určená na každodenné pitie a jej príprava je jednoduchšia,“ radí baristka Monika Matúšová, ktorá stojí za chuťami slovenskej kávy Zlaté Zrnko, a vysvetľuje ďalej, „zmes je mix viacerých odrôd káv z viacerých oblastí namiešaných tak, aby spolu dokonale ladili a vždy chutili rovnako dobre.“

zdroj: Zlaté Zrnko

Vplyv kávy na mozog je nepopriteľný

Už sme naznačili, že káva stimuluje organizmus a centrálnu nervovú sústavu, povzbudzuje pracovný výkon, kreativitu a sústredenie. Spomenúť však treba aj jej blahodarný vplyv na kondíciu mozgu. Káva obsahuje dva unikátne oleje, kahveol a kafestol. Sú to silné neurologické látky chrániace mozog pred oxidačným stresom a poškodením DNA. Aby sa však z kávového zrnka naozaj dostali aj do šálky a potom do tela človeka, dôležitá je správna príprava kávy. 

„Je dobré mať kvalitný kávovar, ktorý pomôže z kávových zŕn vyextrahovať všetky žiadúce chute aj zdraviu prospešné látky,“ upozorňuje Václav Faltus. 

zdroj: Zlaté Zrnko

„Aj čas extrakcie je dôležitý. Čím je kratší, tým má káva intenzívnejšiu chuť, ale menej kofeínu. Ak voda preteká cez zrnká v páke kávovaru alebo v kapsule dlhšie, povzbudzujúcich látok sa z nich dostane do šálky viac,“ pokračuje baristka.

Dať si do kávy cukor a mlieko nemusí byť hriech

Neodmysliteľnou súčasťou kávy ako zamestnaneckého benefitu by malo byť aj mlieko a cukor. „Keď nejakú kávu ochutnávate prvýkrát, mlieko a cukor si nedajte, aby ste zistili, ako naozaj chutí. Cukor a mlieko vedia síce maskovať chyby kávy, ale zároveň aj zakrývať jej dobrú chuť. Navyše, cukor prísun kofeínu v krvi zrýchľuje, mlieko zase spomaľuje. Najlepšie je, keď si môže každý vybrať a piť kávu podľa svojich chuťových preferencií,“ uzatvára Monika Matúšová.

Zdroj: Zlaté Zrnko

Najnovšie videá

Trendové videá