Kľúčovým zdrojom vitamínu D je čas strávený na slnku. Počas dní, kedy to nie je možné, si ho jednoducho naservíruj v kuchyni
Nedostatok vitamínu D si väčšina z nás spája hlavne s rednutím kostí. Málokto však vie aj o jeho významnom vplyve na imunitný systém a o tom, že nás chráni nielen pred infekciami, ale aj nádormi, či autoimunitnými ochoreniami.
Kľúčovým zdrojom vitamínu D je samozrejme pobyt na slniečku. Ak si ho však nemôžeš práve v tomto období dopriať dostatok, môžeš si “déčko” naservírovať aj v kuchyni. Telo sa ti odvďačí nielen zdravými kosťami, ale aj hormónom dobrej nálady − sérotonínom. Ak si chceš imunitný systém nadopovať D-čkom, určite siahni po vaječných žĺtkoch, čerstvých mliečnych výrobkoch, či slnečnicových semienkach.
Náš tip: Skvelým zdrojom vitamínu D sú ryby, najmä tie čerstvé, ako losos či tuniak. Za skvelé ceny a v tej najlepšej kvalite ich nájdeš spolu so širokým sortimentom čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych výrobkov pod jednou strechou v tvojom Kauflande.
Recept nadopovaný D-čkom pre vás pripravila food blogerka Lenivá kuchárka
Losos s avokádovou salsou
Ingrediencie na 2 porcie
- 400 g malých zemiakov
- 300 g lososa
- olivový olej K-Bio
- soľ, mletá červená paprika
- citrón
- hrsť baby špenátu
- ružičky brokolice
- petržlenová vňať
Marináda na lososa
- lyžica horčice a lyžica medu
- pol lyžice olivového oleja K-Bio
Avokádová salsa
- zrelé avokádo
- červená paprika, červená cibuľa
- šťava z limetky
Postup
Umyté zemiačiky prekroj na polovicu, zmiešaj s olivovým olejom, soľou, mletou červenou paprikou a rozprestri v zapekacej nádobe prekrojenou časťou nadol. Vlož do vyhriatej rúry a peč na 200°C cca hodinu. Medzitým si priprav marinádu. Zmiešaj horčicu, med a olivový olej, pridaj soľ, čierne korenie a potri ňou kúsky lososa z každej strany. Nechaj pôsobiť pol hodinu.
Priprav si avokádovú omáčku zo zrelého, nakrájaného avokáda. Zmiešaj ho s na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou cibuľou. Pridaj trochu soli a čierneho korenia, pokvapkaj šťavou z limetky a jemne premiešaj. Pred servírovaním odlož do chladničky.
Na panvici zohrej olivový olej a opeč na ňom kúsky lososa z každej strany, potom ho ešte pokvapkaj citrónovou šťavou a servíruj s pečenými zemiačikmi a avokádovou omáčkou. Na záver pridaj hrsť baby špenátu a uvarené ružičky brokolice. Zemiaky i lososa môžeš ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, bohatou na vitamín C. Všetky potrebné čerstvé potraviny nájdeš v tvojom Kauflande.