Koniec éry legendárnej rakúskej pochúťky. Po viac ako sto rokoch ju prestávajú vyrábať
- Mozartove gule už v Rakúsku vyrábať nebudú
- 127-ročná história výroby neprekonala finančné problémy
- Mozartove gule už v Rakúsku vyrábať nebudú
- 127-ročná história výroby neprekonala finančné problémy
Posledná zlatá Mozartove guľa naposledy opustila výrobnú linku závodu Salzburg Schokolade v Grödigu 5. decembra. Táto udalosť symbolicky ukončila 127-ročnú históriu výroby obľúbenej rakúskej sladkosti v jej domovskom regióne.
„Bolo to postupné umieranie,“ spomína Katharina Lindner, manažérka kvality, ktorá v závode strávila takmer desať rokov pre rakúsky portál Kurier.
Až do posledného dňa sa tradičný výrobný proces nezmenil. Charakteristické guľky vznikali precíznou kombináciou marcipánu, nugátu a čokolády, aby nakoniec dostali svoj typický zlatý obal s podobizňou slávneho skladateľa.
Z bankrotu sa nespamätali
Z kedysi prosperujúceho závodu, ktorý ročne vyprodukoval 12 000 ton cukroviniek, zostal len tieň bývalej slávy. V poslednom období sa výroba scvrkla na jedinú tonu a tri produkty – Mozartove guľky, Mozartove toliariky a medailóniky a milketky (pozn. red.: Milketten). Z pôvodných 160 zamestnancov zostalo len 40. Tí do konca decembra definitívne opustia svoje pracovné miesta.
Príbeh závodu sa začal písať v roku 1897 v Salzburgu, odkiaľ sa výroba v roku 1948 presunula do Grödigu. Séria vlastníckych zmien vyvrcholila bankrotom v novembri 2021.
Napriek prevzatiu rumunskou skupinou KEX Confectionery vo februári 2022 sa nepodarilo prekonať problémy spojené s rastúcimi nákladmi na suroviny, balenie, dopravu a energie.
Budúcnosť značky zostáva zahalená nejasnosťami. Koncern Mondelez, vlastník všetkých práv, poskytuje len všeobecné informácie, isté je len to, že výroba sa presunie mimo Rakúska. Vyrábať ich budú po novom pravdepodobne v Poľsku alebo Česku, informuje Denník N.
Osud samotnej budovy je tiež neistý. Keďže mesto zamieta zmenu na obytnú zónu, pravdepodobne zostane dlhší čas nevyužitá.
Cukrovinky ťa nevyjdú lacnejšie ani ak ich pečieš sám
Napriek zdraženiu masla a vajec Slováci tento rok ušetria na vianočnom hodovaní vďaka cenovým poklesom iných surovín. Ako uvádza analytik finančných trhov spoločnosti XTB na Slovensku Marek Nemky, ľudia tento rok pripravia vianočné hody o približne 2,23 % lacnejšie. Pripomína, že cenové turbulencie ovplyvnili viaceré komodity.
„Mnohé suroviny zažili prudký rast cien, najviac rezonovali zdraženie kakaa, olivového oleja, masla a vajec,“ konštatuje analytik.
Pri očakávanej mierne nižšej cene štedrovečernej večere, ktorá sa tento rok odhaduje na 56,61 eura, hral úlohu pokles cien cibule, klobásy, zemiakov, bravčového mäsa a mrazených rýb. Minuloročný vzorový spotrebiteľský košík na štedrovečernú večeru Slovákov vyšiel na 59,12 eura. V tomto roku tak pravdepodobne bude štedrovečerná večera o približne 4,2 % lacnejšia.
Naopak, vianočné pečenie zrejme vyjde podľa analytika drahšie. Pri vzorovom košíku nás vyjde na 34,13 eura, zatiaľ čo v minulom roku to bolo okolo 33,7 eura. Najvýraznejší nárast cien zaznamenalo maslo, kakaový prášok, ale aj jablká či čokoláda na varenie. Rástli taktiež ceny múky a lístkového cesta.
„Po vyhubení nosníc u nášho najväčšieho dodávateľa ceny vajíčok budú s vysokou pravdepodobnosťou drahšie ako sme ich videli v minulom roku, pokojne aj o 20 %,“ pokračoval analytik.
Napriek variabilným cenám potravín na Slovensku sa ukázalo, že spotrebované koše sú drahšie ako priemer EÚ. „Na Slovensku sme mali potraviny približne o 5,5 % drahšie oproti priemeru EÚ,“ uvádza Nemky. Upozorňuje napríklad na najvýraznejšie rozdiely v cenách medzi Slovenskom a Poľskom. V porovnaní s poľskými cenami platíme o takmer 40 % viac. Viac platíme aj oproti Českej republike, a to o viac ako 7 %, a taktiež aj oproti Maďarsku, o približne 5 %.
Čítajte viac z kategórie: Zahraničie
Zdroje: Kurier, Denník N, SITA